2012-07-05 11:39:03
Φωτογραφία για Την Πέμπτη εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης της ΑΒΕΞ - Την έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι, ζητώντας μερίδιο από τα ελεύθερα βαρών περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας
Μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις, που αφορούν την άλλοτε κραταιά πατραϊκή βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου ΑΒΕΞ και το ευρισκόμενο εδώ κι ένα χρόνο πλέον σε επίσχεση εργασίας προσωπικό της έχουμε αυτές τις μέρες.

Κατ' αρχήν, αυτή την Πέμπτη εκδικάζεται εξ αναβολής, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών, η αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, που έχουν καταθέσει οι εργάτες της ΑΒΕΞ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σπάνιο στα εργατικά χρονικά να καταθέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αίτηση πτώχευσης της εταιρείας στην οποία εργάζονταν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο -δεδομένου του αδιεξόδου που έχει προκύψει, όσον αφορά την επαναλειτουργία της βιομηχανίας- είναι απολύτως συμφέρον γι' αυτούς, καθώς η ΑΒΕΞ διαθέτει σημαντικότατα περιουσιακά στοιχεία, ελεύθερα βαρών, όπως το μεγάλης αξίας ακίνητό της στη διασταύρωση των οδών Ανθείας και Ακτή Δυμαίων.

Εξάλλου, την περασμένη Δευτέρα η ΑΒΕΞ είχε δύο δίκες με πιστωτές της και συγκεκριμένα με την εταιρεία ορκωτών λογιστών που είχε αναλάβει τον έλεγχο για τον ισολογισμό, κατά τα τρία προηγούμενα έτη, καθώς και με την Εμπορική Τράπεζα.


Αντ. Καλής: "Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για όλους"

Μιλώντας στο attacktv.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΒΕΞ, Αντώνης Καλής, τόνισε: "Το σημαντικό είναι ότι πυκνώνουν τα σύννεφα και οι απαιτήσεις των πιστωτών, απέναντι σε μια επιχείρηση, που, με ευθύνη της εργοδοσίας, βρίσκεται σε αδράνεια επί ενάμιση χρόνο τώρα κι αυτό δικαιολογεί απολύτως την απόφαση των εργαζομένων να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης, για να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους, δεδομένου ότι η επιχείρηση, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, είναι άτολμη και αδιαφορεί τόσο για τα προβλήματα των εργαζομένων, την ανέχεια και τη φτώχεια που τους έχει βυθίσει, οχυρωμένη πίσω από την άρνηση των τραπεζών να της δώσει νέα δάνεια, όσο και για τα χρέη της σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, στο Δημόσιο και στους πάσης φύσεως πιστωτές της. Την ίδια ώρα, η εργοδοσία συνεχίζει να ζει στους κύκλους της Πάτρας και να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, που σημαίνει ότι... λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για όλους".

Σοβαρό πρόβλημα με τα εκκαθαριστικά

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, που απασχολεί αυτό τον καιρό τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, όπως επισημαίνει ο κ. Καλής, είναι ότι "η εργοδοσία, παρά την υποχρέωσή της από το φορολογικό νόμο, αρνείται να επιδώσει εκκαθαριστικά για το φόρο του 2011, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων ξεκινούν από 1/6 και μετά, κάτι που τους δημιουργεί πρόβλημα, γιατί δεν ξέρουν ούτε τι χρήματα έχουν πάρει, αλλά και πόσα τους έχουν παρακρατηθεί".

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, με έγγραφο που απέστειλαν προς τους εργαζόμενους, επιρρίπτουν τις ευθύνες σε αυτούς, "βαφτίζοντας" την επίσχεσή τους αποχή. Οι ισχυρισμοί αυτοί απαντήθηκαν λέξη προς λέξη από τους εργαζόμενους, οι οποίοι κοινοποίησαν, μάλιστα, την απάντησή τους τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον αρμόδιο οικονομικό έφορο, αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, είχαν αλλεπάλληλες επαφές τόσο με το γενικό διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, Σάκη Παναγιωτόπουλο, όσο και με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, Γιώργο Αγγελόπουλο, και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κώστα Καρπέτα, από τους οποίους ζήτησαν να γίνει παρέμβαση προς τους εφόρους, με δεδομένο, όπως εξήγησε ο κ. Καλής, ότι ο νόμος ορίζει πως ο έφορος μπορεί να εξαιρέσει από τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούμενους, λόγω σπουδαίου λόγου κι αυτός που επικαλούνται ασφαλώς και είναι σπουδαίος λόγος. Ο ίδιος διευκρινίζει, παράλληλα, ότι αυτό που ζητούν είναι εξαίρεση, μέχρι να ομαλοποιηθεί αυτή η κατάσταση, και όχι απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της ΑΒΕΞ, θα εξετάσουν, την Τετάρτη το βράδυ, με το νομικό τους εκπρόσωπο ποιες ποινές συνεπάγεται η μη επίδοση εκκαθαριστικού από την επιχείρηση, δεδομένου ότι τους έχουν γίνει κρατήσεις, που δεν έχουν αποδοθεί. Προσανατολίζονται δε είτε να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα είτε να προβούν σε καταγγελία προς τον αρμόδιο έφορο.
attacktv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ