2012-07-24 16:08:03
Φωτογραφία για Η ΕΔΕΚ προειδοποιεί ότι δεν θα συναινέσει σε πολιτικές αυστηρής λιτότητας
Το ΚΣ ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σε πολιτικές αυστηρής λιτότητας που θα διαβρώνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και θα κατανέμουν τα βάρη στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Συντονιστής της Θεματικής Οικονομίας του ΚΣ ΕΔΕΚ Τάσος Γιασεμίδης.

Οποιοδήποτε μνημόνιο, δηλώνει, θα πρέπει να εγγυάται τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της υιοθέτησης ενός σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου, με την επίλυση των διαχρονικών στρεβλώσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καταλήγει.

Ο κ. Γιασεμίδης αναφέρει ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για την αύξηση του δημόσιου χρέους το πρώτο τρίμηνο του 2012 στο 75% του ΑΕΠ καταδεικνύει την αδυναμία διαμόρφωσης σωστών στρατηγικών στόχων για την οικονομία και προσθέτει ότι η Κύπρος με ποσοστιαία αύξηση 11% από πέρσι, έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ σε δανεισμό, πριν ακόμη γίνει προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.


"Αν και παραμένουμε οριακά πιο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, η εξέλιξη δυσχεραίνει περισσότερο τη θέση της χώρας μας, αφού με τα ποσά που θα απαιτηθούν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα που το κόστος εξυπηρέτησης θα είναι δυσβάσταχτο. Θα καταντήσει δηλαδή ο Κύπριος πολίτης να εργάζεται και να υποφέρει με μέτρα λιτότητας για να πληρώνει τους τόκους το κράτος", αναφέρει ο κ. Γιασεμίδης.

Προσθέτει πως η επάνοδος της Τρόικας σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής διαβούλευσης για το ποσό που απαιτείται και τα μέτρα που θα επιβληθούν. "Απαιτείται σοβαρότητα και τεκμηριωμένη διαβούλευση, ώστε να αποφευχθούν ακραία σενάρια που θα οδηγήσουν σε διογκωμένα ποσά. Το ΚΣ ΕΔΕΚ πολιτεύεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτές τις δύσκολες ώρες", αναφέρει.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ