2012-07-29 19:54:02
Φωτογραφία για Αντιπαροχές τώρα, κύριε Μπαρόζο!
του Αντώνη Καρακούση

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήλθε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα κομίζοντας μήνυμα σκληρό και απαιτητικό προς τη συμμαχική κυβέρνηση Σαμαρά: «Αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ, πάρτε τα μέτρα τώρα, είναι η τελευταία σας ευκαιρία». Δεν είναι πρώτη φορά βεβαίως που η Κομισιόν εκπέμπει τέτοιο μήνυμα και θέτει τόσο επιτακτικά το δίλημμα προς την κυβέρνηση και διά αυτής στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, επειδή τώρα πια ξέρουμε ότι η συνταγή εταίρων και δανειστών δεν πέτυχε και είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε με ασφάλεια ότι δεν είμαστε μοναδικοί στη Γηραιά Ηπειρο με χρέη, χωρίς πρόσβαση στις αγορές, μπορούμε να διεκδικήσουμε έστω τα ελάχιστα.

Την ώρα που ο κ. Μπαρόζο μας βάζει ανερυθρίαστα στο τραπέζι το χαρτί και απαιτεί την υπογραφή μας για περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων, κλείσιμο νοσοκομείων, πανεπιστημίων και ένας Θεός ξέρει τι άλλο, δικαιούμεθα κι εμείς να αντιπαραθέσουμε έναν κατάλογο αντίμετρων κατά της ύφεσης και της εκθεμελίωσης της χώρας
. Οταν η ύφεση έχει ξεφύγει κάθε πρόβλεψης και όταν αυτό το τόσο δυσβάσταχτο κόστος είναι αποδεδειγμένα πια αποτέλεσμα της εμμονής και του δογματισμού των τροϊκανών, δικαιούμεθα να απαιτήσουμε τη δική τους υπογραφή και δέσμευση για τα απλούστερα. Ο κ. Σαμαράς δεν γίνεται παρά να απαιτήσει απελευθέρωση των κοινοτικών πόρων για την επανεκκίνηση τουλάχιστον των μεγάλων οδικών έργων. Την ώρα που κινδυνεύει συνολικά η κατασκευαστική ελληνική βιομηχανία και απειλούνται παραδοσιακοί κλάδοι της ελληνικής παραγωγής, όπως αυτοί του τσιμέντου, του σιδήρου, του χάλυβα, των δομικών υλικών και κρίνεται η δουλειά περίπου 60.000 εργαζομένων, δικαιούμεθα έναντι της δικής μας θυσίας τουλάχιστον την ελευθέρωση των κοινοτικών πόρων που λιμνάζουν τρία χρόνια τώρα και μας ανήκουν.

Αν θέλει ο κ. Μπαρόζο πραγματικά να στηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση ας επιτρέψει τη χρηματοδότηση των δρόμων. Με μια μόνο πράξη θα προσθέσει 1% στο ΑΕΠ της χώρας, θα συγκρατήσει έστω κατά το ποσοστό αυτό τη βύθιση της οικονομίας, θα δώσει τέλος πάντων μια ανάσα, θα προσφέρει πραγματική ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς ανάσες. Αν συνεχίσει έτσι θα σκάσει, είναι θέμα χρόνου. Και ο Πρωθυπουργός δεν έχει παρά να πει ως εδώ και μη παρέκει: «Εμείς θα κάνουμε αυτά που πρέπει για μας και το ευρώ, αλλά και εσείς θα προσφέρετε τώρα τα αυτονόητα». Είναι ζήτημα τιμής, αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Αλλιώς σε λίγο η Ελλάδα θα πέσει. Κι ας μην έχει αυταπάτες ο κ. Μπαρόζο, θα πέσει κι αυτός και το οικοδόμημα που εκπροσωπεί μαζί μας.

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ