2012-07-15 11:00:05
Φωτογραφία για Θα δώσουν ανάσα οι εκπτώσεις στην αγορά;
H αυλαία των θερινών εκπτώσεων ανοίγει αύριο, Δευτέρα και η αγορά αναμένει με αγωνία να πάρει ανάσα έπειτα από πολλούς μήνες αγοραστικής άπνοιας.

Οι μεγάλες εκπτώσεις, οι οποίες αναμένεται ότι θα ξεπερνούν ακόμα και το 60%, θα κυριαρχούν στις βιτρίνες όλων των καταστημάτων καθώς οι έμποροι ανταγωνίζονται σκληρά για να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Οι θερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τον εμπορικό κόσμο που είδε την αγορά να παγώνει εντελώς το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, έπειτα από ένα δίμηνο (Μάιος - Ιούνιος) ιδιαίτερα κακό από πλευράς πωλήσεων, που αποδίδεται κυρίως στις εκλογές και στο κλίμα ανασφάλειας που επικράτησε.

Βεβαίως, πολλά καταστήματα διενεργούν ήδη προσφορές, οι οποίες φτάνουν ή και ξεπερνούν το 50%, ενώ ήδη κάποιες οργανωμένες λιανεμπορικές αλυσίδες ξεκίνησαν τις λεγόμενες προεκπτώσεις. Πάντως, η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καθόλου καλή, λένε οι έμποροι. Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο τζίρος στο λιανεμπόριο υποχώρησε τον Απρίλιο του 2012 κατά 13,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην ένδυση - υπόδηση, ο τζίρος υποχώρησε κατά 25,8% σε ετήσια βάση.


Οι υψηλές προσδοκίες που έχουν οι έμποροι για τις φετινές θερινές εκπτώσεις αποτυπώνονται και στην ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που αναφέρει ότι «το εμπόριο έχει ξεχωριστές προσδοκίες από αυτές τις τακτικές εκπτώσεις, καθώς αποτελούν ανάσα μέσα στη βαθύτατη κρίση. Θα εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την κατά το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση των προϊόντων που προσφέρουμε» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αν και για τους εμπόρους οι εκπτώσεις του καλοκαιριού δεν είναι της ίδιας βαρύτητας με τις χειμερινές, εντούτοις όλοι - μικροί και μεγάλοι λιανέμποροι - έχουν εναποθέσει σε αυτές τις ελπίδες τους, καθώς η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, και δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους.

Σαφάρι για πελάτες. Πολυκαταστήματα καλούν τους πελάτες τους να κάνουν από τώρα αγορές που είχαν προγραμματίσει για τις εκπτώσεις, δίνοντας μόνο μια μικρή προκαταβολή και πληρώνοντας μετά την έναρξη των εκπτώσεων, φυσικά σε τιμές εκπτώσεων. Αλλες επιχειρήσεις, κυρίως από τον κλάδο των επίπλων, έχουν ξεκινήσει το «ξεστοκάρισμα» των καταστημάτων τους πουλώντας τα προϊόντα τους σε τιμές ακόμα και 50% χαμηλότερα, ενώ άλλες στέλνουν ακόμα και προσωπικές επιστολές στους πελάτες τους.

Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, η φετινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες για όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου, αφού η πτώση των πωλήσεων σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ξεπέρασε το 40%. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπόρων, αυτό το καλοκαίρι στα είδη ένδυσης οι εκπτώσεις θα φτάσουν στο 70% ή και ακόμα ψηλότερα. Στα είδη υπόδησης τα ποσοστά εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 30% και 60%, από 30% στα αξεσουάρ (τσάντες, ζώνες, μπιζού) έως και 40% και στα καλλυντικά έως και 50%. Στα λευκά είδη τα ποσοστά εκπτώσεων υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν γύρω στο 30%, όπως και στα είδη διακόσμησης, σπιτιού και στα είδη δώρων. Στα ηλεκτρικά είδη και στα έπιπλα εκτιμάται ότι οι τιμές θα είναι μειωμένες έως και 25%, ενώ θα γίνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε εποχικά είδη και μοντέλα συσκευών παλαιότερης τεχνολογίας.

Δήμητρα Σκούφου / ΝΕΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ