2012-07-22 16:33:43
Φωτογραφία για Σύμπραξη υπουργείων για λύσεις στον τουρισμό
Συνεργασίες σε επίπεδο υπουργείων «εγκαινιάζει» η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με στόχο να άρει τις καθυστερήσεις που δημιουργούν οι συναρμοδιότητες στον τουρισμό, όπως δηλώνει σε συνέντευξή της στην ΕΞΠΡΕΣ.

Στο πλαίσιο αυτό και εν μέσω της περιόδου διαμόρφωσης των αεροπορικών δρομολογίων για την επόμενη χρονιά, βασική της προτεραιότητα αποτελεί η κατάρτιση «στρατηγικής αερομεταφορών», με κριτήριο τη «βελτίωση της προσβασιμότητας των προορισμών και τον εξορθολογισμό των τελών στα αεροδρόμια».

Συσπειρωμένη πρέπει να αποκρούει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την υπουργό, και τα αρνητικά δημοσιεύματα για την προστασία της εικόνας της χώρας σε περιόδους κρίσης. Παράλληλα, η κ. Κεφαλογιάννη τονίζει ότι δεν θέτει ποσοτικούς στόχους για το 2012, αλλά ποιοτικούς, δηλαδή να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και «τα ικανοποιητικά αποτελέσματα να οφείλονται στην επιτυχία της τουριστικής πολιτικής μας και όχι αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες».


Ποιες εκκρεμότητες αφήνει η προηγούμενη κυβέρνηση και το πρώην υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και κατ' επέκταση ποιες προτεραιότητες διαμορφώνονται για εσάς;

«Δυστυχώς στο διάστημα της προηγούμενης διακυβέρνησης δεν υπήρξε τουριστική πολιτική, σχεδιασμός και συγκεκριμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού. Επί δυόμισι χρόνια δεν πέρασε από το Κοινοβούλιο ούτε ένα αυτόνομο νομοθέτημα που να αφορά τον κλάδο. Το μόνο που είδαμε ήταν σκόρπιες, ευκαιριακές νομοθετικές πρωτοβουλίες στις λοιπές διατάξεις άσχετων νομοσχεδίων. Παράλληλα, σημαντικές αρμοδιότητες στο θεσμικό επίπεδο, όπως η διαχείριση πόρων του ΕΣΠΑ, μεταβιβάστηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό μέρος αυτών των πόρων, όπως για παράδειγμα οι προοριζόμενοι για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής υπηρεσίας, να μένουν “παγωμένοι”. Όλα αυτά σηματοδοτούν για εμάς μεγάλο όγκο εκκρεμοτήτων που είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις».

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, της οποίας την ενεργοποίηση προαναγγείλατε, και ποια θα είναι τα μέλη της;

«Καταρχήν να σας πω ότι η Επιτροπή αυτή έχει θεσμοθετηθεί από το Μάιο του 2010, σε συνέχεια των δραματικών επεισοδίων της Αθήνας. Απλώς δεν λειτούργησε ποτέ. Επί δυόμισι χρόνια, παρ'Α όλο που η πόλωση και η βία κλιμακώνονταν στην πρωτεύουσα σε κάθε κινητοποίηση, δεν είχε ούτε ρόλο ούτε σαφείς αρμοδιότητες. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι η θετική εικόνα της χώρας, και της πρωτεύουσας, είναι ευθέως ανάλογη με την αξιοπιστία της στην τουριστική αγορά. Γι' αυτό, στόχος μας είναι η Επιτροπή αυτή να λειτουργήσει άμεσα. Στη φάση που βρισκόμαστε, αναζητούμε συνέργειες σε επίπεδο υπουργείων για να μπορέσει να “δυναμώσει” και να είναι πιο αποτελεσματική στο έργο της: την “απόκρουση” των αρνητικών δημοσιευμάτων για τη χώρα και την προστασία της εικόνας της σε περιόδους κρίσης».

Για το πρώτο σκέλος έχει ξεκινήσει η καμπάνια True Greece, με στόχο τη διάδοση καλών ειδήσεων για την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Θα τη συνεχίσετε και σε ποιους άξονες θα κινηθεί γενικότερα η στρατηγική του ΕΟΤ;

«Το Τrue Greece είναι μια προσπάθεια καταγραφής και προβολής βιωματικών εμπειριών που επιχειρεί να αποκαταστήσει την αλήθεια γύρω από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν αρκεί όμως από μόνη της να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες σε πολλές κατευθύνσεις. Το παράδοξο στην τόσο κρίσιμη συγκυρία που βρισκόμαστε είναι ότι διανύουμε την τρίτη συνεχή χρονιά χωρίς καμία καμπάνια στο εξωτερικό. Εμείς θα προσπαθήσουμε με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον τουριστικό χάρτη και να την κάνουμε ξανά ελκυστικό, σύγχρονο, ανταγωνιστικό προορισμό πρώτης επιλογής». 
zougla.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ