2012-07-17 11:55:32
Φωτογραφία για Ανώμακη προσγείωση υπουργών και πολιτών...!!!
Γιάννης Σαραντάκος από το Έθνος

 

Ανώμαλη προσγείωση στο θέμα των δαπανών κάνουν όλοι οι υπουργοί, ορισμένοι εκ των οποίων, ωστόσο, κάθε άλλο παρά πρόθυμοι εμφανίζονται να συμβάλουν έτσι ώστε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να...

 

τεθεί εντός στόχων και να αποφευχθούν τα χειρότερα;

Η απροθυμία μελών του Υπουργικού Συμβουλίου έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές, καθώς αφενός τα χρονικά περιθώρια στενεύουν (με δεδομένη την έλευση της τρόικας στις 24 του μηνός) και αφετέρου τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι διατεθειμένα να διαχωρίσουν τους υπουργούς σε «καλούς» και κακούς». Απολύτως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η παρέμβαση κορυφαίου μέλους του οικονομικού επιτελείου, το οποίο μετά τις συναντήσεις μεταξύ κορυφαίων υπουργών που έγιναν χθες στο υπουργείο

Οικονομικών, τόνισε: «Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν μπορεί κάποιος υπουργός να προτείνει περικοπές 100 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που ξέρουμε ότι μπορεί να περικόψει δύο ή ακόμη και τρία δισ.».


Σύμφωνα με πληροφορίες, η σαφής αυτή αιχμή αφορούσε κυρίως:

Τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος προσήλθε στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα χωρίς να έχει καμία κοστολογημένη πρόταση.

Τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος επιμένει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα περικοπών στα ειδικά μισθολόγια που αφορούν τους ένστολους στις Ενοπλες Δυνάμεις, χωρίς να έχει βρει ακόμα ισοδύναμα μέτρα. Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος, πάντως, υποστηρίζει ότι για φέτος έχει προχωρήσει σε περικοπές ύψους 993 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για το 2013-2014 έχει προγραμματίσει μειώσεις κόστους που φτάνουν τα 679 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν μπορώ να κόψω μισθούς και περαιτέρω τους εξοπλισμούς», προσέθεσε.

Μη ικανοποιητικές

Επίσης, ως μη ικανοποιητικές χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών οι προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης για αύξηση των τελών που καταβάλλουν οι μετανάστες για την έκδοση αδειών παραμονής στη χώρα και για αντικατάσταση της αποζημίωσης που λαμβάνουν πολίτες για τις απαλλοτριώσεις με τη μεταφορά συντελεστών δόμησης.

Το όλο θέμα με τους υπουργούς, που είτε δεν γνωρίζουν ακόμη το υπουργείο τους και άρα δεν ξέρουν πού να κατευθύνουν τις περικοπές, είτε αρνούνται να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική, θα τεθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό από τον κ. Γ. Στουρνάρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν σήμερα. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει ήδη εικόνα, αναμένεται να παρέμβει ζητώντας ο ίδιος πλέον από τους απρόθυμους υπουργούς να αλλάξουν τακτική και να βοηθήσουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών.

Προς τη ΔΑΚΕ

Μήνυμα... διαγραφής

Την απειλή της διαγραφής επισείει πλέον στους επικεφαλής της ΔΑΚΕ η κυβέρνηση, μετά τις άκρως επιθετικές ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι «γαλάζιοι συνδικαλιστές» κατά της προσπάθειας για ιδιωτικοποιήσεις. Χθες, ο Σ. Κεδίκογλου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να βάζει κάποιος το συντεχνιακό συμφέρον πάνω από την εθνική ανάγκη».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του επικεφαλής της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, Ν. Κιουτσούκη, ο οποίος προειδοποιούσε την κυβέρνηση ότι εάν ξεχάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, «η κοινωνία όχι μόνο θα εξεγερθεί, αλλά θα εκραγεί».
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ