2012-07-12 22:43:50
Φωτογραφία για Ενώθηκαν οι Κούρδοι της Συρίας
Παρά τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης και διαίρεσης του συριακού Κουρδιστάν για την ενίσχυση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ), οι κύριοι κουρδικοί συνασπισμοί ενώθηκαν  με την υπογραφή μιας συμφωνίας που καλεί για επανάσταση με ειρηνικά μέσα και για τη πτώση του καθεστώτος στη Συρία.

Το Σχέδιο Ανάν και η τελευταία διάσκεψη του Καΐρου κατέληξαν σε αποτυχία. Το ΣΕΣ, που εδράζεται στην Κωνσταντινούπολη και που υποστηρίζεται από το τρίο Κατάρ-Τουρκία-Σαουδική Αραβία και τη Δύση, δεν κατάφεραν να είναι αξιόπιστα και συνεχίσουν στον ίδιο εθνικιστικό και αντι-δημοκρατικό δρόμο του καθεστώτος Μπάαθ για 40 χρόνια, αγνοώντας τα νομιμοποιημένα δικαιώματα του κουρδικού λαού.

Το Συμβούλιο του Λαού, που συγκεντρώνει μερικά κουρδικά κόμματα, ανάμεσα τους το PYD, με τη μεγαλύτερη επιρροή, και το Κουρδικό Εθνικό Κογκρέσο (ΚΕΚ), δεύτερο στο συριακό Κουρδιστάν, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα ενιαίο μπλοκ μετά συζητήσεις που έγιναν στο ιρακινό Κουρδιστάν μεταξύ 9 και 10 Ιουλίου. Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.


Από δω και στο εξής, οι Κουρδοσύροι θα εκπροσωπούνται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο από το Ανώτατο Κουρδικό Συμβούλιο, που αποτελείται από 10 άτομα. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τρεις επιτροπές: των εξωτερικών, των κοινωνικών υποθέσεων και της ασφάλειας.

Καταγγέλλοντας κάθε πράξη βίας και τις δραστηριότητες που στοχεύουν να αποσταθεροποιήσουν την κουρδική περιοχή, η συμφωνία καλεί για επανάσταση με ειρηνικά μέσα και για τη πτώση του καθεστώτος.

Η συν-πρόεδρος του Συμβουλίου του Λαού Abdoulsalam Αχμέντ, δήλωσε: «Είμαστε για μια λαϊκή επανάσταση με ειρηνικά μέσα. Το καθεστώς της Συρίας πρέπει να καταστραφεί και να αντικατασταθεί από ένα δημοκρατικό σύστημα. Τα δικαιώματα των Κούρδων πρέπει να αναγνωριστούν στο μελλοντικό σύνταγμα».

Το PYD ήταν το μόνο κουρδικό κόμμα που αρνήθηκε να πάρει μια θέση εντός του ΣΕΣ από την έναρξη της εξέγερσης που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου 2011, δηλώνοντας ότι ο σκοπός του κατασταλτικού τρίο Κατάρ-Τουρκία-Σαουδική Αραβία δεν ήταν η οικοδόμηση της δημοκρατίας, αλλά να αποτελεί εμπόδιο για τις επίτευξεις του κουρδικού λαού.

Υπό της άμεσης απειλής του συριακού καθεστώτος και της Τουρκίας, και ενώπιο της σιωπής, της συνενοχής και των πράξεων χειραγώγησης της Δύσης, οι Κούρδοι συνέχισαν να χτίσουν τη δημοκρατική αυτονομία τους, ανοίγοντας, με πρωτοβουλία του PYD, σχολεία της κουρδικής γλώσσας, που απαγορεύονταν μέχρι την εξέγερση, δημιουργώντας δήμους, λαϊκά συμβούλια και επιτροπές αυτοάμυνας για την προστασία του κουρδικού πληθυσμού, που εκτιμάται σε 2 έως 3 εκατομμύρια, ήτοι το 15% του πληθυσμού της Συρίας.

Ο ελιγμός της Δύσης να τοποθετήσει τον Κούρδο Abdel Basset Sayda επικεφαλής του ΣΕΣ, δεν είχε καμία θετική ανταπόκριση στους Κούρδους, παρά την εκστρατεία παραπληροφόρησης και χειραγώγησης για να θέσουν τους Κούρδους στην υπηρεσία του ΣΕΣ.

Η διάσκεψη του Καΐρου που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου, ήταν επίσης αποτυχία, διότι η Συντονιστική Επιτροπή για την Εθνική και Δημοκρατική Αλλαγή (ΣΕΕΔΑ), η εσωτερική αντιπολίτευση συμπεριλαμβανομένων του PYD και του ΕΚΣ αποχώρησαν από τη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ΣΕΣ, το οποίο αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα νομιμοποιημένα  δικαιώματα του κουρδικού λαού, στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Οι Κούρδοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη Διάσκεψη του Καΐρου το Μάρτιο 1921, όταν οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και ορισμένες αραβικές χώρες της εποχής αγνόησαν το Κουρδιστάν. 

Σήμερα η διάσκεψη του Καΐρου δικαιολογεί πάλι την άρνηση των κουρδικών οργανώσεων ενώπιον των αντι-κουρδικών συμμαχίων και της αντι-δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ