2012-07-08 15:15:20
Φωτογραφία για Καυτή σύσκεψη του Eurogroup
Με βαρύ και δύσκολο πρόγραμμα συνέρχεται την Δευτέρα, το Eurogroup, σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο λόγω των ιέσεων που ασκούν οι αγορές οι οποίες εκμεταλλεύονται τις διαφωνίες των κρατών εντός της ευρωζώνης. Ουσιαστικές αποφάσεις δεν αναμένονται αλλά οι συζητήσεις θα..

επικεντρωθούν στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, στη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, στο αίτημα της Κύπρου για υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης, καθώς και σε ζητήματα εποπτείας των Ευρωπαϊκών τραπεζών και χρήσης κεφαλαίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Στο ελληνικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν καταστήσει σαφές στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί θέμα αλλαγής του Μνημονίου ή παράταση του προγράμματος κατά δυο χρόνια.

Μάλιστα οι τροϊκανοί είχαν νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ήθελαν, μετά τις επαφές με τους υπουργούς, να ακούσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και να συναντηθούν εκ νέου με τον κ. Στουρνάρα, εν όψει της σύνταξης της αναφοράς τους προς το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα ενημερώσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, θα αναφερθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και στους στόχους που τίθενται στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, οι επικεφαλής της τρόικας είπαν χαριτολογώντας στον κ. Στουρνάρα «τη Δευτέρα, στο Eurogroup, δεν θα περάσεις καλά», για να πάρουν την απάντηση «το γνωρίζω».

Επιπλέον, οι επικεφαλής της τρόικα συνέστησαν στον κ. Στουρνάρια να προετοιμάσει ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος κάτω απο το 3% του ΑΕΠ έως το 2016, με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το πρόγραμμα θα γίνει αποδεκτό απο την τρόικα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Στουρνάρας δεν αναμένεται να θέσει θέμα τροποποιήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τη σύνοδο του Eurogroup, ενώ πιθανότατα θα περιοριστεί στην αναγνώριση των αποκλίσεων και θα δεσμευτεί για ένα νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ