2012-07-30 19:25:05
Φωτογραφία για Σε εκκρεμότητα το σχέδιο για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος
Το «πράσινο φως» της τρόικας περιμένει μέχρι την ύστατη ώρα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ανακοινώσει τη ρύθμιση για την καταβολή μέχρι και σε δέκα δόσεις του φόρου που εμπεριέχουν τα φετινά «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα…

Η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τα νέα εκκαθαριστικά λήγει αύριο 31 Ιουλίου και οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά το φόρο (μία από τις τρεις δόσεις) ή να περιμένουν τη ρύθμιση που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών αλλά ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ, αλλά είναι στην κρίση της τρόικας, ο αριθμός των δόσεων θα είναι 10 για τα χαμηλά εισοδήματα, θα μειώνεται για τα υψηλά εισοδήματα και θα παραμείνουν οι τρεις διμηνιαίες για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

Τα εκκαθαριστικά του 2012 είναι αυξημένα λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, της μείωσης της έκπτωσης των φοροαπαλλαγών, την προσθήκη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.


Ακόμη, ετοιμάζεται και γενική ρύθμιση για τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, μέχρι και σε 60 δόσεις, που επίσης καθυστερεί να ανακοινωθεί, αφού η τελευταία προθεσμία λήγει επίσης αύριο 31 Ιουλίου, καθώς και νέο σύστημα, μόνιμο, για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.

Ταυτόχρονα η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων, αύριο, 31 Ιουλίου, προκαλεί νέα ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών για τις αντοχές του συστήματος, δεδομένου ότι έχουν απομείνει προς υποβολή περισσότερες από 600.000 δηλώσεις και το taxisnet αντέχει μέχρι 200.000 δηλώσεις το 24ωρο.

Η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα με τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού δηλώσεων στις τελευταίες μέρες της προθεσμίας είναι η παράλειψη του υπουργείου Οικονομικών να μη θέσει καταληκτικές ημερομηνίες με βάση το λήγοντα ΑΦΜ, όπως σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ