2012-07-27 12:42:04
Φωτογραφία για Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση Σαμαρά με την Τρόικα
Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ βρέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε απέναντι στους δανειστές για υλοποίηση... των όσων προβλέπει το μνημόνιο προκειμένου να διεκδικήσει τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος.

Η συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επικεφαλής της τρόικας για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ εξέφρασαν στον πρωθυπουργό τις πρώτες εντυπώσεις τους τόσο για την πορεία του προϋπολογισμού όσο και για τα όσα πρέπει να γίνουν προς μείωση των δαπανών.

Οι διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και το οικονομικό επιτελείο θα τους παραδώσει την τελική δέσμη των μέτρων που θα ληφθούν. Για το ζήτημα αυτό οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την Δευτέρα. Παράλληλα οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν συνεχείς συσκέψεις με τα επιτελεία των κομμάτων τους στις οποίες εξετάζεται αναλυτικά το πακέτο των νέων μέτρων.


Αυτό εξάλλου ήταν και το βασικό αντικείμενο της χθεσινής συνάντησής του με τους κυρίουςΒενιζέλο και Κουβέλη από την οποία προέκυψε ότι «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς επιπλέον ύφεση» αλλά και της συνάντησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η συνάντηση αυτή του κ. Σαμαρά με τον Μπαρόζο σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη ενός γύρου επαφών του πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες. Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να μεταβεί στο εξωτερικό περίπου στο τέλος Αυγούστου με πρώτο σταθμό το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών, την Πέμπτη τέθηκαν μέτρα που προβλέπουν μεταξύ άλλων την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ψαλίδι στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, περικοπή στα εφάπαξ, πλαφόν στις δαπάνες φάρμακων και ιατρικής περίθαλψης, πλαφόν ανώτατης σύνταξης , επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεσμεύτηκε απέναντι στην τρόικα για περίπου 30.000 αποχωρήσεις, κυρίως συμβασιούχων, στο δημόσιο τομέα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ισχύσουν από φέτος και όχι από το 2013 όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν στις 14:00 μ.μ. με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014.
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ