2012-07-18 18:55:35
Φωτογραφία για ΣΟΪΜΠΛΕ: ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Επώδυνα και ριζικά μέτρα προσαρμογής σε πολλούς τομείς» απαιτούνται για την Ελλάδα, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνδέει τις επόμενες αποφάσεις με την έκθεση που θα ετοιμάσει η τρόικα. Χαρακτηρίζει την Ελλάδα «εξαιρετική περίπτωση», ενώ διευκρινίζει ότι «το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί και οι παράμετροι έχουν τεθεί και εξακολουθούν να ισχύουν».

Στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε ένα επιτυχημένο «κούρεμα» χρέους, ενώ αποφασίστηκε και δεύτερο πρόγραμμα για τη χώρα, τονίζει ο κ. Σόιμπλε, στην συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα "Reinische Post" και διευκρινίζει ότι η τρόικα θα πρέπει να εξετάσει σε ποιο βαθμό η Αθήνα προχώρησε στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

«Τότε θα πρέπει να λάβουν (ενν. οι Έλληνες) και να λάβουμε μια απόφαση», προσθέτει, καθώς, όπως λέει, το ζητούμενο είναι «να συνεχιστεί ο δρόμος, ο οποίος θα προσφέρει στην Ελλάδα, στο ορατό μέλλον, καλές πιθανότητες για να επιστρέψει στις χρηματαγορές. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται επώδυνα και ριζικά μέτρα προσαρμογής σε πολλούς τομείς». «Δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τους Έλληνες από αυτό. Το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί. Οι παράμετροι έχουν τεθεί και εξακολουθούν να ισχύουν», επαναλαμβάνει ο κ. Σόιμπλε και παραπέμπει στην έκθεση που ετοιμάζει η τρόικα.


Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους δανειστές της, πριν να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. «Μία χώρα που έχει γνωρίσει μία τέτοια κρίση, πρέπει να κάνει και τη δική της προσπάθεια, προκειμένου να λάβει βοήθεια από το εξωτερικό. Μόλις γίνει αυτό, μπορεί να συζητηθεί το θέμα του χρόνου», τόνισε ο Έβαλντ Νοβότνι.

Εν τω μεταξύ, εκτάκτως συνέρχεται σήμερα η Μπούντεσταγκ για να ψηφίσει βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του καλεί τους βουλευτές "να αναλάβουν τις ευθύνες τους" ψηφίζοντας υπέρ της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ισπανία ωστόσο όσον αφορά την χώρα μας ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να διευκρινίσει ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι ξεχωριστή: «Η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση. Πρέπει να μελετήσουμε την έκθεση της τρόικας για να δούμε αν εφαρμόστηκε το δεύτερο πρόγραμμα, και μετά πρέπει να λάβουμε -και να λάβουν μια απόφαση. Στόχος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγοράς. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, οι πιέσεις θα γίνονται σε κάθε περίπτωση όλο και πιο έντονες».

Στο θέμα της εκχώρηση κυριαρχίας ο Γιέργκ Άσμουσεν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισε πως χωρίς αυτή δεν υπάρχει βαθύτερη ένωση: «Οι αρχές της ευρωζώνης πρέπει να έχουν τη δικαιοδοσία να περιορίζουν τις δυνατότητες κάθε χώρας να διευρύνει το χρέος της και θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να αναγκάζουν τα κράτη μέλη να διορθώνουν τις πολιτικές τους, είτε στον χρηματοοικονομικό, στον διαρθωτικό, είτε στον δημοσιονομικό τομέα». Ο ίδιος τονίζει επίσης πως η ΕΕ και οι θεσμοί της πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι για τις χώρες που δείχνουν μεγαλύτερη βραδύτητα στο να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο και τις οικονομίες των άλλων χωρών.

Η κρίση στην ευρωζώνη έχει πλήξει σημαντικά την αμερικανική οικονομία είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι σε ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου. Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εμμένει στην πρόβλεψή του για την "τέλεια παγκόσμια καταιγίδα" το 2013, καθώς οι οικονομίες ανά τον κόσμο παρελκύουν, το γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνεται και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εντείνεται.

Από την άλλη, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τετάρτη πως είναι αισιόδοξη, αλλά όχι βέβαιη για την επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου εξόδου από την κρίση.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν έχει ακόμη οικοδομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε βέβαιοι πως όλα θα πάνε καλά», δήλωσε η Μέρκελ στον ιστότοπο του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

«Πρέπει ακόμη να δουλέψουμε γι' αυτό. Είμαι, ωστόσο, αισιόδοξη» τόνισε.

Για την Μέρκελ, «ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν ακόμη πολύ δουλειά» για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και έτσι να ξεπεράσουν την κρίση του χρέους και την κρίση της ανταγωνιστικότητας.

«Παρατηρούμε πλέον ότι δεν πάμε καλά παρά μόνο εάν οι Ευρωπαίοι γείτονές μας πηγαίνουν κι αυτοί καλά» πρόσθεσε η καγκελάριος μιλώντας για τη χώρα της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ