2012-07-10 14:50:03
Φωτογραφία για Η θεσμική κατοχύρωση του ΑΣΕΠ και χρήσιμες πληροφορίες
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Το δικαίωμα προς εργασία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, δημοσιότητας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας επιβάλλει την ουδετερότητα της Διοίκησης και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Θεσμικό εγγυητή της τήρησης των αρχών αυτών αποτελεί το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο συστάθηκε με το Ν. 2190/1994 ως ανεξάρτητη αρχή επιφορτισμένη με τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής των διατάξεων που διέπουν τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Για την εκπλήρωση της αποστολής του, το ΑΣΕΠ έχει ήδη από τον ιδρυτικό του νόμο εξοπλιστεί με ειδικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Τα μέλη του χαρακτηρίζονται ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί που απολαύουν προσωπικής ανεξαρτησίας. Το ΑΣΕΠ δεν υπόκειται σε εποπτεία και έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλες διοικητικές αρχές αλλά σε κοινοβουλευτικό έλεγχο σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ οι πράξεις του δεν υπόκεινται σε ιεραρχικό έλεγχο από άποψη νομιμότητας αλλά μόνο σε δικαστικό έλεγχο
. Έχει εθνική εμβέλεια δράσης και διαθέτει αρμοδιότητα κανονιστική, αρμοδιότητα ελεγκτική της νομιμότητας των πράξεων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του και περιορισμένη κυρωτική αρμοδιότητα. Διαθέτει οικονομική αυτονομία με δικό του προϋπολογισμό, καθώς και ιδιάζουσας μορφής περιορισμένη νομική προσωπικότητα.

Οι παραπάνω εγγυήσεις ανεξαρτησίας ενισχύθηκαν περαιτέρω με την ένταξή τους το 2001 στο Σύνταγμα, το οποίο κατοχύρωσε δύο οντότητες: ένα σύστημα πρόσληψης και στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης και ταυτόχρονα ένα θεσμό που εγγυάται τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα του συστήματος αυτού.

Στις κύριες αρμοδιότητες του σώματος περιλαμβάνονται: η επιλογή του τακτικού προσωπικού στον ευρύτερο χώρο του δημόσιου τομέα, ο έλεγχος της νομιμότητας των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού που διεξάγουν φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ο έλεγχος παράνομων προσλήψεων, από Συμβούλους-Επιθεωρητές του ΑΣΕΠ με ιδιότητα ανακριτικού υπαλλήλου.

-Μόλις γίνει η ανάρτηση των αποτελεσμάτων μπορώ να ξεκινήσω άμεσα να εργάζομαι;

Απάντηση:

Τα πρώτα αποτελέσματα, κατά των οποίων μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις, θεωρούνται γι αυτό ακριβώς το λόγο προσωρινά. Όταν η εκδίκαση των ενστάσεων ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ, τότε εκδίδονται τα οριστικά αποτελέσματα και μετά ξεκινά κατά κανόνα η διαδικασία πρόσληψης.

-Πώς αποδεικνύω την πολυτεκνία ή την τριτεκνία;

Απάντηση:

Για τον τρόπο απόδειξης της πολυτεκνικής ιδιότητας ο υποψήφιος μπορεί να ανατρέξει στο κείμενο οποιασδήποτε προκήρυξης διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, όπου παρέχεται αναλυτική πληροφόρηση για το θέμα αυτό.

-Πώς μπορώ να πληροφορηθώ την ύλη των γραπτών διαγωνισμών;

Απάντηση:

Η ύλη δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ανακοινώνεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Επίσης έγκυρη και έγκαιρη σχετική ενημέρωση παρέχεται και στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.

-Μπορώ να πάρω την απαιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος αφού έχω υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε διαγωνισμό;

Απάντηση:

Η άδεια άσκησης επαγγέλματος αναγνωρίζεται εφόσον έχει χορηγηθεί μετά την απόκτηση του πτυχίου και πριν την απόκτηση της εμπειρίας που θέλει να αποδείξει ο υποψήφιος. Η χρονική σειρά που ακολουθείται είναι: πτυχίο, άδεια, εμπειρία. Επομένως, η άδεια πρέπει να έχει αποκτηθεί πριν την υποβολή συμμετοχής σε διαγωνισμό.

-Αν αποστείλω τα δικαιολογητικά μου χωρίς να συνυποβάλω αίτηση του ΑΣΕΠ, μπορώ να συμμετάσχω σε διαγωνισμό;

Απάντηση:

Για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης, σε κατάλληλα διαμορφωμένο έντυπο που παράλληλα είναι και υπεύθυνη δήλωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στο έντυπο αυτό υπάρχουν ειδικά πεδία τα οποία συμπληρώνουν οι υποψήφιοι ανάλογα με τα προσόντα και τις ιδιότητες που διαθέτουν.

Προσοχή: Αν δεν συμπληρωθούν τα πεδία της αίτησης με τους αντίστοιχους κωδικούς προσόντων/κριτηρίων, τότε τα επικαλούμενα προσόντα και ιδιότητες δεν λαμβάνονται υπόψη, ακόμα και αν έχουν υποβληθεί τα αντίστοιχα δικαιολογητικά για την απόδειξή τους.

-Πώς μπορώ να αποδείξω την εμπειρία;

Απάντηση:

Ως εμπειρία νοείται η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ή η άσκηση επαγγέλματος σε καθήκοντα ή έργα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του τίτλου σπουδών ή με το αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών. Για αναλυτικές οδηγίες ο υποψήφιος μπορεί να ανατρέξει στη σχετική ενότητα που περιλαμβάνεται ως Παράρτημα σε όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

-Υπολογίζεται η ανεργία;

Απάντηση:

Η ανεργία υπολογίζεται μόνο στην κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και μέχρι οκτώ εξάμηνα.

-Η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας αποδεικνύεται μόνο με το Proficiency του Cambridge;

Απάντηση:

Όχι μόνο. Για τον τρόπο απόδειξης της γλωσσομάθειας καθώς και για τα αποδεκτά ανά γλώσσα και επίπεδο γλωσσομάθειας πιστοποιητικά ο υποψήφιος μπορεί να ανατρέξει στη σχετική ενότητα που περιλαμβάνεται ως Παράρτημα σε όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Προσοχή, όλοι οι τίτλοι σπουδών ξένης γλώσσας πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα.

-Που μπορώ να εμφανίσω ή και να «κατεβάσω» ΦΕΚ διαγωνισμού ΑΣΕΠ που με ενδιαφέρει;

Απάντηση:

Εάν ο διαγωνισμός που σας ενδιαφέρει διεξάγεται από το ΑΣΕΠ, τότε στην καρτέλα του Διαγωνισμού (Επιλογή Διαγωνισμοί) θα είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf το συγκεκριμένο ΦΕΚ. Εάν ο διαγωνισμός που σας ενδιαφέρει δεν διεξάγεται από το ΑΣΕΠ αλλά ελέγχεται τότε πρέπει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου. (www.et.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ