2012-07-13 09:38:03
Φωτογραφία για Η Ευρώπη επενδύει στην καινοτομία
Συνολικά 8,1 δισ. ευρώ θα στηρίξουν σχέδια και ιδέες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η υγεία... η προστασία του περιβάλλοντος και η αναζήτηση νέων λύσεων σε ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις που συνδέονται με την αστικοποίηση και τη διαχείριση αποβλήτων. Η χρηματοδότηση, που είναι ανοιχτή σε οργανώσεις και επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες εταίρους, αποτελούν τη μερίδα του λέοντος του προτεινόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ για την έρευνα ύψους 10,8 δισ. ευρώ για το 2013. Η σχετική ανακοίνωση λαμβάνει χώρα λίγες μόνο ημέρες αφότου οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

Σύμφωνα με το proho.gr, στις καινοτόμους θεματικές προτεραιότητες έρευνας σε αυτή την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 7ου ΠΠ περιλαμβάνονται: περίπου 155 εκατ. ευρώ για το σκέλος «Ωκεανοί του μέλλοντος», για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της θάλασσας και της ναυτιλίας· περίπου 365 εκατ
. ευρώ για τεχνολογίες που θα μετατρέψουν τις αστικές περιοχές σε βιώσιμες «Έξυπνες πόλεις και τοπικές κοινότητες», περίπου 147 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της αύξησης των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων και σχεδόν 100 εκ. ευρώ για την εύρεση καινοτομικών λύσεων για τη διαχείριση των πόρων γλυκού νερού.

Οι προσκλήσεις υποστηρίζουν επίσης το ψηφιακό θεματολόγιο των στόχων ΤΠΕ της χρηματοδότησης για την έρευνα με κονδύλια ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για τον θεματικό τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών.

Προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους περίπου 970 εκατ. ευρώ για τις ΜΜΕ στο πλαίσιο των θεματικών προτεραιοτήτων έρευνας. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν ένα επιπλέον ποσό 150 εκατ. ευρώ για την παροχή εγγυήσεων με σκοπό τη μόχλευση 1 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων τόσο για τις ΜΜΕ όσο και για τις μεσαίες επιχειρήσεις («mid-caps», ελαφρώς μεγαλύτερες επιχειρήσεις έως και 500 εργαζομένων).

Τα 8,1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν σήμερα εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν πρόσθετα κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν βραχυπρόθεσμα την απασχόληση κατά 210.000 και θα ενισχύσουν κατά τη διάρκεια περιόδου 15 ετών την ανάπτυξη κατά επιπλέον 75 δισ. ευρώ1.

Το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο, που ξεκίνησε το 2007, έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 55 δισ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία. Μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει περίπου 19.000 σχέδια με πάνω από 79.000 συμμετέχοντες (πανεπιστήμια, ερευνητικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις) σε όλα τα κράτη μέλη, κάτι που μέχρι στιγμής ισοδυναμεί με συνολικές επενδύσεις ύψους 25,3 δισ. ευρώ. Επίσης, έως το 2013 υπολογίζεται ότι το ΠΠ7 θα έχει βοηθήσει απευθείας περίπου 55.000 επιμέρους ερευνητές στη σταδιοδρομία τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ περιλαμβάνει κονδύλια που δεν εντάσσονται στις προσκλήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Συνθήκης Ευρατόμ για την έρευνα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας (993 εκατ. ευρώ), ή για να βοηθηθούν «κοινές τεχνολογικές πρωτοβουλίες» με τη βιομηχανία (751 εκατ. ευρώ) ή «κοινά προγράμματα» που θεσπίζονται μεταξύ των κρατών μελών. Ο συνολικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση για το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής καθώς και τη συνεισφορά της Επιτροπής στο Μηχανισμό χρηματοδότησης με επιμερισμό κινδύνων (RSFF), υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ