2012-07-06 20:27:04
Φωτογραφία για Ψωρίαση τριχωτού: Οι νιφάδες δεν είναι πάντα πιτυρίδα…
Έχετε δοκιµάσει όλα τα αντιπιτυριδικά προϊόντα της αγοράς, αλλά η φαγούρα και οι άσπρες νιφάδες δεν λένε να φύγουν; Πριν κάνετε οποιαδήποτε άλλη κίνηση, περάστε από... τον δερµατολόγο σας, γιατί υπάρχει πιθανότητα να µην έχετε «ζυγίσει σωστά» τον εχθρό: ίσως να µην πρόκειται για πιτυρίδα, αλλά για ψωρίαση Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι χιλιάδες πάσχοντες από ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής καθυστερούν να φτάσουν στο γιατρό και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, καθώς θεωρούν ότι αυτό που τους ταλαιπωρεί είναι απλώς… πιτυρίδα!

Σύµφωνα µε επιδηµιολογική µελέτη, οι Έλληνες πάσχοντες από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής ανέρχονται σε 120.000. Τα φυσικά συµπτώµατα του έντονου κνησµού και των λεπιών δεν είναι τα µόνα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν επίσης να αντιµετωπίσουν τον κοινωνικό αποκλεισµό και το στίγµα. Καθώς πολλοί θεωρούν λανθασµένα τη νόσο µεταδοτική, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου έχει ζητηθεί από πάσχοντες από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής να εγκαταλείψουν πισίνες ή κοµµωτήρια. Οι πάσχοντες από ψωρίαση εµφανίζουν συχνά χαµηλή αυτοπεποίθηση και, µακροπρόθεσµα, κατάθλιψη.


Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής µπορεί επίσης να προκαλέσει σωµατική κούραση- οι ασθενείς παραπονούνται για το αίσθηµα καύσου και τον κνησµό που συχνά δεν τους επιτρέπει να κοιµηθούν επαρκώς ή να αποδώσουν στην εργασία τους. Το γεγονός ότι ξύνονται όλη την ώρα, τους κάνει επίσης να αισθάνονται άγχος, ντροπή, απελπισία και θυµό.

Θεραπείες

Ένα σηµαντικό, υπαρκτό πρόβληµα, σε σχέση µε τους ψωριασικούς ασθενείς, είναι η συµµόρφωσή τους στη θεραπεία, καθώς οι θεραπείες που ήταν µέχρι σήµερα διαθέσιµες για το τριχωτό της κεφαλής είχαν δυσάρεστη οσµή, άφηναν λεκέδες σε ρούχα και κλινοσκεπάσµατα, προκαλούσαν έντονο κνησµό και ξηρότητα και ήταν χρονοβόρες ή δύσκολες (π.χ. απαιτούσαν περίδεση της κεφαλής για να αυξηθεί η αποτελεσµατικότητα του φαρµάκου), προκαλώντας επιπλέον επιβάρυνση και άγχος στους ασθενείς.

Το ποσοστό της µη συµµόρφωσης των ψωριασικών ασθενών στη θεραπεία φτάνει στο 40%, µε αποτέλεσµα να µην επιτυγχάνεται το επιθυµητό θεραπευτικό αποτέλεσµα. «Οι έγγαµοι συµµορφώνονται πολύ περισσότερο σε σχέση µε τους άγαµους, όπως επίσης, οι εργαζόµενοι σε σχέση µε τους άνεργους και οι γυναίκες σε σχέση µε τους άνδρες. Μεγάλο ποσοστό ασθενών ωστόσο, φαίνεται να µην έχει τη διάθεση να εφαρµόσει αυτό που του είπε ο γιατρός. Τα καλά νέα είναι ότι σήµερα, για τους πάσχοντες από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, υπάρχουν διαθέσιµες εξελιγµένες τοπικές θεραπείες. Υπάρχουν φαρµακοτεχνικές µορφές ειδικά σχεδιασµένες για το τριχωτό της κεφαλής, που δεν µυρίζουν, δεν ερεθίζουν το δέρµα, είναι εύκολες στη χρήση τους και προσφέρουν αποτέλεσµα από την πρώτη κιόλας εβδοµάδα χρήσης», τονίζει ο Αν. Καθηγητής Δερµατολογίας, Β Πανεπιστηµιακή Δερµατολογική Κλινική, Νοσοκοµείο «Αττικόν», κ. Δηµήτρης Ρηγόπουλος.

Ένα τέτοιο παράδειγµα είναι το άνυδρο ζελέ καλσιποτριόλης (ανάλογο της βιταµίνης D) και βηταµεθαζόνης (ισχυρό στεροειδές), που εφαρµόζεται µία φορά την ηµέρα. Το 30% των ασθενών απαλλάσσεται από τις βλάβες από την πρώτη εβδοµάδα, ενώ τη δεύτερη εβδοµάδα, το ποσοστό φτάνει περίπου στο 60%. Το ζελέ είναι ειδικά σχεδιασµένο για εφαρµογή στο τριχωτό της κεφαλής, διαθέτει µαλακτικές ιδιότητες και έχει ταχεία και υψηλή αποτελεσµατικότητα. Δεν περιέχει αλκοόλ, εποµένως δεν ξηραίνει και δεν ερεθίζει το δέρµα και εφαρµόζεται µόνο µία φορά ηµερησίως (το βράδυ), ενώ είναι εγκεκριµένο για µακροχρόνια χρήση. Και µπορεί να µην οδηγεί σε ίαση, καταφέρνει ωστόσο να επιτύχει µια πολύ αποτελεσµατική διαχείριση του προβλήµατος.

Πού οφείλεται όµως η ψωρίαση;

Η ψωρίαση εµφανίζεται όταν λανθασµένα σήµατα στο ανοσοποιητικό µας σύστηµα, προκαλούν τη γρήγορη αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρµατος. Στην ψωρίαση, τα κύτταρα του δέρµατος ανανεώνονται κάθε 3-5 ηµέρες (στο υγιές δέρµα κάθε 28-30 ηµέρες), µε αποτέλεσµα να συσσωρεύονται κύτταρα στην επιφάνεια του δέρµατος, µε τη µορφή κόκκινων πλακών µε αργυρόχρωµα λέπια. Είναι µια πολυπαραγοντική ασθένεια και συνδέεται µε κληρονοµικούς, ανοσολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Χωρίς να πρόκειται για κληρονοµικό νόσηµα, φαίνεται ότι ο γενετικός παράγοντας παίζει σηµαντικό ρόλο. Αν ο ένας γονιός πάσχει από ψωρίαση, η πιθανότητα να εµφανίσει ψωρίαση το παιδί είναι 28%, ενώ αν πάσχουν και οι δύο γονείς, οι πιθανότητες φτάνουν στο 65%. Τα ποσοστά φτάνουν στο 84%, αν τόσο οι γονείς όσο και ο αδελφός πάσχει από ψωρίαση, ενώ αν κανείς από όλους αυτούς δεν πάσχει, η πιθανότητα να εµφανίσει το άτοµο ψωρίαση, είναι µόλις 4%», σηµειώνει ο κ. Ρηγόπουλος. Ωστόσο, και το περιβάλλον παίζει σηµαντικό ρόλο στην εµφάνισή της. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή στην υγρασία, ένας τραυµατισµός, µια λοίµωξη, η τριβή των ρούχων στο δέρµα, κάποια συγκεκριµένα φάρµακα, το αλκοόλ και το κάπνισµα, µπορούν να λειτουργήσουν ως εκλυτικοί παράγοντες στην εµφάνισή της. Το στρες είναι επίσης ένας πολύ σηµαντικός παράγοντας και «έχει πολύ µεγάλη σηµασία, τόσο για την ψυχική υγεία του ασθενούς, όσο και για τη σοβαρότητα του νοσήµατος. Όσο πιο καταθλιπτικός είναι ο ασθενής, τόσο βαρύτερη είναι η ψωρίαση», τονίζει ο κ. Ρηγόπουλος.

lifepositive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ