2012-07-20 11:10:04
Φωτογραφία για Αν υπάρχουν αφεντάδες, είναι γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να ‘ναι δούλοι
του Παναγιώτη Τσολάκη

«Θα έρθει μέρα που η απληστία της ιδιοκτησίας, του πλούτου και της έπαρσης θα αποθηκευτεί στις τράπεζες στις πολυεθνικές και σε τόσους λίγους που οι πολλοί, οι μη κατέχοντες θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει τη ζωή των ολίγων κόλαση»

Την φράση αυτή δεν την είπε κάποιος κουμουνιστής, ούτε κάποιος αριστερός, ούτε κάποιος πνευματικός της εκκλησίας. Την είπε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και μάλιστα έλληνας. Ο Αρ. Ωνάσης.

Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιώνεται απόλυτα ο Έλληνας μεγιστάνας ως προς το πρώτο σκέλος της «προφητείας» του. Είναι απόλυτα αναγκαίο να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ομαλά και σταθερά για να μην συμβεί αυτό που προέβλεψε ο Ωνάσης γιατί τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερο από ότι ο ίδιος φανταζόταν!

Σήμερα η ελληνική κοινωνία, με αφορμή την οικονομική κρίση και το χρέος, αλλά ουσιαστικά με τις κεκαλυμμένες πολιτικές επιλογές δεκαετιών και τις απροκάλυπτες των τελευταίων τριών χρόνων, βρίσκεται να αιωρείται στο απόλυτο κενό. Δεν υπάρχει αρχή και τέλος παρά μόνο ο απόλυτος φόβος του κενού και του χάους.


Το έωλο επιχείρημα που ευρέως χρησιμοποιείται από τους πρόθυμους διαχειριστές της εξουσίας και των αυλικών τους, για να ευοδωθούν τα σχέδια όσων αναφέρει ο Ωνάσης, είναι αληθοφανές αλλά στερείται σοβαρότητας. «Καταναλώνουμε περισσότερα από ότι παράγουμε!»

Ποτέ ο μέσος εργαζόμενος και ο μέσος πολίτης δεν κατανάλωνε περισσότερα από όσα παρήγαγε. Δεν μπορούσε άλλωστε να το κάνει. Κατανάλωνε ανάλογα με το μισθό του και τα έσοδά του. Οι πιστώσεις και τα ανοίγματα δεν ήταν εφικτά και πρακτικά εύκολο για αυτούς τους ανθρώπους και όσοι για διάφορους λόγους το έπραξαν πλήρωσαν προσωπικά και οικογενειακά το τίμημα! Ακόμα και για ζητήματα ζωής, για να πάρει δάνειο ένας πολίτης χρειάζονταν 10 εγγυητές!

Στην συνέχεια, με εφαρμογή εκπονημένου σχεδίου, τίποτα δεν γίνεται τυχαία, άρχισαν οι τράπεζες να μοιράζουν χρήμα στον οποιονδήποτε χωρίς να εξετάζουν την δυνατότητα του καθενός για αποπληρωμή. Δάνεια για διακοπές! Δάνεια για τζόγο στο χρηματιστήριο, πιστωτικές κάρτες για κατανάλωση! Αυτή ήταν η αναπτυξιακή πολιτική!

Ποιος τα σχεδίασε όλα αυτά και γιατί; Ποιος τα υλοποίησε και γιατί; Το χειρότερο όμως όλων ήταν ότι και το ίδιο το κράτος εφάρμοσε αυτήν την τακτική των δανείων!

Ποιοι έδιναν χρήματα σε συντεχνίες, όπως τις αποκαλούν, ποιοι έκαναν κοινωνική πολιτική, χρεώνοντας και υποθηκεύοντας την οικονομία της χώρας; Μέσα από συλλογικές συμβάσεις δεν δίνονταν οι αυξήσεις μισθών! Μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς δεν λειτουργούσε το κοινωνικό κράτος! Με δικές τους υπογραφές δεν γίνονταν όλα;

Ποιοι περιόρισαν την παραγωγή στην χώρα; Ποιοι χρησιμοποιούσαν μαύρο χρήμα; Ποιοι αγόραζαν γερμένα υποβρύχια και όχι μόνο; Ποιοι τα έπαιρναν από την Siemens και ύστερα από ποιους τα οικονομούσε η Siemens; Σήμερα ποιοι συμβιβάστηκαν και αθώωσαν την Siemens; Ποιοι μπορούσαν να φοροδιαφεύγουν και ποιοι μπορούσαν να κάνουν αρπαχτές; Σελίδες ολόκληρες από διασπάθιση και αρπαγή δημόσιου χρήματος.

Κι αν η Ελλάδα έπραξε όλα αυτά τα λάθη, τα ίδια λάθη έπραξαν και οι χώρες που σήμερα βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα; Τέτοια χρονική σύμπτωση!

Με τα Μνημόνια καταστρέφονται μεθοδικά όλες οι εθνικές δομές και μετατρέπεται η χώρα σε καταρρέον κράτος. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη ραφή που μελετημένα ξηλώθηκε από εντεταλμένα πρόσωπα για να συνεχιστεί το ξήλωμα και να γίνει ράκος το ένδυμα κρατών της Ευρώπης, προς τέρψη των οφθαλμών νοσηρών και αρρωστημένων εγκεφάλων, από τα πλούσια αλλά γυμνά κάλλη….που εκτεθειμένα πλέον κινδυνεύουν….

Όταν η δημόσια υγεία καταρρακώνεται , όταν γίνεται απρόσιτη για την πλειοψηφία των πολιτών, όταν το κοινωνικό κράτος καταλύεται, όταν η ανεργία γίνεται καρκίνωμα, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις καταντούν έσοδα ενός επαίτη, όταν βασικά κοινωνικά αγαθά γίνονται προϊόντα κερδοσκοπίας, τότε αυτό το κράτος δεν μπορεί να αποκαλείται ευνομούμενη δημοκρατία, αλλά κράτος κολίγων με εξουσιαστές τους αφεντάδες και τους τσιφλικάδες. Όταν πωλούνται τα πρωτοτόκια αντί πινακίου φακής, τότε έρχεται η ώρα που δεν θα υπάρχει ούτε πιάτο φακής για φαγητό. Διαχρονικές αδιαμφισβήτητες συνταγές είναι αυτές.

Απόλυτα τα εγκλήματα της πολιτικής για την σημερινή κατάσταση. Όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η κοινωνία. Κυρίως σήμερα που έχει πολύ μεγαλύτερη και εγκυρότερη πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν και γιατί συμβαίνουν.

Πριν λίγες ημέρες το συμβούλιο νέων Ελλησπόντου μαζί με την βουλευτή Π.Ε Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μακρή επισκέφτηκαν τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για να ενημερωθούν για την καθυστέρηση της πρόσληψης 8μηνιτών.

Η απάντηση που πήραν ήταν ότι η ΔΕΗ έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την προκήρυξη των θέσεων. Το πρόβλημα μετατοπίζεται στην πολιτική ηγεσία λόγω εκλογών. Βέβαια η ΔΕΗ τις εγκρίσεις για οκτάμηνα και δίμηνα τις διασφάλιζε στις αρχές κάθε έτους. Η όλη όμως διαδικασία έγινε ποιο πολύπλοκη γιατί περάν την έγκριση αρμόδιων υπουργείων, επιβάλλεται και η έκκριση της τρόικας λόγω μνημονίου!

Αλέξη (ο πρόεδρος των Νέων Ελλησπόντου) στον Φούχτελ. Αυτόν καλούν και σε αυτόν προστρέχουν όλοι, ακόμα και για ζητήματα τοπικών κοινωνιών! Είναι ο αρμόδιος και ο ειδικός, για τις επενδύσεις και την ανεργία και κυρίως για την σύσταση ΕΟΖ. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Σε αυτές τις ζώνες, τα οικονομικά δηλαδή «κρατίδια» θα έχουν τους δικούς τους νόμους και κανόνες στα εργασιακά και αναπτυξιακά!

Άλλωστε υπάρχει και η πράσινη ανάπτυξη. Τα πράσινα άλογα που ο λαός τα πληρώνει για χρυσό. Λύνουν και το πρόβλημα της ανεργίας. Χαρακτηριστικό τα παράδειγμα.

Η εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΥΜΥΛΟΥ Α.Ε.» υπάγεται στον επενδυτικό για την ίδρυση αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 24MW στη θέση «Ζωοδόχος Πηγή», του Δήμου Ελλησπόντου στην Κοζάνη, συνολικής δαπάνης 34.100.000 ευρώ, με επιχορήγηση συνολικού ποσού 10.230.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό επιχορήγησης 30% επί του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Επένδυση που δημιουργεί μία νέα θέση απασχόλησης.

Αυτό θα πει Ανάπτυξη. Αυτό θα πει Ανάκαμψη. Άννα! Κάμψη! Ούτως η άλλως δεν την γλυτώνεις!

Σημείωση: δίνουν κι κανένα δωράκι, ας πούμε ένα γηπεδάκι 5Χ5...

Τώρα που θα αποκτήσουν και πρόσβαση στο λιγνίτη οι αγορές, σε δις η αξία των ελληνικών λιγνιτών, θα φτιάξουν (οι αγορές) πάρκα, πισίνες, χώρους αναψυχής όπου θα εργάζονται (στην ξάπλα) οι άνεργοι των λιγνιτικών περιοχών. Όταν τον λιγνίτη θα το χρησιμοποιεί ο ιδιώτης τότε η ανάπτυξη ονομάζεται και πράσινη! Αν η ζωή των πολιτών θα έχει μαύρο χρώμα όμως τι τους νοιάζει; Εδώ δεν νοιάζει την κοινωνία! Καιρός να αρχίζει όχι μόνο να την νοιάζει, αλλά κυρίως να παλέψει να αλλάξει το μαύρο παρών και μέλλον που προδιαγράφεται μέλλον και να δώσει χρώμα στη ζωή της.

Η παρακάτω φράση, παρμένη από παλαιότερη αναφορά του Πασχάλη Τσολάκη είναι αφιερωμένη στην «τρισδιάστατη» κυβέρνηση.

«Πρόσεξε αυτούς τους παλικαράδες της πολιτικής, που δεν καταλαβαίνουν ότι είναι γελοίο να έχεις το ύφος του δυνατού και του τρανού, όταν από καιρό έχεις πάψει να είσαι».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ