2012-07-14 14:33:35
Φωτογραφία για Σε δύο εβδομάδες θα μάθουμε το... μπουγιουρντί!
Έρχονται μέτρα - κόλαφος. Πάλι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα πληρώσουν τη νύφη Σε δύο εβδομάδες το κλιμάκιο της Τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση της Ελλάδας και η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει ώστε μέχρι τότε να έχει κλειδώσει τον κατάλογο με τα τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει. Στόχος είναι να περικοπούν δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια Ωστόσο το ξεκάθαρο μήνυμα που πήρε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού για τη φετινή χρονιά.

Όπως επισημαίνει το iefimerida.gr, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα διαρκέσει από τις 24 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου με τους επικεφαλής της Τρόικα Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς να μένουν στην Ελλάδα για δύο εβδομάδες. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν παρουσιαστούν τα μέτρα, τότε η Τρόικα θα χρειαστεί να επανέλθει τον Σεπτέμβριο και δεν θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.


Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται λοιπόν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα προσπαθήσει αρχικώς να εξασφαλίσει έως το τέλος του έτους πόρους 3 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012, την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου και την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ είτε από τις περικοπές στα ειδικά μι-σθολόγια είτε από τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν ήδη προταθεί στην Τρόικα.

Με το χρόνο στην κλεψύδρα να μειώνεται δραματικά ξεκινούν συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών με αρμόδιους φορείς προκειμένου να περάσουν από «κόσκινο» οι περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ του νέου Μεσοπροθέσμου, που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013.

Το νέο τριετές Μεσοπρόθεσμο αφορά την περίοδο 2013-2016, και μεταξύ άλλων εξετάζονται και μέτρα όπως:

- επανεξέταση των κοινωνικών προγραμμάτων,

- κατάργηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και στη θέση τους να καθιερωθεί ένα και μοναδικό, που θα το λαμβάνουν όμως μόνον οι πάμφτωχοι!

- αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με «επίδομα εργασίας», δηλαδή επιδότηση των επιχειρήσεων αντί του ανέργου για να τον προσλάβει.

- περικοπή κρατικών δαπανών από «αντιπαραγωγικούς» τομείς με χαμηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία, και χρήση τους για ενίσχυση κινήτρων για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την αναθέρμανση των τοπικών οικονομιών και της εθνικής Οικονομίας.

Συσκέψεις και συναντήσεις

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τους εμπλεκόμενους υπουργούς προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο έτσι ώστε να είναι έτοιμο για την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη παραδώσει στην Τρόικα έναν κατάλογο ισοδύναμων μέτρων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή και οι σχεδιασθείσες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Αν η πρόταση δεν γίνει δεκτή από τους δανειστές μας η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει κατά 6% τα ειδικά μισθολόγια (αντί για 12%) και αν ούτε αυτό γίνει δεκτό τότε θα αναζητηθεί λύση ώστε να περισωθούν τουλάχιστον τα μισθολόγια των ένστολων, για τους οποίους έχει δεσμευθεί προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ωστόσο ανησυχία έχουν προκαλέσει δημοσίευμα στον Γερμανικό Τυπο που έχουν αναφορές στην άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η έκθεση της Τρόικα. Κάνει λόγο πως 210 από τα μέτρα που έχουν ζητηθεί δεν έχουν ακόμα ληφθεί και σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις αναφέρει ότι στις ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν φέτος μόνο δύο κινήσεις αξίας μικρού διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πρόοδος δεν έχει σημειωθεί και στα θέματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς για χρονική παράταση δύο ετών στην εκπλήρωση των στόχων της λιτότητας. Κάτι που κατάλαβε από πρώτο χέρι ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες ακούγοντας τους ομολόγους τους από τη Γαλλία και τη Γερμανία να του τονίζουν πως το να θέσει αίτημα για επιμήκυνση θα ήταν κάτι «εκτός τόπου και χρόνου».
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ