2012-07-02 13:23:03
Φωτογραφία για Φουλ για Νίκο το ΔΗΚΟ από τον πρώτο γύρο...
Την ώρα λοιπόν που ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ετοιμάζει τη δική του υποψηφιότητα, είτε ως υποψήφιος της ΕΔΕΚ είτε ως κοινός υποψήφιος ενός μετώπου ΕΔΕΚ-ΔΗΚΟ-ΕΥΡΩΚΟ, ο... Μάριος Καρογιάν μετρά τα αδιέξοδα και προσπαθεί να κάνει σωστούς υπολογισμούς και εκτιμήσεις για να αποφύγει μια μετεκλογική «θύελλα»... Στο εσωτερικό της δηκοϊκής ηγεσίας επικρατεί νευρικότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι αποκλείουν στήριξη του Γιαννάκη Ομήρου ως κοινού υποψηφίου.

Η επιλογή Μαλά έριξε τίτλους τέλους σε σενάρια συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

Προσφέροντας «εκλογές ενός γύρου», ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα ζητήσει από τον Αναστασιάδη τα «ανάλογα» ανταλλάγματα

Παρατηρητές σημειώνουν τις τελευταίες βδομάδες πως αν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είχαν υποστηρίξει εξαρχής την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα θα είχαν πολύ σοβαρές πιθανότητες να τον έβλεπαν να περνά στον δεύτερο γύρο.

Πρώτον, λένε, δεν έχει σοβαρές πιθανότητες και, δεύτερο και κυριότερο, αν το ΔΗΚΟ υποστήριζε υποψήφιο της ΕΔΕΚ θα ρίσκαρε άσχετα από το αποτέλεσμα να δει τον σοσιαλδημοκρατικό πόλο του Κέντρου να… «παίρνει επάνω του και ίσως να εκτοπίζει το ΔΗΚΟ από την πρωτοκαθεδρία»
. Δεν θα ήθελε ο Μάριος Καρογιάν να παραδώσει τα σκήπτρα του «ενδιάμεσου» στον σοσιαλιστή εταίρο του, ο οποίος θα φρόντιζε με την ευκαιρία να τονίσει ένα «σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα» του Κέντρου. Ακόμα περισσότερο, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει τον Γιώργο Λιλλήκα. Στο ΔΗΚΟ ποτέ δεν ξεχνούν ότι ο τελευταίος δεν έκρυψε τις βλέψεις του να ηγηθεί προσωπικά του κεντρώου χώρου. Θεωρούν ότι αν στηρίξουν την υποψηφιότητά του, αυτό θα είναι και το επόμενο βήμα του.

Η «λευκή πετσέτα»

Παρατηρητές σημειώνουν τις τελευταίες βδομάδες πως αν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είχαν υποστηρίξει εξαρχής την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα θα είχαν πολύ σοβαρές πιθανότητες να τον έβλεπαν να περνά στον δεύτερο γύρο. Κι αν περνούσε, τότε θα είχε και σοβαρές πιθανότητες να επικρατήσει. Πράγματι το ΑΚΕΛ αυτή την περίοδο θεωρείται «εξαιρετικά αποδυναμωμένο».

Τα «βαρίδια» της Προεδρίας Χριστόφια, η δυστοκία της απόφασης για τις Προεδρικές και ο ραγδαία αυξανόμενος ρυθμός της εσωστρέφειας στο κόμμα δημιούργησαν ένα πρωτοφανές σκηνικό για την Εζεκία Παπαϊωάννου. Με τον κίνδυνο ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ να μην καταφέρει να δηλώσει παρών στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. Τώρα, με την υποψηφιότητα Μαλά, αν και φαινομενικά δείχνει να ρίχνει «λευκή πετσέτα», η ανάλυση είναι πολύ βαθύτερη. «Επιλέγηκε η λύση που θα συσπειρώσει το κόμμα και δεν θα δημιουργήσει τους όποιους κραδασμούς την επόμενη της οδυνηρής (πλην αξιοπρεπούς) ήττας.

Οι ίδιοι κύκλοι της Εζεκίας Παπαϊωάννου υπογράμμισαν στη «Σ» με νόημα πως υπάρχει και κάτι άλλο στην επιλογή Μαλά που δείχνει τη συλλογιστική που αναπτύχθηκε: «Ο Αναστασιάδης είχε ένα τρωτό σημείο. Το αμαρτωλό σχέδιο Ανάν. Με την επιλογή μας καταφέραμε να το εξουδετερώσουμε και αυτό. Συνεπώς δεν ήταν και δεν είναι επιλογή νίκης ο Δρ Σταύρος…».

Εμφανίζεται και …παράγοντας Μάρκος;

ΑΣΠΙΔΑ στις «σειρήνες» των άλλων υποψηφιοτήτων, θα ήταν λογικά μια «αυτοτελής» κομματική υποψηφιότητα του αρχηγού του ΔΗΚΟ. Αλλά ο Μάριος Καρογιάν ούτε να συζητήσει θέλει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ο λόγος», αναφέρουν στη «Σ» Δηκοϊκά στελέχη, «είναι γιατί δεν θέλει, μερικούς μήνες πριν από το κομματικό συνέδριο, να καταγράψει ένα προσωπικό εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα δείχνουν ότι όχι μόνο θα είναι αποτέλεσμα ήττας, αλλά θα είναι και πολύ χαμηλό…». Αν λοιπόν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε κάτι τέτοιο, θεωρεί ότι θα ήταν σαν να υπέγραφε την καταδίκη του απέναντι στην ενδοκομματική αντιπολίτευση που καραδοκεί Εξάλλου, ο ηγέτης του ΔΗΚΟ εκτός των… «γνωστών υπόπτων», που είναι η «ομάδα των τασσικών» με τον δικαιωμένο λόγω των εξελίξεων στην οικονομία Νικόλα Παπαδόπουλο, έχει πρόσφατα στραμμένη την προσοχή του και σε κινήσεις του Μάρκου Κυπριανού. Ο τελευταίος, θεωρώντας ότι το κόμμα του δεν τον στήριξε όσο θα έπρεπε στην προσπάθεια Χριστόφια και ΑΚΕΛ να τον θυματοποιήσουν για το Μαρί, επιδεικνύει… κομματική κινητικότητα. Δεν κρύβει εξάλλου ότι «το σκέφτεται» για το κομματικό συνέδριο που θα γίνει μετά τις προεδρικές. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η κινητικότητα, εκτός από τα θέματα που προκύπτουν από την «καταστροφική διακυβέρνηση Χριστόφια», περιστρέφεται και γύρω από τη δυστοκία στο ΔΗΚΟ απέναντι στις προεδρικές εκλογές.

Η πλάστιγγα γέρνει προς Νίκο Αναστασιάδη

ΜΠΡΟΣΤΑ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο πρόεδρος του κόμματος ξέρει πολύ καλά ότι η «ομάδα του Νικόλα» καραδοκεί. Επομένως, ο Μάριος Καρογιάν δεν έχει περιθώριο λάθους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει και να κάνει «επιλογή νίκης» στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές. Πράγματι, εαν τελικά το ΔΗΚΟ βρεθεί να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση, έχοντας κάνει τη σωστή επιλογή υποψηφίου, τότε πολλά θα ξεχαστούν και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι δεν θα έχουν μεγάλο περιθώριο για να αμφισβητήσουν τον Μάριο Καρογιάν στο συνέδριο. Από την ώρα που το ΑΚΕΛ παρουσίασε ως υποψήφιο τον Σταύρο Μαλά, κλείνει πια κάθε ενδεχόμενο για διαβουλεύσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ με την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Επομένως, αφού αποκλείονται Ομήρου και Λιλλήκας, αλλά και η δική του υποψηφιότητα, μόνη διέξοδος για τον Μάριο Καρογιάν είναι να στραφεί στον Νίκο Αναστασιάδη.

Η πλάστιγγα, λένε καλά ενημερωμένες πηγές που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, μέσα στη δηκοϊκή ηγεσία, φαίνεται ότι αυτές τις μέρες κλίνει οριστικά προς τη μεριά του ΔΗΣΥ. Συγκεκριμένα, ο Οργανωτικός και βουλευτής Φύτος Κωνσταντίνου, όπως και ο Εκπρόσωπος Τύπου και στενός συνεργάτης του προέδρου, Φώτης Φωτίου, έχουν ταχθεί εναντίον της μονομερούς συνεργασίας με το ΑΚΕΛ και δείχνουν να προτιμούν συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και τον Νίκο Αναστασιάδη. Σε αυτούς προστίθεται μια σημαντική μερίδα μεσαίων στελεχών, τα οποία από καιρό παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη δυναμική που αποκτά η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ. Συγκεκριμένα, επαρχιακό στέλεχος του ΔΗΚΟ μάς έλεγε, απηχώντας και την άποψη αρκετών συνεργατών του, ότι «παίζει μόνος του - δεν χάνει με τίποτα ο Αναστασιάδης».

Στην ομάδα των «άνευ όρων» υποστηρικτών των αποφάσεων του Καρογιάν παραμένουν κυρίως οι βουλευτές Άγγελος Βότσης και Αθηνά Κυριακίδου. Αλλά και για την τελευταία κυκλοφορούν πληροφορίες από το περιβάλλον της ότι «δεν θα έβλεπε με άσχημο μάτι» τυχόν ένταξη του ΔΗΚΟ σε μια νικηφόρο προοπτική της υποψηφιότητας Αναστασιάδη.

Εξάλλου, σε περίπτωση που το ΔΗΚΟ τελικά πάρει τη «μεγάλη απόφαση» στρεφόμενο στην πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη, θεωρείται ότι θα υπάρχει καθαρά νικηφόρος προοπτική. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στον πρόεδρο του κόμματος να διασκεδάσει και τις «αρχηγικές ανησυχίες» του Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά και του Μάρκου Κυπριανού, αφού «άνθρωποι και των δυο θα βρίσκονται στο νέο Υπουργικό σχήμα».

Με οδηγό το «κεκτημένο» του 2008

ΟΙ ΙΔΙΕΣ πηγές επιμένουν ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρόκειται να συζητήσει σε «άλλη βάση» με τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη. Θεωρώντας ότι με συμπόρευση του ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ θα πρόκειται για εκλογές ενός γύρου, ο Μάριος Καρογιάν θα θελήσει να έχει από τώρα όλα τα τυχόν προνόμια που θα έδινε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο γύρων, όπως έγινε το 2008. Με την εμπειρία παλαιότερων συζητήσεων που έγιναν με τον ΔΗΣΥ ξέρει ότι ο υποψήφιός του βλέπει με θέρμη μια τέτοια συνεργασία. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι θα διεκδικήσει «βασιλική μερίδα» για το «ναι» του κόμματός του. Δηλαδή, εκτός από τα υπουργεία, θα γίνει μοιραία λόγος και για την επόμενη προεδρία της Βουλής (2016). Είναι ακόμα σίγουρο ότι το ΔΗΚΟ θα χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση και το «προηγούμενο του 2008».

Ως γνωστόν, τότε ο Ιωάννης Κασουλίδης ήταν έτοιμος να δώσει στο ΔΗΚΟ πέντε υπουργεία και τη θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν, εκτός από τη θέση του Προέδρου της Βουλής που εθεωρείτο «κατοχυρωμένη» για τον Μάριο Καρογιάν. Όλα αυτά όμως έχουν… ένα αδύνατο κρίκο, έναν απρόβλεπτο παράγοντα. Εάν τελικά ο Μάριος Καρογιάν δεν καταφέρει να εκλέξει τον Νίκο Αναστασιάδη από την πρώτη Κυριακή, τότε θα φέρει τη «σφραγίδα του Προέδρου που δεν καταφέρνει να οδηγήσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του προς την επιλογή του». Το κυριότερο, όμως, είναι ότι θα αποκτήσουν «δικαίωμα στο βασίλειο Αναστασιάδη» δύο παλιοί του γνώριμοι: οι Γιαννάκης Ομήρου και Γιώργος Λιλλήκας. Που θα κληθούν να επιλέξουν ποιον θα εκλέξουν τη δεύτερη Κυριακή…
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ