2012-07-19 18:54:11
Φωτογραφία για Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα και φάρμακα οι 235 ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων
από το Γραφείο Τύπου

Η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κτίριο του Ασύλου Ανιάτων, όπου φιλοξενείται μικρός αριθμός υπερήλικων ασθενών, λόγω της μη εξόφλησης του «χαρατσιού» (600 ευρώ), παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών είχε με επιστολή του διαβεβαιώσει το Ίδρυμα ότι λόγω του κοινωφελούς σκοπού του απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος.

Η διακοπή του ρεύματος έγινε το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άσυλο Ανιάτων, στην οποία καταγγέλθηκε η αναλγησία του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές του προς το Ίδρυμα για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του.

Οι 235 βαριά ασθενείς που περιθάλπονται στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη είναι πλέον στο «έλεος» του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά την εξώδικη δήλωση του Ιδρύματος με την οποία ο Οργανισμός καθίσταται υπεύθυνος για την επιδείνωση της κατάστασής τους.

Τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προς το Άσυλο Ανιάτων για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του - κυρίως ΙΚΑ και ΟΓΑ – προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 είναι οφειλές για το πρώτο εξάμηνο του 2012 και τα υπόλοιπα αφορούν σε οφειλές των δύο Ταμείων από τον Οκτώβριο του 2008 έως το τέλος του 2011.


Το Άσυλο Ανιάτων παρέχει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από συνεχή ιατρική φροντίδα, καθώς στο 80% των περιπτώσεων είναι κατάκοιτοι. Οι υπόλοιποι ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά και νευρολογικά προβλήματα, τα οποία χρήζουν αυξημένης φροντίδας από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς - ακόμα και για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας - καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι:

- Να μην έχουν σιτισθεί με κρέας εδώ και 1,5 μήνα, γιατί οι προμηθευτές κρέατος έχουν διακόψει την πίστωση προς το Άσυλο.

Ήδη, ο υποσιτισμός των ασθενών έχει αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα και επιδείνωση της κατάστασής τους, ειδικά στους κατάκοιτους ασθενείς που έχουν ανάγκη από βιταμίνες, σίδηρο και λευκώματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές από την καθήλωσή τους στο κρεβάτι. Αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν επίμονες κατακλίσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, σοβαρή αναιμία, κ. λπ.

- Να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα καθημερινής χρήσης για κατάκοιτους και ανάπηρους ασθενείς, όπως αλοιφές, πολυβιταμινούχα σκευάσματα, κολλύρια, αντιμικροβιακά, γάζες, πάνες, κ. λπ.

- Να είναι απλήρωτοι οι 170 εργαζόμενοι και γιατροί του Ασύλου Ανιάτων από τον περασμένο Μάρτιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τη δική τους και των οικογενειών τους.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Άσυλο Ανιάτων περιέγραψαν σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ασύλου Ανιάτων κα. Ιωάννα Ηλιάδη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων γιατρός κ. Παντελής Ξένος και η υπεύθυνη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ασύλου κα. Άννα Δανοπούλου.

«Το Ίδρυμα βρίσκεται πια σε αδιέξοδο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μη καταβολής των χρεών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του. Εδώ και σχεδόν 2 μήνες προσπαθούμε να βρούμε μία λύση, αλλά βρίσκουμε τις πόρτες κλειστές», είπε η πρόεδρος του Ασύλου κα. Ιωάννα Ηλιάδη.

Εξώδικο στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το επόμενο βήμα έκκληση στον Εισαγγελέα

«Γι αυτό το λόγο επιδώσαμε – συνέχισε η κα. Ηλιάδη - στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εξώδικη διαμαρτυρία προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους ασθενείς. Παράλληλα, με επιστολές μας προς τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας κ. κ. Α. Λυκουρέντζο, Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και αρμόδιο για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Μ. Σαλμά, τους ενημερώνουμε για την κατάσταση που επικρατεί και τα χρέη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Το επόμενο μας βήμα θα είναι να απευθυνθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, καθώς πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Αύξηση των αιτήσεων για εισαγωγή ασθενών λόγω οικονομικής κρίσης

«Χαρακτηριστικό της αναγκαιότητας της απρόσκοπτης λειτουργίας του Ασύλου, ανέφερε η πρόεδρος κα. Ι. Ηλιάδη, είναι οι καθημερινές αιτήσεις για εισαγωγή νέων περιστατικών που έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ολοένα και περισσότεροι καταθέτουν αίτηση προκειμένου να αναλάβουμε τη φροντίδα ενός κατάκοιτου μέλους της οικογένειας, γιατί δεν υπάρχει πια η οικονομική δυνατότητα για τη φροντίδα του στο σπίτι όπως παλαιότερα. Το Άσυλο καλύπτει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στο δημόσιο τομέα της πρόνοιας».

Υποσιτίζονται οι κατάκοιτοι ασθενείς

«Η κατάσταση των ασθενών μας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αφού στερούνται εδώ και 1,5 μήνα, βασικά είδη τροφίμων, όπως το κρέας και τα πουλερικά. Η έλλειψη σιδήρου, ασβεστίου και λευκώματος στη διατροφή κατάκοιτων ή υπερκινητικών ασθενών για τόσο μεγάλο διάστημα, προκαλεί σοβαρή αναιμία, εξασθένιση του ήδη αδύναμου οργανισμού και ευαισθησία σε λοιμώξεις. Παράλληλα, ο κίνδυνος από τις κατακλίσεις όταν η διατροφή δεν είναι σωστή και όταν δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά τα επουλωτικά και αντιμικροβιακά φάρμακα, είναι η σηψαιμία του οργανισμού», ανέφερε η υπέυθυνη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ασύλου Ανιάτων Άννα Δανοπούλου.

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των απλήρωτων εργαζομένων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασυλο Ανιάτων γιατρός κ. Παντελής Ξένος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλουν οι εργαζόμενοι για να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που παρέχουν στους ασθενείς του Ασύλου, παρά το γεγονός ότι οι 170 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οι ίδιοι πρόβλημα επιβίωσης.

«Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να προσφέρουμε ότι προσφέραμε στους ασθενείς μας. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν αναγνωρίζει το έργο μας και αδιαφορεί τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά το δικαίωμά μας στην αξιοπρέπεια».

Ανάλγητη ακόμα και η Δ.Ε.Η.

Η Δ.Ε.Η. σήμερα, 19-7-2012, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, διέκοψε την παροχή ρεύματος σε πτέρυγα του Ιδρύματος, όπου φιλοξενούνται υπερήλικες ασθενείς, λόγω ανεξόφλητου Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ποσού 600 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών είχε με επιστολή του διαβεβαιώσει το Ίδρυμα ότι λόγω του κοινωφελούς σκοπού του απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος.

Δωρεές προς το Άσυλο

Το Άσυλο Ανιάτων, το τελευταίο διάστημα, συντηρείται από δωρεές τροφίμων, φαρμάκων ακόμα και χρηματικών ποσών, μέσω φιλάνθρωπων συμπολιτών. Η κα. Ιωάννα Ηλιάδη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ευχαρίστησε δημοσίως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τη Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» και την Διευθύνουσα Σύμβουλο του «Υγεία Α.Ε.» Αρετή Σουβατζόγλου, οι οποίοι συνέδραμαν με το δικό τους τρόπο σε φάρμακα και τρόφιμα για τους ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Του φιλανθρωπικού ιδρύματος με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αγίας Ζώνης αρ.39, νομίμως εκπροσωπουμένου

ΠΡΟΣ

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ» («Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»), που εδρεύει στο Αμαρούσιο Αττικής, Λεωφόρος Κηφισίας αρ. 39 και εκπροσωπείται νόμιμα.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το ΄Ιδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων (Ι.Π.Χ.Π.), το αρχαιότερο στην Ελλάδα και μοναδικό στο είδος του, παρέχει επί 24ωρου βάσεως αμέριστη φροντίδα, ανθρωπιά και περίθαλψη σε συνανθρώπους μας με σοβαρές χρόνιες–ανίατες παθήσεις, οι οποίοι αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Στην πλειοψηφία τους, οι νοσηλευόμενοι μας πάσχουν από εκφυλιστικές, μετατραυματικές, μεταλοιμώδεις παθήσεις του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος, πολλοί δε από αυτούς ευρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό. Οι ως άνω παθήσεις συνοδεύονται πολύ συχνά από παθολογικά νοσήματα που επιβαρύνουν τη γενική κατάσταση των ασθενών.

Η πλειονότητα λοιπόν των περιθαλπομένων μας (σε ποσοστό άνω του 80 %) είναι κατάκοιτοι, παραμένουν δε στο Ι.Π.Χ.Π. έως το τέλος της ζωής τους και όπως είναι προφανές, έχουν ανάγκη από αυξημένη ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική μέριμνα. Η άψογη νοσηλεία, φροντίδα η περιποίηση και η υποστήριξη που προσφέρει το Ι.Π.Χ.Π. είναι αυτό που εδώ και πολλά χρόνια μας κάνει υπερήφανους. Για να πραγματοποιηθεί αυτό το δύσκολο έργο, είναι φανερό πως απαιτείται έμπειρο, ικανό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό).

Το Ι.Π.Χ.Π. έχει δυναμικότητα 260 κλινών (σήμερα περιθάλπονται περίπου 235 ασθενείς) απασχολεί δε συνολικά 170 εργαζόμενους, υπάρχει δε η δυνατότητα (υποδομές – εγκαταστάσεις) επέκτασης κατά 120 κλίνες. Επισημαίνεται ότι το Ίδρυμα στηρίζεται αποκλειστικά σε ίδια μέσα και δεν επιχορηγείται από το κράτος.

Το Ι.Π.Χ.Π. είχε συνάψει με τον ΟΓΑ για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του την από 16-7-1982 σύμβαση και με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την από 27-7-1952 σύμβαση για την περίθαλψη των δικών του ασφαλισμένων, όπως αυτές ισχύουν μέχρι και σήμερα. Το ημερήσιο νοσήλιο για τον ΟΓΑ ανέρχεται στο ύψος των 40,75 ευρώ βάσει της 27940/16-4-07 σύμβασης, ενώ για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανέρχεται στο ύψος των 52 ευρώ, πλέον της φαρμακευτικής δαπάνης, βάσει της υπ’ αριθμ. 60583/09 σύμβασης.

Οι οφειλές Ι.Κ.Α. και Ο.Γ.Α. προς το Ι.Π.Χ.Π. για νοσήλια ανέρχονται για το χρονικό διάστημα από 1-10-2008 ως 31-12-2011στο ποσό των 943.867 ευρώ Ήδη δε, όπως είναι γνωστό, οι ασφαλισμένοι των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών έχουν ενταχθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και για το χρονικό διάστημα από 1-1-2012 ως 30-6-2012 ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οφείλει στο Ι.Π.Χ.Π. ποσό 1.885.265,69 ευρώ (συνολικά 2.829.132,69 ευρώ).

Εξαιτίας των ανωτέρω οφειλών, σε συνδυασμό με τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, το Ι.Π.Χ.Π. αδυνατεί όχι μόνο να καταβάλει την μισθοδοσία του προσωπικού του, αλλά πολύ περισσότερο, να προμηθευτεί φάρμακα και να σιτίσει τους ασθενείς του, αφού πλέον οφείλουμε μεγάλα ποσά στους προμηθευτές μας, τα οποία αδυνατούμε να τους καταβάλουμε και συνεπώς αυτοί έχουν σταματήσει να μας προμηθεύουν με βασικά είδη διατροφής.

Οι ασθενείς του Ι.Π.Χ.Π. υποσιτίζονται εδώ και καιρό και λαμβάνουν ελλιπώς την φαρμακευτική αγωγή τους και εξαιτίας τούτου, ήδη πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εδώ και ένα μήνα περίπου το Ι.Π.Χ.Π. δεν μπορεί να προμηθευτεί κρέας και πουλερικά εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας.

Ήδη έχουμε απευθύνει εκκλήσεις στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προκειμένου να μας καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά, για να μπορέσουμε και πάλι να λειτουργούμε εύρυθμα. Η οικονομική αδυναμία, την οποία ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μας έχει προκαλέσει, έχει δημιουργήσει σωρεία άλλων προβλημάτων στο Ι.Π.Χ.Π., καθώς δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε σε καμία οικονομική μας υποχρέωση και δη στις φορολογικές και κοινωνικοασφαλιστικές.

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, τα ως άνω ποσά δεν μας έχουν καταβληθεί. Δεν έχουμε άλλους πόρους και αν δεν εισπράττουμε τα νοσήλια τουλάχιστον δεν μπορούμε καν να λειτουργήσουμε.

Το Ι.Π.Χ.Π. δεν είναι επιχείρηση αποβλέπουσα στο κέρδος, αλλά φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο περιθάλπει με ίδιους πόρους 235 τουλάχιστον ασθενείς.

Το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι σήμερα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, κυρίως των ασθενών μας, αλλά και του προσωπικού μας, στο οποίο αδυνατούμε να καταβάλουμε μισθούς.

Την ευθύνη των ανθρώπινων αυτών ζωών, έχετε πλέον εσείς, οι οποίοι εθελοτυφλείτε και επιδεικνύετε την μέγιστη αδιαφορία και απαξίωση απέναντι στα προβλήματά μας, τα οποία εσείς έχετε προκαλέσει.

Επειδή είστε υπεύθυνοι πλέον για τις ζωές και την υγεία των ασθενών μας, η οποία επιβαρύνεται μέρα με τη μέρα, εξαιτίας του υποσιτισμού τους.

Επειδή ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μας οφείλει τα ανωτέρω ποσά, τα οποία πρέπει να μας καταβάλει άμεσα.

Επειδή σκοπεύουμε να απευθυνθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, καθώς πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Επειδή ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη συμπεριφορά σας και αθέτηση και παραβίαση των υποχρεώσεών σας απέναντί μας.

Σας καλούμε όπως εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση σε εσάς της παρούσας, μας καταβάλετε όλα τα ανωτέρω οφειλόμενα ποσά και όπως στο μέλλον είστε συνεπείς στις οικονομικές σας υποχρεώσεις απέναντί μας.

Σας δηλώνουμε πως είστε πλέον υπεύθυνοι για τις ζωές των νοσηλευόμενων στο Ι.Π.Χ.Π. και πως θα απευθυνθούμε σχετικά στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται όπως επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτό στο οποίο απευθύνεται, για να λάβει γνώση και για κάθε νόμιμη συνέπεια, αντιγράφοντας την ολόκληρη στην έκθεση που θα συντάξει για την επίδοση.

Αθήνα, 17-7-2012

Για το Ι.Π.Χ.Π.

Η Πρόεδρος

Εμπρόθεσμος λογαριασμός της ΔΕΗ για το κτίριο του Ασύλου Ανιάτων

Eπιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ