2012-07-24 12:06:03
Φωτογραφία για Η Κύπρος δηλώνει έτοιμη για επαναπατρισμό υπηκόων από Συρία
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να βοηθήσει στον επαναπατρισμό υπηκόων κρατών μελών της ΕΕ ή τρίτων χωρών εάν υπάρξει ανάγκη μεταφοράς τους από τη Συρία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η κ. Μαρκουλλή είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου των έξι σημείων που ετοιμάσθηκε από τον Ειδικό Απεσταλμένο Κόφι Ανάν.

Του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων προήδρευσε, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Βαρόνη Άστον.

Κατά την παρέμβασή της στο Συμβούλιο, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης επί του συριακού εδάφους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο στη χώρα με αλυσιδωτές επιπτώσεις.


Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε εξάλλου την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να έχει εντατικές διαβουλεύσεις με σημαντικούς παράγοντες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, για το θέμα της Συρίας. Επανέλαβε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, καθώς θα έχει σοβαρότατες συνέπειες, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα της «ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής».

Η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων και τα διάφορα έργα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, δύνανται να δημιουργήσουν προοπτικές ενός «τρίτου διαδρόμου» για την ασφαλή προμήθεια ενέργειας στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση της Κυπριακής Προεδρίας να διοργανώσει Υπουργική Διάσκεψη για την ασφάλεια της παροχής ενέργειας και την ασφάλεια των θαλάσσιων δραστηριοτήτων εξόρυξης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τη συμμετοχή γειτονικών χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η υπουργός υπέγραψε, εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ, την αναθεωρημένη Συμφωνία Διευκόλυνσης Θεωρήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Συμμετείχε, επίσης, στη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ