2012-07-02 10:43:58
Φωτογραφία για ΚΥΒΕΡΝΗΤΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες προετοιμάζεται η κυβέρνηση, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν και οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη συντονιστικού χαρακτήρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα,του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη και στελεχών του πρωθυπουργικού γραφείου.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός είχε στην οικία του συνεργασία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, τον διευθυντή του γραφείου του Κ. Μπούρα και τον συνεργάτη του Γ. Μουρούτη.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα καταφθάνει σήμερα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, προκειμένου να εξετασθούν οι προτεραιότητες και η τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση, καθώς και η πορεία της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Από πλευράς του ο Τόμσεν φτάνει στην Αθήνα την Τετάρτη και αναμένεται να ξεκινήσει τις επαφές πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το πιθανότερο την Πέμπτη.


Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έρχονται με αυστηρές διαθέσεις, σκοπεύοντας να θέσουν την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τις καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο τρίμηνο. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ θα συντάξουν στη συνέχεια την έκθεσή τους και θα την παραδώσουν προς έγκριση στο Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στα σχέδια του νέου οικονομικού επιτελείου, πάντως, είναι τουλάχιστον τρεις αποκρατικοποιήσεις το επόμενο τρίμηνο, αλλά και το νέο φορολογικό. Όπως και να έχει, η εκταμίευση της επόμενης δόσης, πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ σε συνέδριο ειδικών για την κρίση στην Ευρωζώνη θα συμμετάσχει σήμερα στην Αθήνα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, σύμφωνα με τον οποίο η Κεντρική Τράπεζα της ζώνης του ευρώ είναι πρόθυμη να συζητήσει μεμονωμένα σημεία των όρων λιτότητας του ελληνικού προγράμματος.

Μιλώντας στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Άσμουσεν έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει πως «οι στόχοι του προγράμματος, δηλαδή η σταθεροποίηση του προϋπολογισμού και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, δεν επιτρέπεται να πειραχτούν».

«Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει έναν φόρο, τότε θα πρέπει, στο ίδιο μέγεθος, να αυξήσει έναν άλλο φόρο», τόνισε το μέλος του συμβουλίου διοικητών της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ επεσήμανε ότι μπορεί να συζητηθεί το μίγμα των μέτρων, δηλαδή ο συγκεκριμένος δρόμος προς έναν στόχο.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του Άσμουσεν και στην Κυριακάτικη Καθημερινή, με τον Γερμανό αξιωματούχο να ξεκαθαρίζει πως οι αποφάσεις της συνόδου δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αρνητικός εμφανίστηκε ο Άσμουσεν και στην πιθανή επιμήκυνση του διαστήματος για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος, καθώς, όπως σημείωσε, κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια περαιτέρω δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος, πάντως, τάχθηκε, για μία ακόμη φορά, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Τονίζει δε ότι, αν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού, τότε "θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
\
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ