2024-03-15 18:11:13
Φωτογραφία για ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ TOY ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΥ
Ποιος άλλος θα μπορούσε να περιγράψει και να κατανοήσει τις δυσκολίες της δουλειάς του περισσότερο από εκείνον που τις βιώνει; μα φυσικά ο ίδιος ο εργαζόμενος. Σήμερα αντί δικών μας αναφορών στις δυσκολίες και στην ζωή των κλειδούχων δημοσιεύουμε επιστολή ανώνυμου εργαζόμενου στο σταθμό Διαλογής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σιδηροδρομικός"  και περιλαμβάνεται στο βιβλίο « ιστορία του κλειδούχου»

"Ώρα δύο. Περασμένα μεσάνυ­χτα.. Έξω ή ζωή έχει σταματή­σει προ πολλού. Κι' όμως! Στις εγκαταστάσεις του Σταθμού ή ζωή συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό. Ό αέρας έξω λυσσομανάει. Νομίζεις, που νά πάρει ή οργή, οτι θέλει νά ξεριζώσει τα πάντα στο πέρασμα του. Ή βροχή ώρες τώρα πέ­φτει με το τουλούμι χτυπώντας με μανία τα πρόσωπα και κυ­λώντας πέφτει μέσα στην ραχοκοκαλιά των ανθρώπων που εργάζονται, αυτήν την ώρα κά­νοντας τους να ανατριχιάζουν και να τρέμουν
. Κάποιος αργοπορημένος- δια­βάτης μονολογεί: «Μά υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν τέτοια ώρα και με τέτοιον καιρό;». .Ναι άγνωστε μου διαβάτη. Ναι άνθρωπε μου, υπάρχουν. Ποιοι είναι; Δεν τους ξέρεις; Μα μήπως τους γνωρίζει κα­νείς; Όχι κανείς δεν γνωρίζει τους Κλειδούχους άνθρωπε μου, είναι αυτοί που προσφέρουν πολ­λά, και δεν τους γνωρίζει κα­νείς. είναι oι αφανείς ήρωες στην υπηρεσία στην Σιδηροδρόμων. Είναι αυτοί που προσφέ­ρουν πολλά και αμείβονται με λίγα, χωρίς ηθική και υλική Ι­κανοποίηση. Είναι οι Κλειδούχοι που φέρουν το μεγαλύτερο βά­ρος στους ώμους τους. Είναι αυτοί που δεν πρέπει να αφήσουν τα τραίνα να καθυστερήσουν και γι΄ αυτό τρέχουν, συνέχεια με την αγωνία και το άγχος ζω­γραφισμένα στα μάτια τους. Αυτοί είναι oι Κλειδούχοι άνθρωπε μου. 'Αφανείς ήρωες που κουράστηκαν. ; ·"

Τι; Κουράστηκαν; Μα είναι δυνατόν. Ναι άνθρωπε μου, κουράστη­καν. "Όχι τόσο από την δουλειά, αλλά από την αδιαφορία, από την απονιά. .Πως; 'Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν το έργο σας. Που δεν στρέφουν με θαυμασμό τα μάτια τους μπροστά σας; Διότι το έργο σας είναι μεγά­λο, κοπιαστικό και .επικίνδυνο. 'Επικίνδυνο; Νά μια λέξη- που μου έφερε στο νου τους νεκρούς, συναδέλφους μου. "Άνθρωπε μου αυτοί είναι oι Κλειδούχοι, που με κίνδυνο της ζωής τους, με λιοπύρια και θύελλες είναι πι­στοί στο καθήκον τους. Αυτοί που δεν θα σταματήσουν νά τρέ­χουν, δεν θα πάψουν ποτέ να προσφέρουν και την ίδια τους την ζωή για την προκοπή του Σιδηροδρόμου. Μα είναι δυνατόν να εργάζε­σθε με τέτοιες συνθήκες; Ποιος ρωτά τον Κλειδούχο, άνθρωπε μου; Ό Κλειδούχος εί­ναι μόνον για νά τρέχει για νά μην καθυστερήσουν τα τραίνα γιατί για πολλούς αυτά έχουν μεγαλύτερη αξία από μας. Ναι άνθρωπε μου. Αυτοί είναι oι Κλειδούχοι. Στυλοβάτες στην υ­πηρεσία των Σιδηροδρόμων, α­γωνιστές περήφανοι ειλικρινείς, γνωρίζοντας το Έργο πού προσ­φέρουν στην υπηρεσία τους, ελπίζόυν πάντα-, ότι μια μέρα ο αγώνας τους, πράγματι ο ηρωικός θα δικαιωθεί, με πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για μία καλύτερη ζωή, και για ένα καλύτερο Σιδηρόδρομο."

ΕΝΑΣ ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ

ΔΙΑΛΟΓΗ ΘΕΣ)ΝΙΚΗΣ

"Σιδηροδρομικός Βορείου Ελλάδος"

31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1976

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ