2012-07-18 15:06:05
Φωτογραφία για Προστασία από την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Η άμεση προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών θεωρείται κατ αρχήν, νόμιμη ενέργεια, εφόσον τηρούνται και οι κανόνες που θέτει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Οι κανόνες διαφοροποιούνται ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο μέσο επικοινωνίας και τις πηγές από τις οποίες επιτρέπεται η συλλογή των προσωπικών δεδομένων:

Για το παραδοσιακό ταχυδρομείο, αποστολή έντυπου διαφημιστικού υλικού μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε πρόσωπα που α) έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή β) ο αποστολέας διαθέτει τα στοιχεία τους από κάποια προηγούμενη συναλλακτική σχέση μαζί τους ή γ) τα στοιχεία τους προέρχονται από κάποια νόμιμη πηγή (π.χ. τηλεφωνικοί κατάλογοι) και εφόσον στις δύο τελευταίες περιπτώσεις το πρόσωπο δεν έχει εκδηλώσει την αντίρρησή του στην αποστολή διαφημιστικού υλικού (η αντίρρηση μπορεί να δηλωθεί είτε απευθείας στον αποστολέα, και τότε αφορά μόνο αυτόν, είτε με εγγραφή στο μητρώο του άρθρου 13 της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων που αφορά κάθε αποστολέα)
. Επίσης, εφόσον τα δεδομένα δεν έχουν συλλεγεί με τη συνδρομή του προσώπου που αφορούν, αλλά προέρχονται από κάποια άλλη νόμιμη πηγή, ο αποστολέας οφείλει να ενημερώσει τον παραλήπτη για την πηγή των δεδομένων του και να του παρέχει έναν απλό τρόπο διακοπής της περαιτέρω αποστολής τέτοιου υλικού.

Για τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας εφαρμόζεται το άρθρο 11 του ειδικότερου νόμου 3471/2006 και για την πραγματοποίηση επικοινωνιών με τέτοια μέσα (email, SMS, fax, αυτόματοι τηλεφωνητές, κλπ), με την εξαίρεση των τηλεφωνικών κλήσεων από ανθρώπους, απαιτείται η προηγούμενη συγκατάθεση του αποδέκτη της επικοινωνίας (συνδρομητή) εκτός κι αν υφίσταται πελατειακή σχέση ή προηγούμενη συναλλακτική επαφή και η επικοινωνία πραγματοποιείται με κάποια μορφή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (π.χ. email, SMS).

Ειδικότερα για τις τηλεφωνικές κλήσεις με ανθρώπινη παρέμβαση, ο συνδρομητής μπορεί να δηλώσει ατελώς στον δικό του πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ότι δεν επιθυμεί να λαμβάνει διαφημιστικά τηλεφωνήματα. Ο κάθε πάροχος υποχρεούται να τηρεί μητρώο με αυτές τις δηλώσεις στο οποίο έχει πρόσβαση όποιος ενδιαφέρεται να το χρησιμοποιήσει για απευθείας εμπορική προώθηση. Εννοείται ότι ο καλούμενος μπορεί να δηλώσει την αντίρρησή του και απευθείας στον καλούντα, αλλά τότε η αντίρρηση αφορά μόνον αυτόν.

-Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ από την αποστολή έντυπου διαφημιστικού υλικού;

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 3 του ν. 2472/1997 “Καθένας έχει δικαίωμα να δηλώσει στην Αρχή ότι δεδομένα που τον αφορούν δεν επιθυμεί να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από οποιονδήποτε, για λόγους προώθησης πωλήσεως αγαθών ή παροχής υπηρεσιών εξ αποστάσεως. Η Αρχή τηρεί μητρώο με τα στοιχεία ταυτότητας των ανωτέρω. Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των σχετικών αρχείων έχουν την υποχρέωση να συμβουλεύονται πριν από κάθε επεξεργασία το εν λόγω μητρώο και να διαγράφουν από το αρχείο τους τα πρόσωπα της παραγράφου αυτής”.

Η Αρχή τηρεί ένα τέτοιο μητρώο, το Μητρώο του άρθρου 13 ή αλλιώς τη λίστα του άρθρου 13, και οι υπεύθυνοι επεξεργασίας που πραγματοποιούν προωθητικές ενέργειες είναι υποχρεωμένοι να το συμβουλεύονται πριν από την αποστολή του διαφημιστικού υλικού. Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεν έχουν δικαίωμα να στείλουν διαφημιστικό υλικό σε άτομα που έχουν εγγραφεί στο μητρώο του άρθρου 13 και είναι υποχρεωμένοι να διαγράφουν από τους καταλόγους τους όσους είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό.

Το μητρώο αυτό έχει εφαρμογή μόνο σε μη ηλεκτρονικές μεθόδους επικοινωνίας για τους πιο πάνω σκοπούς, δηλαδή για το παραδοσιακό έντυπο ταχυδρομείο. Δεν καλύπτει περιπτώσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας, όπως το e-mail ή το τηλέφωνο, για τις οποίες είτε απαιτείται η εκ των προτέρων ρητή συγκατάθεση του καλούμενου συνδρομητή (π.χ. email) είτε προβλέπονται μητρώα στους παρόχους (π.χ. τηλέφωνο). Για το σκοπό αυτό το αντίγραφο του μητρώου του άρθρου 13 που χορηγεί η Αρχή δεν περιέχει στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας των εγγεγραμμένων πολιτών όπως τηλέφωνο και email.

-Τι μπορώ να κάνω για να μη με ενοχλούν άλλο στο τηλέφωνό μου για διαφημιστικούς σκοπούς;

Πρέπει να ζητήσετε από τον πάροχο υπηρεσίας τηλεφωνίας που χρησιμοποιείτε να σας εντάξει στο μητρώο όσων δεν επιθυμούν να λαμβάνουν κλήσεις για απευθείας εμπορική προώθηση.

Έχετε, επίσης, δικαίωμα να δηλώσετε, σε κάθε ανεπιθύμητη επικοινωνία, την εναντίωσή σας προς τη συγκεκριμένη εταιρεία που σας καλεί, ώστε να μη σας ενοχλούν περαιτέρω. Έχετε δικαίωμα να ρωτήσετε με ποιον τρόπο έχουν βρει τα στοιχεία επικοινωνίας σας ή με ποιο τρόπο ο διαφημιστής έχει αποκτήσει τη συγκατάθεσή σας για την πραγματοποίηση της επικοινωνίας, αν αυτή υπάρχει.

Σε περίπτωση που έχετε δώσει συγκατάθεση στο παρελθόν, μπορείτε να ζητήσετε να μη σας ενοχλήσουν ξανά, δηλαδή να άρετε τη συγκατάθεση.

-Δέχομαι τηλεφώνημα από αυτόματο τηλεφωνητή και δεν μπορώ να μιλήσω με κάποιο άνθρωπο. Τι ισχύει;

Μια τέτοια κλήση, πραγματοποιείται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτές οι κλήσεις επιτρέπονται μόνο εφόσον εσείς έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν έχετε δηλώσει στον πάροχό σας ότι δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε κλήσεις για απευθείας εμπορική προώθηση.

-Τι μπορώ να κάνω με τα διαφημιστικά SMS ή MMS;

Τα SMS και τα MMS είναι σύντομα μηνύματα που αποστέλλονται προς συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Τα SMS περιέχουν κείμενο, ενώ τα MMS μπορεί να περιέχουν και εικόνα ή φωνή. Και οι δύο αυτές κατηγορίες μηνυμάτων αποθηκεύονται στο δίκτυο ή στη συσκευή κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη έως ότου ληφθούν από αυτόν. Με βάση τον ορισμό του ν. 3471/2006 αποτελούν και αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και για αυτά ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις για την αποστολή τους με τα γνωστά email.

-Τι ισχύει για επικοινωνίες από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις;

Η έννοια της απευθείας προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών καλύπτει και τις επικοινωνίες από τέτοιες οργανώσεις και σωματεία, όπως και από πολιτικούς, κ.λπ.

-Δέχομαι τηλεφωνήματα από εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών, ενώ δεν έχω συγκατατεθεί. Τι μπορώ να κάνω;

Η περίπτωση αυτών των κλήσεων δεν αποτελεί προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών και συνεπώς δεν εφαρμόζεται το άρθρο 11 του ν. 3471/2006. Είναι μια επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.

-Μπορώ να υποβάλω καταγγελία στην Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων;;

Πριν υποβάλετε μια καταγγελία εξετάστε μήπως έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας και ότι έχετε εγγραφεί στο μητρώο του άρθρου 13 ή στο μητρώο του τηλεπικοινωνιακού σας παρόχου τουλάχιστον ένα μήνα πριν από το συμβάν που επιθυμείτε να καταγγείλετε. Είναι σκόπιμο, προτού προσφύγετε στην Αρχή, να ασκήσετε το δικαίωμα πρόσβασης ή και το δικαίωμα αντίρρησης στον υπεύθυνο επεξεργασίας, ώστε να ενημερωθείτε πλήρως για τα δεδομένα που τηρεί για εσάς, όπως και για το από πού έχει βρει τα δεδομένα αυτά. Αν η απάντησή του δεν είναι ικανοποιητική, ή αν δεν σας απαντήσει εντός του προβλεπόμενου διαστήματος μπορείτε να προσφύγετε στην Αρχή.

Αν κατόπιν αυτών διαπιστώσετε ότι υπάρχει παράβαση του θεσμικού πλαισίου για την άμεση προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην Αρχή. Στην καταγγελία είναι απαραίτητο να αναφέρετε όσα περισσότερα στοιχεία διαθέτετε για τη στοιχειοθέτησή της, ανάλογα με το γεγονός που καταγγέλλετε.

Α. Σε περίπτωση καταγγελίας για ταχυδρομική αποστολή :

1.τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που διαφημίζονται,

2.την εταιρεία που σας απέστειλε το υλικό με στοιχεία επικοινωνίας της,

3.την ημερομηνία λήψης της επιστολής,

4.την τυχόν απάντηση του υπευθύνου επεξεργασίας σε αίτημα δικαιώματος πρόσβασης ή αντίρρησης.

Β.Σε περίπτωση καταγγελίας για τηλεφωνική κλήση με διαφημιστικό περιεχόμενο είναι απαραίτητο να αναφέρετε:

1.την ημερομηνία που έχετε ζητήσει από τον πάροχό σας την εγγραφή στο μητρώο «opt-out» καθώς και τα στοιχεία του παρόχου σας,

2.τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που διαφημίζονται,

3.την εταιρεία που σας καλεί,

4.τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο σας καλούν,

5.το ονοματεπώνυμο του πωλητή,

6.την ημερομηνία και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης,

7.την τυχόν απάντηση του υπευθύνου επεξεργασίας σε αίτημα δικαιώματος πρόσβασης ή αντίρρησης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ