2012-07-15 20:37:08
Φωτογραφία για ΤΟ ΑΣΕΑΔ «ΑΠΕΙΛΕΙ» ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ!
Η εμπλοκή του ΑΣΕΑΔ στην διαδικασία των αδειοδοτήσεων των ΚΑΕ... απειλεί την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1, που έχει προγραμματιστεί ανεπίσημα για το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το "pamesports.gr".

Αναλυτικά Μέχρι και την τελευταία σεζόν αποκλειστικά αρμόδια για την χορήγηση των πιστοποιητικών συμμετοχής στις ομάδες της Α1 ήταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Πριν από μερικούς μήνες η διαδικασία χορήγησης των πιστοποιητικών με νομοθετική διάταξη, που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο για την αγροτική πολιτική (!) άλλαξε. Η αλλαγή έγινε για να εναρμονιστεί η ελληνική αθλητική νομοθεσία με το «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου, αλλά... συμπαρέσυρε και το μπάσκετ.

Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία οι φάκελοι με τα απαιτούμενα για την χορήγηση πιστοποιητικών έγγραφα υποβάλλονται από τις ομάδες στην ΕΕΑ και σε περίπτωση, που κάποιος ή κάποιοι είναι ελλιπείς η αρμοδιότητα μεταφέρεται στην οικεία Ομοσπονδία, η οποία διαμορφώνει πειθαρχικό δίκαιο με εσχάτη των ποινών την μη χορήγηση άδειας.


Για το ποδόσφαιρο προβλέπεται ότι σε περίπτωση μη χορήγησης άδειας, οι ομάδες, που θίγονται, έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στις πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ. Για το μπάσκετ, όμως, προβλέπεται ότι οι ομάδες, που δεν θα πάρουν άδεια, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν έφεση στο Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών, το ΑΣΕΑΔ.

Ακριβώς η εμπλοκή του ΑΣΕΑΔ στην διαδικασία προκαλεί πρόβλημα και... απειλεί την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 στην καθορισμένη ημερομηνία. Και αυτό γιατί, οι ομάδες, σύμφωνα με την διαδικασία, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕΑ, ΕΣΑΚΕ, πρέπει να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά για την χορήγηση των πιστοποιητικών συμμετοχής μέχρι τις 31 του τρέχοντος μηνός, Ιουλίου. Η ΕΕΑ θα αποφανθεί επί των φακέλων, που θα καταθέσουν οι ομάδες της Α1 15 ημέρες, μετά την κατάθεση των φακέλων. Το αργότερο με δεδομένες τις ελληνικές καθυστερήσεις, στις 20 του ερχόμενου Αυγούστου.

Εάν κάποια ομάδα δεν πάρει άδεια από την διαδικασία, που προβλέπει ο νόμος από την ΕΕΑ και την ΕΟΚ, θα έχει δικαίωμα να καταθέσει έφεση στο ΑΣΕΑΔ. Το ΑΣΕΑΔ, όμως, δεν λειτουργεί τον Αύγουστο, ενώ δεν... φημίζεται για τις γρήγορες αποφάσεις του, και η απόφαση επί της έφεσης ή των εφέσεων, που ενδέχεται να υποβληθούν, θα εκδοθεί μέσα στον Σεπτέμβριο!

Δεσμεύεται ο ΕΣΑΚΕ

Με δεδομένο ότι ο αθλητικός νόμος προβλέπει πως οι αποφάσεις ή εκκρεμότητες στο Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών δεσμεύουν την διοργανώτρια αρχή, ο ΕΣΑΚΕ, δεν θα μπορεί ούτε την κλήρωση του πρωταθλήματος της Α1 να κάνει σε περίπτωση, που κατατεθεί έφεση στο ΑΣΕΑΔ και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση!

Γι’ αυτό τον λόγο ο πρόεδρος της Λίγκας Γιώργος Χαλβατζάκης ζήτησε από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη στην πρόσφατη συνάντηση τους, να βρεθεί διέξοδος, ώστε, τουλάχιστον, εν όψει της νέας σεζόν να μην εμπλακεί το ΑΣΕΑΔ στην διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Ο ΕΣΑΚΕ δεν είναι σε πρώτη φάση αντίθετος στην αλλαγή της διαδικασίας της χορήγησης των πιστοποιητικών, αλλά το πρόβλημα προκαλείται από την εμπλοκή του ΑΣΕΑΔ και από την χρονική πίεση, η οποία υπάρχει για την έναρξη του πρωταθλήματος της καινούργιας αγωνιστικής περιόδου στην ημερομηνία, που έχει καθοριστεί, στις 6 Οκτωβρίου.

Η έναρξη της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας έχει τοποθετηθεί το διήμερο 11-12 Οκτωβρίου και οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού πρωταθλήματος (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), δεν μπορούν να αρχίσουν τους αγώνες τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση χωρίς ούτε ένα ματς Α1 στα... πόδια τους.

«Επιστροφή» στο παλιό καθεστώς

Ο Ιωαννίδης στην πρόσφατη συνάντηση με τον Χαλβατζάκη, έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα και υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει λύση. Μια διέξοδος μόνο για την νέα σεζόν θα ήταν να... επιστρέψει η αποκλειστική αρμοδιότητα για την χορήγηση των πιστοποιητικών συμμετοχής στην Α1 στην ΕΕΑ, ώστε σύντομα μέσα στον Αύγουστο, να ξεκαθαρίσει ποιες ομάδες θα εξασφαλίσουν άδεια για την παρουσία τους στο καινούργιο πρωτάθλημα.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ