2012-07-12 19:20:14
Φωτογραφία για ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ
Σειρά επαφών με ιθύνοντες της ΕΕ είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη  Νίκος Δένδιας, ο οποίος παράλληλα έλαβε μέρος σε ημερίδα, με αντικείμενο τα θέματα του ασύλου και της προστασίας των συνόρων, την οποία οργάνωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπανικολάου.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο υπουργός Ν. Δένδιας, αφού παρουσίασε την δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε ως «την χειρότερη κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και στην οποία η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσανάλογα υψηλές παράνομες μεταναστευτικές ροές, ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πλήρη λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, την ομαλή λειτουργία της Αρχής προσφυγών και την δημιουργία Υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο όγκος των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου.

Αποκάλυψε δε, ότι θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα 25 κέντρα πρώτης υποδοχής σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου θα οδηγούνται οι παράνομοι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται και θα παραμένουν εκεί για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στα κέντρα αυτά θα τους εξασφαλίζεται νομική βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


«Απέχουμε 12 μήνες από την πραγματοποίηση των παραπάνω», υπογράμμισε εμφατικά ο υπουργός και «η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην πρωτοφανή οικονομική κρίση». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαραίτητη την επέκταση της επιχειρησιακής δράσης της FRONTEX και στο έδαφος της Τουρκίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων και να ενισχυθεί η προσπάθεια εξάρθρωσης των εγκληματικών κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Τουρκίας.

Κατηγόρησε επίσης την γειτονική χώρα για έλλειψη συνεργασίας στο ζήτημα των επιστροφών των παράνομα εισερχομένων μεταναστών και απροθυμία εφαρμογής των όσων ορίζει η διμερής συμφωνία. «Από τα 180.000 αιτήματα επιστροφών που κατέθεσε η Ελλάδα στην Τουρκία, η γειτονική χώρα αποδέχτηκε μόνο τα 11.000 ενώ τελικά ολοκληρώθηκαν μόλις τα 3.000» σημείωσε ο υπουργός.

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την Επίτροπο Σεσίλια Μάστολμ και τους επικεφαλής των ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χανς Σβόμποντα. Μετά τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ιθύνοντες ο υπουργός  Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προέβη στην εξής δήλωση:

"Το τεράστιο θέμα που απασχολεί τη χώρα είναι η παράνομη μετανάστευση και βεβαίως οι συνέπειες της στην ποιότητα ζωής του Έλληνα πολίτη  και στην ελληνική οικονομία. Χρειαζόμουνα λοιπόν καταρχήν μία σαφή αίσθηση της εικόνας που υπάρχει για αυτό το πρόβλημα εδώ στις Βρυξέλλες, και κατά δεύτερον, ήθελα να έχω προσωπική αντίληψη  της διάθεσης των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων, να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του κομβικού, προβλήματος. Επίσης ήθελα να έχω την ευκαιρία να τους διαβεβαιώσω ότι η νέα κυβέρνηση, έχει και τη διάθεση και τη σοβαρότητα, και εγώ προσωπικά, την εντολή από τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, να κάνουμε ότι μπορούμε, ώστε αγκυλώσεις και προβλήματα  που εμπόδιζαν την υλοποίηση αποφάσεων και δράσεων στο παρελθόν, να ξεπεραστούν. Οφείλω να πω ότι αντιμετώπισα ένα κλίμα το οποίο θα χαρακτήριζα θετικό, ξέρω όμως πάρα πολύ καλά, ότι πέρα από τις ευγένειες που χαρακτηρίζουν πάντα την υποδοχή ενός νέου υπουργού, υπάρχουν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ερωτήματα για τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.  Ελπίζω ότι με αυτά τα οποία θα κάνουμε τους προσεχείς μήνες, θα επιβεβαιώσουμε όσους πιστεύουνε ότι η χώρα μας, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να επιβιώνει σε οποιαδήποτε κρίση".

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βάζει σε διαβούλευση το νόμο περί ελληνικής ιθαγένειας, με τη νέα ηγεσία τού υπουργείου Εσωτερικών να προσανατολίζεται στη σύσταση μεικτής επιτροπής, προκειμένου και τα τρία κόμματα να επανεξετάσουν τον υφιστάμενο κώδικα, βάζοντάς τον σε τροχιά αυστηροποίησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στον τελικό οι Νέοι
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στον τελικό οι Νέοι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ