2012-07-26 13:09:44
Φωτογραφία για ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ....ΜΕΤΡΑ 11,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν σε λίγη ώρα, (στις 2 το μεσημέρι), οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, για μία ιδιαίτερα κρίσιμη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στη συνάντηση έχοντας εκφράσει αντιρρήσεις στην οριζόντια περικοπή συντάξεων, εμμένοντας στις αποφάσεις της προηγούμενης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στις 17 Ιουλίου.

Στην προηγούμενη συνάντηση οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είχαν καταλήξει σε συμφωνία, της οποίας τα βασικά σημεία ήταν: «όχι» σε νέα μέτρα εντός του 2012, «όχι» σε οριζόντια μέτρα για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ, «ναι» σε νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, «ναι» στην διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση, «ναι» σε ισοδύναμα μέτρα αντί περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, «ναι» στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.


Στη σημερινή συνάντηση, ωστόσο, αναμένεται να παρουσιαστούν μέτρα για περικοπές στις συντάξεις και το εφάπαξ, αλλά και για πλαφόν στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με ''ΤΑ ΝΕΑ'', κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν αποτελούν οριζόντιο μέτρο, δεδομένου ότι «εξαιρούνται οι συνταξιούχοι με αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ».

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν επίσης όλα τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, πλην του επιδόματος ανεργίας και του ΕΚΑΣ, ενώ περιλαμβάνονται ακόμα προτάσεις για πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ και περικοπές στα προνόμια των βουλευτών.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στους γερμανικούς Financial Times πως «είναι βάσιμη» η υποψία ότι στο 60% των ΔΕΚΟ δεν έχουν προχωρήσει οι μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Πάντως, την Τετάρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε από τις οριζόντιες περικοπές συντάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στην Οργανωτική Γραμματεία του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει με υπευθυνότητα στη χάραξη της στρατηγικής της κυβέρνησης, όχι όμως και στη διαχείριση των πραγμάτων. Αναφερόμενος, μάλιστα στην οριζόντια περικοπή των συντάξεων, ο κ. Βενιζέλος τη χαρακτήρισε «άδικη» για συνταξιούχους που έχουν καταβάλει μεγάλες εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Βολές από την αντιπολίτευση

Για «κραυγαλέα αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων Σαμαρά» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του στον Real FM. 

«Αν ο κ. Σαμαράς εξαγγείλει νέα μέτρα, τα οποία αναιρούν πλήρως και τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές του δεσμεύσεις, τότε θα εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε 'Σαμανδρέου' και δυστυχώς οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, αν στηρίξουν την απόφαση, θα μετατρέπουν σε 'εξαπτέρυγα' μιας σκληρά μνημονιακής και με έντονο το παλαιο-δεξιό χρώμα κυβέρνησης» είπε.

Ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι τον «λογαριασμό» θα πληρώσουν πάλι οι ασθενέστεροι, επειδή «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αγγίξουν το πελατειακό κράτος, την κρατική σπατάλη, τα δίκτυα που στηρίζουν, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, φίλους, πελάτες, 'κολλητούς'».

Βολές κατά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση εξαπέλυσε ο συντονιστής γραμματέας Εργασιακών και Κοινωνικών Θεμάτων και Αυτοδιοικητικών Υποθέσεων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Μανώλης, κατηγορώντας τον ότι φορτώνει το βάρος των μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ στις πλάτες «των ήδη εξαθλιωμένων συνταξιούχων, εργαζομένων, ανέργων και όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

«Πήρε τη 'χατζάρα' και ως εκτελεστικό όργανο, υλοποιώντας της εντολές της τρόικα και της συγκυβέρνησης των προθύμων, κόβει οριζόντια μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ και καταργεί τα κοινωνικά επιδόματα. Εντολή που ξεπερνά σε κοινωνική αναλγησία ακόμη και τις προτάσεις του ακραίου νεοφιλελεύθερου ΚΕΠΕ» αναφέρει σε δήλωσή του και στρέφεται κατά των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Προεκλογικά για υφαρπάξουν την ψήφο των συνταξιούχου, κάτι που το κατάφεραν, τους φόβισαν και τους τρομοκράτησαν ότι αν δεν εκλεγούν κινδυνεύουν οι συντάξεις τους. Σήμερα τους εξαπατούν. Κουράστηκαν αλλά τελικά ανακάλυψαν ότι οι πλούσιοι στη χώρα μας είναι οι συνταξιούχοι και πρέπει αυτοί να πληρώσουν το λο0γραριασμο. Αιδώς Αργείοι» καταλήγει η δήλωση του κ. Μανώλη.

Και μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, έρχεται και η δήλωση του υπουργού της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ να υποστηρίζει ότι «Αντί των συνεχών πληρωμών, η πολιτική πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει ότι η έξοδος (της Ελλάδας) από το ευρώ αποτελεί την μόνη και την καλύτερη λύση -και μάλιστα για όλους», αποκλείει δε το ενδεχόμενο η Αθήνα να καταφέρει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω βοήθεια.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, ο κ. Σέντερ επισημαίνει ότι «αυτή η εξέλιξη θα ήταν η ευνοϊκότερη, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, όσο και για την ίδια την Ελλάδα» και προσθέτει ότι εάν η έκθεση της τρόικας είναι αρνητική, «δεν επιτρέπεται να υπάρξει χαλάρωση των όρων, νέες διαπραγματεύσεις και, κυρίως, νέα χρήματα».

Ο Βαυαρός υπουργός και στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θεωρεί ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τη Γερμανία και σημειώνει ότι «η λύση δεν βρίσκεται στην περαιτέρω χρηματοδότηση, αλλά στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Εκτιμά δε, ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον πιθανότητα ανάκαμψης και χρειάζεται «εντελώς νέα συγκρότηση του κράτους». 
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ