2012-07-19 00:14:03
Φωτογραφία για Απέσπασαν πάνω από 33.000 ευρώ από ηλικιωμένους
Συνελήφθησαν μεσημβρινές το μεσημέρι της Τρίτης, στο κέντρο της πόλης, δύο άνδρες ηλικίας 26 και 28 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για «Εγκληματική οργάνωση» και «Απάτη». Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω, εντοπιστήκαν από αστυνομικό ευρισκόμενο εκτός υπηρεσίας, να κινούνται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, εντός του οποίου επέβαινε 84χρονη ημεδαπή. Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν την ηλικιωμένη, παρουσιαζόμενοι ψευδώς ως γνωστοί συγγενικού της προσώπου και με το πρόσχημα της υποτιθέμενης οφειλής προς αυτούς, την έπεισαν να εκταμιεύσει το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, προκειμένου να τους το παραδώσει, πλην όμως συνελήφθησαν από προστρέξαντες αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ..

Από την αστυνομική έρευνα που διενεργεί το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψε ότι, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων προσώπων, προκειμένου να αποσπάσουν από αυτούς χρηματικά ποσά με το πρόσχημα γνωριμίας τους με πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος των θυμάτων και υποτιθέμενων οφειλών των συγγενών τους.


Ειδικότερα, από τον Μάιο 2012, εξαπάτησαν πέντε τουλάχιστον ηλικιωμένα άτομα, από τα οποία απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 33.300 ευρώ και κοσμήματα αξίας 2.000 ευρώ.

Επίσης, σε βάρος του 26χρονου σχηματίσθηκε στις 12 Ιουλίου, δικογραφία για παρόμοια αδικήματα, διότι ως βασικός μέλος εγκληματικής ομάδας απέσπασε συνολικά 14.800 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων φαινόμενων από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, συνιστά:

- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

- Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).

- Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) στο πεδίο Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανέκδοτο: Ο Μήτσος και η Καίτη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανέκδοτο: Ο Μήτσος και η Καίτη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ