2012-07-19 13:46:04
Φωτογραφία για Δ.Χριστόφιας: Οι στόχοι μας στο Κυπριακό πρέπει να είναι ξεκάθαροι
Συνέχεια στην πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έδωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, στο Πανόραμα Αγνοουμένων στο Κόρνο, κατέστησε σαφές ότι «οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να μην επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες όπως είναι για παράδειγμα η εγκατάλειψη της διαδικασίας που ακολουθείται μέσω των Ηνωμένων Εθνών ή η από μηδενική βάση επαναδιαπραγμάτευση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «οι ερμηνείες αυτές είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι θα ρίξουν την πλευρά μας σε νέες περιπέτειες και τρικυμίες με το απόλυτα προβλεπτό τέλος την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου».

Επαναβεβαίωσε ότι «ανεξαρτήτως των δυσκολιών που καθημερινά αντιμετωπίζουμε λόγω την άτεγκτης στάσης της Τουρκίας που απειλεί τόσο τις γειτονικές της χώρες όσο και αυτή την ίδια την ΕΕ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα με σταθερότητα και προσήλωση στους στόχους που έχουμε θέσει».


Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «παρά την καθημερινή και εκ των πραγμάτων ακύρωση της πολιτικής του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για δήθεν μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες της Τουρκίας, εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά, με ειλικρίνεια και με καλή θέληση να επιδιώκουμε τη λύση».

«Λύση, στηριγμένη όμως σε βασικές αρχές, λειτουργική και βιώσιμη που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας. Μια λύση που δεν θα έχει ως βασική παράμετρο της την διευκόλυνση της Τουρκίας και των ξένων συμφερόντων», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχοντας πλήρη συναίσθηση του χρέους μας απέναντι στα παιδιά που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία για την ελευθερία, εκείνο το πικρό καλοκαίρι του 1974, ακόμα και όταν ήταν φανερό ότι η Κύπρος ήταν θύμα προδοσίας, θα αγωνιστούμε για να παραδώσουμε στις νέες γενιές μια επανενωμένη, ευημερούσα, ειρηνική Κύπρο».

Σε ότι αφορά τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μιλώντας εκτός κειμένου, υπενθύμισε ότι δεν είναι ο «Χριστόφιας» - όπως είπε – που ανέλαβε τις πολιτικές δεσμεύσεις (της ελληνοκυπριακής πλευράς), ωστόσο «για όλα φταίει ο Χριστόφιας», κατά την έκφρασή του. «Εντάξει θα το υποστώ και αυτό, θα το καταπιώ και αυτό ευχαρίστως, όχι ευχαρίστως, με θλίψη αλλά θα το καταπιώ», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς εκείνος ο οποίος ανέλαβε αυτή την ευθύνη ήταν ένας λαοπρόβλητος άνθρωπος, ο οποίος αντελήφθη ότι θα πληρώσουμε τα τιμήματα -όχι της αφροσύνης μας- της προδοσίας μας και της αυτοχειρίας μας. Αυτός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Καλή του η ώρα, αιωνία η μνήμη του. Και προέβη σ’ αυτό το συμβιβασμό όχι γιατί ο άνθρωπος ήθελε να συνεχίσει αλλιώς την προδοσία, αλλά γιατί ήθελε να τερματιστεί η κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους, να τερματιστούν τα δεινά των εκτοπισμένων, να τερματιστεί το μεγάλο, το ανθρωπιστικό, το βασανιστικό πρόβλημα για τους αγνοούμενους, για τους εγκλωβισμένους. Όλα αυτά τα είχε υπόψη του ο Μακάριος όταν προέβαινε σ’ αυτόν τον οδυνηρότατο συμβιβασμό», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διερωτήθηκε πόσοι Πρόεδροι πέρασαν από τότε μέχρι τώρα. «Τώρα βρήκαμε ότι είναι λάθος η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, τώρα που η Τουρκία έχει το πάνω χέρι δυστυχώς; Γιατί υπάρχουν σκοπιμότητες και οι σκοπιμότητες είναι μέσα στη ψυχή των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας. Δίνουμε μάχη εδώ και σχεδόν δέκα μέρες να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις των Άγγλων που θέλουν να σκοτώσουν και την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και να μας αφήσουν εντελώς γυμνούς».

Γίνονται, συνέχισε ο Πρόεδρος, «τέτοιες μεθοδεύσεις. Βαριά τα λόγια που λέει ο Πρόεδρος αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί; Διότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Γιατί η Ελλάδα υποφέρει στο βαθμό που υποφέρει σήμερα; Διότι πέρα από τις ευθύνες τις ελλαδικές, υπάρχουν οι σκοπιμότητες. Γιατί αύριο η Κύπρος μπορεί να βρεθεί στη δίνη και στη μέγγενη; Διότι υπήρξαν και εντός αλλά υπάρχουν και εκτός σκοπιμότητες οι οποίες έχουν σχέση με τα συμφέροντα τάξεων και ανθρώπων».

Τόνισε ότι «σκοπιμότητες δεν θεωρώ ότι υπήρξαν από καμιά κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και από καμιά κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση».

«Μπορεί να υπήρξαν παραλείψεις; Αποδεκτό και σε ό,τι αφορά εμάς, κάνω και την αυτοκριτική μας. Μπορεί να υπήρξε κάποια ολιγωρία; Αποδεκτό και σε ό,τι αφορά εμάς, κάνω και την αυτοκριτική μας. Αλλά σκοπιμότητα δεν δέχομαι, και δεν θέλω να φύγουμε από δω και να έχουμε την εντύπωση ότι οι σκοπιμότητες της Κυβέρνησης ή του (Γιώργου) Ιακώβου, ή του Χριστόφια έχουν οδηγήσει σ’ αυτή τη στασιμότητα, γιατί έχουμε στασιμότητα», ανέφερε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ