2023-08-09 11:48:49
Φωτογραφία για ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ! ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ;
Καμιά κουβέντα για τα σπουδαία, Πρόγραμμα –συγκεκριμένες δεσμεύσεις,γιατί αυτά είναι τα κρίσιμα που πρέπει να απασχολούν τους υποψήφιους δημάρχους, Περιφερειάρχες, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Οι υποψήφιοι συντάσσονται ΄΄ένθεν κακείθεν΄΄ σε μια λογική «διασφάλισης» της ατομικής τους ύπαρξης, δεν χρειάζεται να γνωρίζουν! Γνωρίζουν άλλοι για αυτούς, δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της συλλογικής διεκδίκησης που θα πρέπει να είναι ένας διαρκής αγώνας αποκατάστασης της υπόστασης της Αυτοδιοίκησης, απλά συντάσσονται !

Kαθημερινά ανακοινώνονται σε τοπικά αλλά και περιφερειακά ΜΜΕ από τους επίδοξους υποψήφιους δημάρχους νέα ονόματα σε μια λογική δημιουργίας εντυπώσεων και μόνο για να επηρεάσουν προς όφελός τους ο καθένας το εκλογικό σώμα.

Είναι φανερό ότι τα μνημονιακά εκλογικά σχήματα δεν θέλουν και δεν μπορούν να δεσμευτούν σε ένα αυτοδιοικητικό σχέδιο-πρόγραμμα που θα δώσει απαντήσεις - λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη που είναι πλέον προβλήματα επιβίωσης γιατί απλούστατα τους αρκεί να διαχειρίζονται και μόνο την υπάρχουσα κατάσταση χωρίς συγκρούσεις για τα επίμαχα και ουσιαστικά της αυτοδιοίκησης.


Δεν έχουν την πρόθεση να διεκδικήσουν πόρους, να συγκρουστούν με τις καταστροφικές πολιτικές τις Ε.Ε.στον πρωτογενή τομέα που οδήγησε στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής ,των βασικών καταναλωτικών αγαθών με αποτέλεσμα την έλλειψη αυτάρκειας , την καταστροφή του Περιβάλλοντος , ,την αυξανόμενη συνεχώς ακρίβεια στα είδη διατροφής, ενέργειας ,την ανεπάρκεια στέγασης , την ανεργία, την εγκατάλειψη του κράτους πρόνοιας, την υποβάθμιση- απαξίωση των δομών υγείας ,απλά αποδέχονται την αντίληψη της ανταποδοτικότητας σε βάρος της αλληλεγγύης των συμπολιτών τους.

Δεν το είπαν αλλά μετά τις εκλογές βλέπουμε καθημερινά ότι βάζουμε βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Δεν ενδιαφέρει τους ντόπιους υποστατικούς των Βρυξελών το κόστος ζωής, οι οφειλές των συμπολιτών μας όταν με την οικονομική ανέχεια και ανημποριά οδηγούν στον πλειστηριασμό της αξιοπρέπειας του συμπολίτη μας!

Το σχέδιο είναι καλοστημένο αφού και ο ΄΄Κλεισθένης 2018΄΄(νόμος4472/17) που αποτελεί προέκταση του ΄΄Καλλικράτη (νόμος3852/2010) δημιουργήθηκε για να ελέγχουν οι ΄΄θεσμοί΄΄και η Κυβέρνηση την αναδιανομή της Δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος των ΄΄δανειστών–τοκογλύφων΄΄στο όνομα του Χρέους.

Για αυτό άλλωστε δημιούργησαν και το ΄΄Παρατηρητήριο της οικονομικής αυτοτέλειας΄΄ στην αυτοδιοίκηση για να ελέγχουν τους προϋπολογισμούς για πιθανές οικονομικές υπερβάσεις από το πρόγραμμα υποταγής του 3 ου και συνέχεια του 4ουμνημονίου ή Μεσοπρόθεσμου.

Στην συνέχεια η Ν.Δ 8 Αυγούστου του 2019 μεταβάλλει το εκλογικό αποτέλεσμα στο όνομα της κυβερνησιμότητας κάνοντας ένα τερατώδες πραξικόπημα. Αφαιρεί αρμοδιότητες από τα εκλεγμένα δημοτικά και περιφερειακά σχήματα στη χώρα και ενισχύει με αυτές τις οικονομικές επιτροπές όπου έχει την πλειοψηφία!

Αποτέλεσμα αυθαιρεσίες ,αναθέσεις ,διασπάθιση του ελάχιστου δημοσίου χρήματος που έχει απομείνει από τους ΚΑΠ-ΠΔΕ.

Γνωρίζοντας όλα αυτά και άλλα πολλά οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες σήμερα δεν μπορούν να επικαλεστούν πραγματικά ότι πρόθεσή του είναι να υπηρετήσουν την αυτοδιοίκηση εάν δεν συγκρουστούν , δεν αντιπαρατεθούν με τις μνημονιακές Κυβερνητικές πολιτικές αφού εκ των

πραγμάτων αυτές καθορίζουν το πώς θα κινηθεί ο κάθε δήμαρχος ή Περιφερειάρχης.

Παγιώνεται λοιπόν η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση στη Τ.Α (62% μειώσεις των πόρων στη Τ.Α.) σημειώνω ότι το 2016 δόθηκαν στην Τ.Α 3,23 δισ. €. Είναι δεδομένο ότι η νέα γενιά παρακρατηθέντων- υπεξαιρεθέντων των τελευταίων 12 χρόνων στην αυτοδιοίκηση είναι της τάξης 25 δισ. € και δεν θα δοθούν ποτέ και  μάλιστα με νόμο.

Πρόθεση της κυβέρνησης και των δανειστών είναι από την μια πλευρά η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων από φόρους που εισπράττονται για λογαριασμό της Αυτοδιοίκησης ΚΑΠ κ.λ.π. και από την άλλη, τη μετατροπή των οργανισμών της αυτοδιοίκησης σε ανταποδοτικούς φορομπηχτικούς, φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης

Το 4 ο μνημόνιο αποτελεί μαύρη σελίδα για τους ΟΤΑ αφού η απαίτηση από τους δανειστές για εξωπραγματικά πλεονάσματα στην Τ.Α. οδηγούν σε καταλήστευση των πολιτών. Παρατηρούμε βήμα- βήμα κάθε χρόνο από το 2011 -2023 ότι έχουμε πλήρη ανατροπή της αναλογίας επιχορηγήσεων, ανταποδοτικών μιας και το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε την ανατροπή το 50% του προϋπολογισμού της Τ.Α.να είναι από φοροεισπράξεις και νέους φόρους, Αν σε αυτά τα στοιχεία προσθέσουμε και τα εξωπραγματικά πλεονάσματα που μας ζητούν οι θεσμοί 2,4% 2023 και του 3% για το 2024 που προβλέπονται από το (ΜΣΔΠ),τότε έχουμε σύντομα μπροστά μας ένα μοντέλο ΟΤΑ που θα λειτουργεί αποκλειστικά από την τσέπη του πολίτη.

Μεθοδικά και επιτελικά εφαρμόζονται επιλογές στην Αυτοδιοίκηση σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα (,ανεργία, υποδομές, - διαχείριση απορριμμάτων, ανέγερση σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ- σχολικά γεύματα, προνοιακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί – προώθηση κυβερνητικής πολιτικής με voucher κά) που κατοχυρώνουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές προς όφελος των ολιγαρχών του πλούτου και των εργολαβικών συμφερόντων της διαπλοκής. Άλλωστε το ταμείο ανάκαμψης 32 δις

θα πάει στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων για να αυξήσουν τον πλούτο τους –στην λογική δήθεν του επιχειρείν - με αποτέλεσμα η ψαλίδα του δείκτη φτώχειας να μεγαλώνει συνεχώς και να οδηγεί νέες ομάδες συμπολιτών μας στην Δυτική Ελλάδα στην ανέχεια και στην φτώχεια.

Οι κοινωνίες οφείλουν να είναι υποψιασμένες και να αντιδρούν διεκδικώντας μια αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί τον πολίτη αφού μόνο τότε επιτελεί το λόγο της ύπαρξής της. Δεν φτάνει απλά να συντάσσεται κανείς γενικά και αορίστως με το οποιοδήποτε ΄΄αυτοδιοικητικό΄΄, ψηφοδέλτιο.Ο κάθε υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει το πώς λειτουργεί η Τ.Α. ώστε να έχει συναίσθηση εάν μπορεί να ανταποκριθεί. Να υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ,σχέδιο με χρονοδιάγραμμα ,τρόπος υλοποίησης και εξεύρεση πόρων, και μετά να συντάσσεται βάζοντας τα επίμαχα ερωτήματα στον εαυτό του, για ποιό πράγμα θα συνταχθώ, ποιος είναι ο στόχος με ποιούς και γιατί; Εάν δεν δώσει απαντήσεις σε αυτά χάνει την αξιοπρέπειά του, καταντάει να γίνεται υποχείριο προσωπικών επιδιώξεων και συναλλαγής άλλων υπηρετώντας τον εκμαυλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συμμέτοχος και συνένοχος για την κατάντια του τόπου του.

Γιατί απλούστατα δεν φταίνε πάντα οι άλλοι!

Κώστας Κούστας εκπαιδευτικός

Περιφερειακός σύμβουλος με την ΄΄Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας΄΄
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ