2012-07-18 13:34:04
Φωτογραφία για Ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ
Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή. Με τις συμβάσεις γιατρών με τον ασφαλιστικό οργανισμό στο Ρέθυμνο να είναι ελάχιστες, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν για τις επισκέψεις τους, ενώ πληρώνουν και για να τους γράψουν τα φάρμακά τους το ποσό των 10 ευρώ, κάτι που για τους συνταξιούχους και ηλικιωμένους κυρίως είναι δυσβάσταχτο.

Το ίδιο ισχύει και για παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων και γνωματεύσεις.

Παράλληλα, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «πέφτει» πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γράψουν οι γιατροί τα φάρμακα και ο ασθενής να περιμένει πότε το σύστημα θα… επανέλθει.

Οι συνταξιούχοι προ ημερών κατήγγειλαν τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο σε κινητοποίηση που έκαναν ότι αυτός έχει καθιερώσει τιμολόγιο 10 ευρώ, για να έρθει η απάντηση από τον Ιατρικό Σύλλογο ότι αμείβονται με βάση το κρατικό τιμολόγιο για τις ιατρικές επισκέψεις και πράξεις, τονίζοντας πως ειδικά για την συνταγογράφηση είναι δεδομένη η υποχρέωση να συνοδεύεται από δελτίο παροχής υπηρεσιών η ιατρική συνταγή όπως και η ιατρική επίσκεψη, και κάθε άλλη ιατρική πράξη δηλαδή παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικές γνωματεύσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου στην ανακοίνωσή του τονίζει:

«Θεωρούμε επιβεβλημένο να επανέλθουμε στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της πρωτοβάθμιας και της νοσοκομειακής περίθαλψης που προκάλεσε τη δίκαιη κινητοποίηση των συνταξιούχων του νομού και την άδικη κατά τη γνώμη μας μετάθεση της ευθύνης για την όποια οικονομική τους επιβάρυνση στους γιατρούς και όχι στους αυτουργούς της καταστροφικής πολιτικής στην Υγεία, με κύριο χαρακτηριστικό τη μετακύλιση της δαπάνης υγείας στους πολίτες με διάφορους τρόπους, τα δυο τελευταία χρόνια.

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι των τεσσάρων μεγάλων ταμείων μετά την κατάργηση τους και την προδιαγεγραμμένη αποτυχία του εγχειρήματος ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον με την τακτική και της επιλογές των πρώην υπουργών υγείας και εργασίας.

Είχαμε προειδοποιήσει από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (Φεβρουάριος 2011) για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία με πρώτο ορατό αποτέλεσμα την τραγική κατάσταση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφ/νων ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής και λειτουργίας (υποτίθεται) του νέου οργανισμού.

Έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα την πρότασή μας, για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω της αλλαγής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και τη σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον Πανελλήνιο Ιατρ. Σύλλογο (ΠΙΣ), ώστε να συμμετέχουν ισότιμα και με όρους αξιοπρεπούς εργασίας και αμοιβής, όσοι γιατροί επιθυμούν να συμβληθούν με τον ενιαίο φορέα,να έχουν δικαίωμα επιλογής γιατρού οι ασθενείς και εύκολη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί βεβαία με τα συστήματα τύπου ΤΕΒΕ και ΙΚΑ, ούτε με την εξαθλίωση των μεμονωμένων ελευθ/των γιατρών, ούτε με το κλείσιμο των μικρών ιατρειών/ εργαστηρίων και την κατεύθυνση των όποιων διαθέσιμων πόρων σε λίγους επιχειρηματίες.

Ο θεσμός του θεράποντος προσωπικού η οικογενειακού γιατρού είναι αναντικατάστατος, η δυνατότητα επιλογής γιατρού είναι δικαίωμα και πρέπει να διασωθεί από την παροχή μαζικών και απρόσωπων υπηρεσιών ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας όπως το ζήσαμε αρχικά με το ΙΚΑ και στην συνέχεια με τον ΕΟΠΥΥ και την εφαρμογή του πλαφόν.

Οι ιδιώτες γιατροί παρά τη δύσκολη συγκυρία μπορούν να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό, αμειβόμενοι –ακόμη- με το κρατικό τιμολόγιο του …1992, μπορούν να ανέχονται - ακόμη- την κοροϊδία της καθυστέρησης αποπληρωμής έστω και «κουρεμένων», οφειλόμενων δεδουλευμένων δυο (2) ετών από τον πάλαι ποτέ ΟΠΑΔ αλλά και τα άλλα Ταμεία με κίνδυνο παραγραφής! στο τέλος του χρόνου, μπορούν, ενδεχομένως, να αντέξουν – το ερώτημα είναι για πόσο – ανελαστικά λειτουργικά έξοδα και υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση που αγγίζει το 50%, μπορούν να χάνουν ώρες και ψυχική ηρεμία –μαζί με τους ασθενείς - με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που λειτουργεί περιστασιακά εδώ και δυο χρόνια σχεδόν.

Αυτό που δεν είναι σε θέση να κάνουν οι ιδιώτες γιατροί, είναι να υποκαταστήσουν το κράτος στην κοινωνική ασφάλιση και στη δωρεάν δημόσια περίθαλψη που δικαιούνται οι πολίτες που καταβάλουν τους φόρους και τις εισφορές τους.

Για τους άπορους και ανασφάλιστους,τουλάχιστον στον νομό μας, ένας αριθμός ιδιωτών γιατρών στηρίζει το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης στους τομείς που υπάρχουν ελλείψεις ήδη από το 2008.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθυμνου δεν κοστολογεί υπηρεσίες, δεν καταρτίζει τιμολόγια, και δεν εμποδίζει τους ιδιώτες γιατρούς μέλη του να επιλέξουν με ποιον θα συμβληθούν και θα συνεργασθούν και με ποιον όχι.

Σχετικά με τις αμοιβές των γιατρών αλλά και τις συμβάσεις με τον Οργανισμό, ακολουθούμε τις συστάσεις του ΠΙΣ να τηρούμε το κρατικό τιμολόγιο για τις ιατρικές επισκέψεις και πράξεις και να στηρίζουμε συντονισμένα τις ενέργειες του ΠΙΣ για να καταστεί ο ενιαίος φορέας βιώσιμος, λειτουργικός, επαρκής και αποτελεσματικός προς όφελος όλων.

Ειδικά για την συνταγογράφηση είναι δεδομένη η υποχρέωση να συνοδεύεται από δελτίο παροχής υπηρεσιών η ιατρική συνταγή όπως και η ιατρική επίσκεψη, και κάθε άλλη ιατρική πράξη δηλαδή παραπεμπτικά εργ. εξετάσεων και ιατρικές γνωματεύσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι γιατροί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και συνεπείς στα θέματα αυτά.

Η τρίμηνη σχεδόν εκλογική απραξία τελείωσε.Τα θέματα της υγείας δυστυχώς δεν βρήκαν χώρο και χρόνο στις προεκλογικές συζητήσεις εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Τα ανοικτά μέτωπα στον χώρο της υγείας όμως είναι πολλά και οι ανάγκες δραματικές.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ένα από αυτά και απαιτείται ΑΜΕΣΗ και ΣΥΝΟΛΙΚΗ λύση. Αν ο νέος ενιαίος φορέας λειτουργήσει καλά τότε και μονό τότε θα λυθούν τα προβλήματα όπως η επιβάρυνση των ασθενών και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Η λειτουργία του ενιαίου φορέα που καλείται να καλύψει 10 εκατ. πολίτες, είναι μονόδρομος. Προϋποθέτει όμως την συμμετοχή των γιατρών και την συνεννόηση μεταξύ γιατρών και πολιτείας. Χωρίς αυτήν τα συστήματα υγείας δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να είναι αποτελεσματικά».
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ