2012-07-09 11:51:59
Φωτογραφία για Η Απάνθρωπη Αγορά
Του Παύλου Ελευθεριάδη*

Το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του Μαΐου έιχε την εξής φράση: "Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν ότι η ιδιωτική καπιταλιστική πρωτοβουλία και η κερδοσκοπία είναι απάνθρωπη, αλλά και αναποτελεσματική αρχή διεύθυνσης της κοινωνίας".

Η φράση αυτή δεν ήταν μεμονωμένη και ταιριάζει με τη όλη φιλοσοφία του κειμένου αυτού, όπου η έμφαση είναι στην καταγγελία και ανατροπή του υπάρχοντος οικονομικού και κοινωνικού «σύστηματος». Αντίστοιχα, η ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματος ...είναι εξίσου ανατρεπτική αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά την γνώμη τους «ένας αντιδημοκρατικός μηχανισμός κυριαρχίας του κεφαλαίου».  Οι φράσεις αυτές αποτυπώνουν την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος που αντιτίθεται στην σημερινή Ευρώπη.

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, τόσο τα συντηρητικά όσο και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης συμφωνούν στις βασικές αρχές της κοινωνικής αγοράς. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ελεύθερη, αλλά ρυθμίζεται τόσο από τους κανόνες εργατικού δικαίου και ανταγωνισμού όσο και από γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, ένας άνεργος δικαιούται επίδομα ανεργείας επ’ αόριστο καθώς και στεγαστικό επίδομα αν δεν έχει δικό του σπίτι.


Αν ζει στο Λονδίνο, που τα ενοίκια είναι υψηλά, αυτό σημαίνει μια ενίσχυση με 1,500 ευρώ περίπου τον μήνα για κάθε άνεργο (και περισσότερα για οικογένειες με παιδιά), χωρίς χρονικό περιορισμό. Η υγεία και η παιδεία είναι εντελώς δωρεάν. Οι παροχές αυτές δίνονται με την ευρύτατη συναίνεση τόσο του Συντηρητικού Κόμματος όσο και των Φιλελευθέρων και των Εργατικών. Τα επιδόματα χρηματοδοτούνται από τα φορολογικά έσοδα που πληρώνουν πετυχημένες επιχειρήσεις και ιδιώτες και τα οποία επιβάλλονται από μια ισχυρή φορολογική διοίκηση που δικαιούται να απαιτεί δρακόντιες ποινές στους φοροφυγάδες. Αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην ευρωπαϊκή κοινωνική αγορά, το δημόσιο και ιδωτικό βρίσκονται σε ισορροπία. Η ιδιωτική πρωτοβουλία παράγει πλούτο ο οποίος διανέμεται δημόσια σε όλους και ιδίως σε όσους τον έχουν ανάγκη.

Αυτό το σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί «απάνθρωπο». Η απόρριψη αυτή τους φέρνει σε αντίθεση με εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφοφόρους στην Ευρώπη, που το στηρίζουν, και το προστατεύουν με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω κάποια στιγμή το κόμμα αυτό να εξηγήσει τί ακριβώς θεωρεί «ανθρώπινο» κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, διότι όσο κι αν έψαξα, δεν το βρήκα στο κείμενό τους. Ελπίζω να μην εννοούν αυτό της Σοβιετικής Ένωσης, της Κούβας ή της Βόρειας Κορέας – αν και αυτοί είναι οι σημερινοί θεωρητικοί επικριτές του «καπιταλισμού» και της «απάνθρωπης» αγοράς.

Μια και το κόμμα αυτό είναι τώρα αξιωματική αντιπολίτευση, καλό θα ήταν να ξανασκεφτεί αυτά τα θέματα με δημόσιο και ανοικτό τρόπο και να μιλήσει πιο καθαρά για αυτά προς τον ελληνικό λαό. Αυτό δεν σχετίζεται με τα πεπραγμένα των άλλων. Το θέμα δεν στερείται πρακτικής σημασίας. Αν συνεχίζει να πιστεύει στην ανατροπή του «οικονομικού και κοινωνικού συστήματος» ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε μπορεί να φέρει την Ελλάδα σε σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου μόνο περιθωριακές μειοψηφίες θεωρούν την ιδιωτική πρωτοβουλία «απάνθρωπη». Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι καταδικάζει την «απάνθωπη αγορά», τοτε τυχόν επικράτησή του στις επόμενες εκλογές, θα σημάνει όχι μόνο έξοδο από την ευρωζώνη (λόγω της υπόσχεσης καταγγελίας της δανειακής σύμβασης), αλλά και ρητή απόρριψη από τον ελληνικό λαό της κοινωνικής αγοράς, δληαδή των βασικών αρχών στις οποίες βασίζεται ολόκληρη η πολιτική της Ευρώπης.

*Ο κ. Παύλος Ελευθεριάδης διδάσκει συνταγματικό δίκαιο και φιλοσοφία του δικαίου στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο News247.gr.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ