2012-07-08 18:07:11
Φωτογραφία για Το λάθος της τρόικας
του Αντώνη Καρακούση

Ο Τόμσεν, ο Μαζούχ, ο Τράα και τ' άλλα τα παιδιά μάς «λούζουν» κάθε τόσο με σχόλια επικριτικά και επιτιμητικά μαζί, ότι δεν κάνουμε το ένα, ότι δεν προσέχουμε το δείνα, ότι καθυστερούμε εδώ και εκεί και πως εν τέλει δεν προσφέρουμε τα αποτελέσματα που αναµένει η διεθνής οικονοµική κοινότητα, με αποτέλεσμα να υποφέρουμε και εμείς και αυτοί.

Κανείς βεβαίως δεν ισχυρίζεται ότι εδώ είναι όλα καλώς καμωμένα.

Η σχεδόν τρίμηνη αναστολή κάθε κυβερνητικής δραστηριότητας λόγω των διπλών εκλογών έχει επιδεινώσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος ψευτοζεί κάνοντας χρήση αποθεμάτων που δεν του ανήκουν. Οταν και αυτά σωθούν και εν τω μεταξύ δεν έχει βρεθεί συμφωνία με την τρόικα, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε κάποιο είδος στάσης πληρωμών. Και δεν απέχουμε πολύ απ' αυτό το σημείο. Μπορεί να συμβεί σε έναν μήνα από τώρα, στα μέσα Αυγούστου. Αν δεν έχει μεσολαβήσει συμφωνία ως τότε με την τρόικα και δεν καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες εκείνης της περιόδου, η χώρα πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση τεραστίων διαστάσεων.


Ωστόσο και οι τροϊκανοί δεν είναι αθώοι του αίματος. Το μοντέλο εξυγίανσης που μας επέβαλαν είναι θεολογικά οργανωμένο, και εξ αυτού του λόγου δύσκαμπτο, χωρίς ευελιξίες και χωρίς ανάσες. Αυτός είναι και ο λόγος που το αποτέλεσμά του είναι βαρύτατα υφεσιακό, απολύτως αποκαρδιωτικό για τον ελληνικό λαό και αποδιοργανωτικό για όσους προσπάθησαν και προσπαθούν να το υπηρετήσουν.

Σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια κόβονται οι μισθοί, αυξάνονται οι φόροι και όποτε αυτές οι ρυθμίσεις δεν αποδίδουν περιορίζονται οι δημόσιες επενδύσεις και γενικώς απαιτείται και επιβάλλεται πολιτική συρρίκνωσης των δαπανών. Ούτε ένα αντιστάθμισμα της λιτότητας δέχθηκαν, δεν άφησαν να εξελιχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να ανακόψει την ταχεία υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το χειρότερο όμως όλων προέκυψε επειδή δεν επέτρεψαν ούτε καν την απόλαυση των καλύτερων νομισματικών συνθηκών που επεκράτησαν και επικρατούν στη Γηραιά Ηπειρο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μείωσε την περασμένη Πέμπτη το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κάτω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, στο 0,75%, αλλά η ελληνική οικονομία δεν ευνοήθηκε από τις συνθήκες φθηνότερου χρήματος.

Αντιθέτως µάλιστα το χρήµα έγινε πανάκριβο και παραµένει δυσεύρετο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα µάλιστα επιτείνει αυτές τις συνθήκες µε την εµµονή της σε ταχείες διαδικασίες αποµόχλευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος. Η ασφυξία δεν είναι µέθοδος οικονοµικής εξυγίανσης. Με ύφεση στο 9% κανένα πρόγραµµα, όσο καλά κι αν εφαρµοσθεί, δεν πετυχαίνει. Κάτι που ως τώρα δεν αντιλαµβάνονται οι θεολογικά δογµατικοί εµπειρογνώµονες της τρόικας.

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ