2012-07-20 11:42:04
Φωτογραφία για Όχι ΑΗΚ στο κράτος
της Ηρώς Ευθυμίου

Ομόφωνα η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου συντάξεων της ΑΗΚ απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης για δάνειο ύψους €200 εκ.

Ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής, Γιώργος Πιστέντης, δήλωσε ότι η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των εργαζόμενων οι οποίοι ομόφωνα απέρριψαν την πρόταση, απέρριψε επίσης ομόφωνα το αίτημα της κυβέρνησης.

Ο κ. Πιστέντης είπε επίσης ότι ενημέρωσε για την απόφαση της Επιτροπής τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή.

Το αξιόχρεο του κυπριακού κράτους έχει υποβαθμιστεί σε «σκουπίδια» από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, καθιστώντας επίφοβες τις επενδύσεις σε κυπριακά ομόλογα.

Η απόφαση για επένδυση ή όχι σε βραχυπρόθεσμο χρέος από το ταμείο συντάξεων του ημικρατικού οργανισμού ήταν δύσκολη, καθώς το κυπριακό κράτος ήδη εγγυάται το δανεισμό της ΑΗΚ ύψους €400 εκ.

«Το κράτος έχει εναλλακτικές επιλογές όπως μας είπε ο Υπουργός Οικονομικών και ελπίζουμε ότι θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει αυτές τις επιλογές», είπε σήμερα ο κ. Πιστέντης όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η αντίδραση του κ. Σιαρλή στην απόφαση τους.


Ο κ. Σιαρλή ανέφερε σήμερα ότι υπολείπεται κάλυψη δανεισμού ύψους €200 εκ. μέχρι τον Οκτώβριο για κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών του κράτους.

Τόνισε σε δημοσιογράφους ότι με την κάλυψη των αναγκών αυτών, το κράτος μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, οπόταν αναμένεται στήριξη από το μηχανισμό της ΕΕ.

Ο κ. Πιστέντης υπέδειξε ότι, «το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ στήριξε διαχρονικά την κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή έχει επενδυμένα σε κρατικά ομόλογα ποσό ύψους €129 εκ. δηλαδή πάνω από 20% του αποθεματικού του ενώ η στήριξη μας προς το κράτος θα συνεχίσει ποικιλοτρόπως», πρόσθεσε.

Από μέρους του ο γενικός διευθυντής της Αρχής, Στέλιος Στυλιανού, είπε ότι «στην απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής λήφθηκαν υπόψη οι αντιδράσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων της Αρχής, η κατάσταση του Ταμείου, το ύψος του ποσού που ζητείτο και οι απαντήσεις που είχε δώσει ο Υπουργός Οικονομικών κατά την τετ-α-τετ συνάντηση τους την περασμένη Τρίτη».

Επιπλέον, είπε, λήφθηκαν υπόψη όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου αλλά και της ίδιας της ΑΗΚ.

Την ικανοποίηση του για την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής εξέφρασε ο πρόεδρος της συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΕΠΑΗΚ), Σώτος Σάββα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση εντούτοις δεν θα έπρεπε να βρεθούμε σε αυτή τη δύσκολη θέση. Οι τράπεζες θα έπρεπε να συνεχίσουν να διατηρούν τα κυβερνητικά γραμμάτια που έχουν στη διάθεση τους και όχι να γυρίζουν την πλάτη τους στην κυβέρνηση».
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ