2012-07-04 11:50:38
Φωτογραφία για Η Ελλάδα μπροστά στην ιρλανδική επιτυχία!
Οι περισσότεροι ίσως δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, αλλά το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησε στο 6,6%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 21 χρόνων.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα θερίζει στην Ελλάδα, ξεπερνώντας το 22%, ενώ ανοδική πορεία ακολουθεί στην Ισπανία και σε άλλες χώρες.

Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με την πολιτική απομόχλευσης των τραπεζών και τους ατυχείς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη και έχει επιδεινώσει το οικονομικό κλίμα.

Η ανεργία αποτυπώνει μεν το κοινωνικό και οικονομικό κόστος των πολιτικών λιτότητας και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας κι άλλων της ευρωπεριφέρειας, αλλά δεν αποτελεί εμπροσθοβαρή δείκτη για τη μελλοντική πορεία μιας οικονομίας.

Η ανεργία στη Γερμανία μπορεί κάλλιστα να πάρει την ανιούσα τους επόμενους μήνες αν η αδυναμία κάποιων εμπροσθοβαρών δεικτών, π.χ. βιομηχανικών παραγγελιών, μετατραπεί σε οικονομική καχεξία.


Από τη στιγμή που η ευρωζώνη δεν έχει κάποιον μεγάλο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για να μεταφέρει πόρους από τις πιο εύπορες χώρες προς τις υπόλοιπες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες είτε κάποιου εξωγενούς σοκ, π.χ. πετρελαϊκή κρίση, είτε των αφρόνων δικών τους πολιτικών, το βάρος πέφτει κυρίως στην ΕΚΤ. 

Η τελευταία ασκεί πολιτική ενιαίου επιτοκίου σε όλη τη νομισματική ένωση (ΟΝΕ), αν και γνωρίζει ότι οι διαφορές παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας και χρέους μεταξύ των διαφόρων χωρών είναι συχνά μεγάλες.

Με την οικονομία της ευρωζώνης να αγκομαχά και την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. να αποφασίζει για τη λήψη κάπως πιο προωθημένων μέτρων, οι περισσότεροι στην αγορά εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα επαναλάβει αυτό που συνήθως κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις, σιγοντάροντας τους πολιτικούς.

Κοινώς, να μειώσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης των τραπεζών κατά 0,25-0,50 της μονάδας, στο 0,75%-0,50% από 1% σήμερα, και πιθανόν το επιτόκιο που λαμβάνουν οι τράπεζες όταν καταθέτουν λεφτά στην ΕΚΤ κατά 0,25 της μονάδας, στο 0%.

Η αναμενόμενη κίνηση της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα ευνοήσει την Ιρλανδία, που θα προχωρήσει σε δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων την ίδια μέρα, δηλαδή αύριο, μετά από πολύ-πολύ καιρό, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Πορτογαλία, που δημοπρατούσαν έντοκα μέχρι σήμερα, η Ιρλανδία δεν έκανε κάτι αντίστοιχο μέχρι σήμερα.

Θα είναι ένα ακόμη καλό νέο για την Ιρλανδία μετά την υποχώρηση της απόδοσης του 9ετούς ομολόγου της κάτω από εκείνη του αντίστοιχου ισπανικού ομολόγου μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής.

Σημειωτέον ότι η απόδοση του 9ετούς ιρλανδικού ομολόγου ήταν λίγο πάνω από 6,30% χθες το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία σκοπεύει να βγει στις αγορές για να δανειστεί μέσα στο επόμενο 6μηνο.

Επομένως, λογικά θα είναι η μεγάλη κερδισμένη από τις αναμενόμενες αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, δίνοντας την ευκαιρία στις χώρες του πυρήνα να τη χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες του νότου.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν ξεκινήσει τη συγκέντρωση στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα υστέρησε σημαντικά στην εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου ΙΙ τους προηγούμενους μήνες.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι πιστωτές θα αντιπαραθέσουν την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από την Ιρλανδία και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της τελευταίας στην ελληνική ανεπάρκεια, που η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων θα καταστήσει πιο σαφή.

Δεν είναι ό,τι το καλύτερο για εμάς που επιθυμούμε να θέσουμε στους πιστωτές μας θέμα επαναδιαπραγμάτευσης μερικών όρων του μνημονίου ΙΙ.

Θεωρητικά, η διαφαινόμενη επιτυχία της Ιρλανδίας θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής ώστε να τα εφαρμόσουν μέχρι κεραίας για να έχουν την ίδια τύχη.

Η Πορτογαλία θα το κάνει.

Ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί μετά βεβαιότητας το ίδιο για την Ελλάδα;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια ατυχής εξέλιξη για την Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από εκείνους που θέλουν τη χώρα εκτός ευρώ για πολιτικούς λόγους να πάνε ένα βήμα παρακάτω.

Dr. Money  

πηγή: euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ