2012-07-27 08:06:36
Φωτογραφία για Μετάγγιση του ιού του Νείλου σε 67χρονη
Μια 67χρονη πολυμεταγγιζόμενη μολύνθηκε από τον ιό του δυτικού Νείλου, έπειτα από μετάγγιση αίματος...Η γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του «Ιπποκράτειου» της Αθήνας. Πρόκειται για ένα βαρύ περιστατικό. Πάσχει από λευχαιμία, είναι ανοσοκατεσταλμένη και έχει ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων. Το τελευταίο διάστημα της είχαν χορηγηθεί συνολικά 55 μονάδες αίματος.

Ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε χθες στο «Εθνος» ότι η μετάδοση του ιού από μετάγγιση είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα.

Αιμοδότης

Ο αιμοδότης εντοπίστηκε. Είναι νέος σε ηλικία και ήταν ασυμπτωματικός όταν προσέφερε το αίμα. Τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη, όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας.


Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι σήμερα έχουν διαγνωσθεί 14 κρούσματα λοίμωξης από ιό του δυτικού Νείλου με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Από την έναρξη εμφάνισης των κρουσμάτων, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχουν δώσει οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος.

Ο ιός μεταδίδεται από το τσίμπημα απλών κουνουπιών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ