2012-07-12 11:59:09
Φωτογραφία για ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Σε σχεδιασμό για στοχευμένη περιστολή των κρατικών δαπανών τα επόμενα έτη προχωρά η κυβέρνηση και, στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συγκαλεί σήμερα ευρεία διυπουργική σύσκεψη.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα των δαπανών πρέπει να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα προτείνει στην τρόικα, αλλά και για πρόσθετες παρεμβάσεις εφέτος, στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμείνουν στην πλήρη κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού.

Για τον λόγο αυτό συγκαλείται στις 14:00 ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών -με τη συμμετοχή 8 υπουργών- με στόχο να υπάρξει ένας πρώτος καθορισμός του χρονοδιαγράμματος των παρεμβάσεων, αλλά κυρίως των δαπανών που θα πρέπει να περικοπούν.


Στη σύσκεψη θα μετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως κ. Αν. Μανιτάκης, Αναπτύξεως, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέτζος και Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης.

Το συντονισμό και την εποπτεία της περιστολής των δαπανών έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Χρ. Σταϊκούρας ως επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει τη μισθολογική δαπάνη στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και να κρατήσει σταθερές τις πιστώσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών και να διατηρήσει κοντά στα 12 δισ. ευρώ τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία.

Στη σημερινή σύσκεψη θα εξετασθεί το κλείσιμο και η μείωση του αριθμού των φορέων της γενικής κυβέρνησης, η αναδιάρθρωση τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής δημόσιας διοικήσεως, αλλά και οι δυνατότητες μείωσης του προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ