2023-09-12 14:19:09
Φωτογραφία για 10 Φυτά κατάλληλα για Φράκτες
Θάμνοι και αναρριχώμενα κατάλληλα για χρήση σε φυτοφράχτες κάλυψης ή χαμηλούς φράχτες διαμόρφωσης κήπου, για να καλύψετε μάντρες, κάγκελα κλπ. Με το κατάλληλο κλάδεμα θα δώσετε στο κάθε ένα τον σχηματισμό που θέλετε και θα το διατηρήσετε στο κατάλληλο ανά περίπτωση ύψος. 

Ο ιδανικός τρόπος κλαδέματος-κουρέματος για φυτά τέτοιας χρήσης, ειδικά σε χαμηλού και μεσαίου ύψους φράχτες, είναι τα ψαλίδια μπορντούρας που δίνουν εύκολα στο φύλλωμα απόλυτα συμμετρική όψη σε κάθε σημείο.

Αγγελική 

Το δημοφιλέστερο ίσως φυτό για φράχτες μικρού-μεσαίου ύψους λόγω του όμορφου στιλπνού και πυκνού φυλλώματος, των εντυπωσιακών άσπρων λουλουδιών αλλά και της ανθεκτικότητας της, αφού η Αγγελική αντέχει τόσο το κρύο όσο και την έντονη ζέστη και δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες φροντίδες. Με το κατάλληλο κλάδεμα, στο τέλος του χειμώνα και συμπληρωματικά αρχές του φθινοπώρου, θα την διατηρήσετε στον σχηματισμό θέλετε. 



Πικροδάφνη

Επίσης κλασσική επιλογή και η Πικροδάφνη ανάλογα με τον τρόπο που θα την κλαδέψετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε χαμηλούς όσο και σε ιδιαίτερα ψηλούς φυτοφράχτες. Από τους ανθεκτικότερους αειθαλείς θάμνους αφού οι ανάγκες της ακόμη και σε νερό είναι μειωμένες ενώ η πλούσια ανθοφορία της από την άνοιξη έως τα πρώτα κρύα του χειμώνα θα προσφέρει έντονο χρώμα σε όποιο σημείο και αν την χρησιμοποιήσετε. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.



Πυξάρι

Ιδιαίτερα συμπαγής καταπράσινος θάμνος χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φροντίδα, το κλάδεμά του με ψαλίδι μπορντούρας μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά εντυπωσιακούς και απόλυτα συμμετρικούς σε σχήμα φράχτες, τόσο χαμηλού-μεσαίου όσο και μεγάλου ύψους αφού το Πυξάρι μπορεί να φτάσει έως και τα 3 μέτρα. Θα το κλαδέψετε αρχές της άνοιξης αλλά και οποιαδήποτε άλλη εποχή, εκτός από περιόδους με έντονο κρύο.



Λιγούστρο

Πολύ διαδεδομένος θάμνος για χρήση σε φυτοφράκτες λόγω της αντοχής του σε κρύο αλλά κυρίως στην έντονη ζέστη, αρκεί την περίοδο του καλοκαιριού να ποτίζεται αρκετά τακτικά. Σε ύψος μπορεί να φτάσει τα 2-3 μέτρα. Χρειάζεται  τακτικά κλαδέματα για να διατηρήσει τον σχηματισμό του και ειδικά για χρήση σε χαμηλούς και μεσαίου ύψους φράχτες ο τρόπος που θα κλαδευτεί θα πρέπει να δημιουργεί διαρκή ανάπτυξη των κάτω χαμηλών βλαστών ώστε ο κορμός στο σημείο αυτό, όσο το Λιγούστρο αναπτύσσεται σε ύψος,  να μην απογυμνώνεται από φύλλωμα. 

Φωτίνια

Εντυπωσιακός θάμνος για χρήση σε φράχτες λόγω του κοκκινωπού φυλλώματος στην διάρκεια της άνοιξης που μετατρέπεται σε σκούρο μωβ το καλοκαίρι και πρασινίζει μόνο στην διάρκεια του χειμώνα. Με το κατάλληλο κλάδεμα θα τς δώσετε όποιο σχηματισμό θέλετε ενώ το ύψος της μπορεί να ξεπεράσει τα 3-4 μέτρα και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή για χρήση σε μάντρες ή σημεία με κάγκελα που σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να καλύψει εντελώς.  Θα την κλαδέψετε αρχές της άνοιξης ή και πιο ελαφρά στο ξεκίνημα του φθινοπώρου, αφαιρώντας και όλα τα τυχόν ξερά κλαδιά. 



Ελαίαγνος

Πολύ ξεχωριστός θάμνος με κιτρινοπράσινο πυκνό φύλλωμα και ιδιαίτερα αρωματικά λευκά άνθη στην διάρκεια της άνοιξης, κατάλληλος για χαμηλούς και αλλά και ψηλότερους φράχτες. Ο Ελαίαγνος δεν απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες και  είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ζέστη,  τον αέρα και την ξηρασία ενώ με το ανάλογο κλάδεμα, αρχές της άνοιξης, θα τον διαμορφώσετε στο σχήμα και ύψος που θέλετε.  



Καπένσια

Αναρριχώμενο με πολύ γρήγορη ανάπτυξη και ιδανική επιλογή για φράχτες με έντονο χρώμα. Εξαιτίας του σχήματος τρομπέτας που έχουν τα έντονα πορτοκαλί λουλούδια της η Καπένσια αποκαλείται και "Χωνάκι". Το ύψος της μπορεί να ξεπεράσει τα 8-10 μέτρα και για να διατηρήσει τον σχηματισμό που θέλετε χρειάζεται έντονο κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης ενώ το μοναδικό της μειονέκτημα, σε σχέση με άλλα κατάλληλα για φράχτες φυτά, είναι ότι χάνει το φύλλωμά της στην διάρκεια του χειμώνα.  



Δαφνοκερασιά

Αειθαλής ανθεκτικός θάμνος με πυκνό στιλπνό φύλλωμα το οποίο, όπως και οι καρποί, περιέχουν υδροκυάνιο. Η Δαφνοκερασιά φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα, με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να πάρει όποιο σχηματισμό θέλετε ενώ ανήκει στο εντομοαπωθητικά φυτά γι΄αυτό και η φύτευσή της συνηθίζεται σε περιοχές κοντινές σε λίμνες, ποτάμια κλπ. για προστασία από τα κουνούπια. 



Πυράκανθος

Η καταλληλότερη επιλογή για σημεία που θέλετε εκτός από καλλωπιστικούς να δημιουργήσετε φράχτες και για λόγους ασφαλείας, αφού το ιδιαίτερα ακανθώδες φύλλωμα του Πυράκανθου κάνει απροσπέλαστα τα σημεία που θα τον φυτέψετε. 

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες-οδηγίες φροντίδας του. 



Κίτρινο Γιασεμί

Ακόμη ένα ιδιαίτερα "σκληρό" και ταχείας ανάπτυξης αναρριχώμενο κατάλληλο για φύτευση σε φράχτες. Σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να καλύψει μάντρες, κάγκελα κλπ. αφού η ανάπτυξή του είναι κυρίως πλευρική, ενώ τα κίτρινα λουλούδια του δίνουν μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Χρειάζεται αρκετό νερό αλλά και συνεχή κλαδέματα για να διατηρήσει το σχήμα που θέλετε. Ένα "γενναίο" κλάδεμα είναι απαραίτητο αρχές της άνοιξης αλλά οποιοδήποτε εποχή μπορείτε να κόψετε ξερούς-αδύναμους βλαστούς ή να το αραιώσετε ελαφρά. 


soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ