2023-01-26 08:37:35
Φωτογραφία για Strelitzia Το πανέμορφο Πουλί του Παραδείσου
Πολυετής και αειθαλής θάμνος με  εξαιρετικά εντυπωσιακά λουλούδια που μοιάζουν με εξωτικό πουλί, λόγος για τον οποίο η Aφρικανικής καταγωγής Στρελίτσια (Strelitzia) είναι παγκοσμίως γνωστή και ως "Πουλί του Παραδείσου". 

Οι πιο κοινές ποικιλίες, Reginea και Nicolai διαφέρουν στις αποχρώσεις, με σέπαλα-πέταλα σε έντονο πορτοκαλί-μωβ  ή λευκό αντίστοιχα, αλλά και στο ύψος που μπορεί να φτάσει το φυτό.

Ένα αναπτυγμένο φυτό Reginea που είναι και η πιο συνηθισμένη ποικιλία στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 1-1,50 μέτρο ενώ η λευκή Nicolai μπορεί να φτάσει στα 4 μέτρα ύψος και το φύλλωμά της θυμίζει έντονα εκείνο της μπανανιάς. 

Aντίθετα με την αρχική εντύπωση που σχηματίζει ένας ...ερασιτέχνης κηπουρός ότι δηλαδή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταφέρει κανείς να απολαύσει τα πανέμορφα λουλούδια της Στρελίτσια στον κήπο ή το μπαλκόνι του, πρόκειται για φυτό χωρίς καμιά ειδική απαίτηση και ανάγκη. 


Χρειάζεται κανονικό πότισμα, 1-2 φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2-3 μέρες και αφού στεγνώσει εντελώς το χώμα της στο διάστημα του καλοκαιριού, ενώ μειωμένες είναι οι ανάγκες της και σε λίπανση, σε σχέση με πολλά άλλα καλλωπιστικά είδη. Ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους κάθε 2-3 εβδομάδες από την αρχή της άνοιξης  και όσο διαρκεί η περίοδος ανθοφορίας, αρχές καλοκαιριού έως τέλος του φθινοπώρου, είναι αρκετό. 

Είναι φυτό σχετικά αργής ανάπτυξης και έτσι μπορεί να διατηρηθεί το ίδιο καλά και σε μεγάλες γλάστρες για αρκετά χρόνια αλλά και απευθείας φυτεμένη στο έδαφος. Τόσο τα λουλούδια όσο και το φύλλωμα που μένει πράσινο σε όλη την διάρκεια του έτους κάνουν την Στρελίτσια ένα πραγματικό "στολίδι" για κάθε κήπο.

Χρειάζεται ήλιο τουλάχιστον τις μισές ώρες της ημέρας και προστασία από τους βοριάδες γι΄αυτό και τοποθετείστε την σε ανάλογη θέση, ενώ οι μόνες συνθήκες που ίσως δεν αντέξει είναι το υπερβολικό κρύο. Σε περίπτωση παγετού-χιονιού, καλύψτε το φύλλωμα με νάϋλον και το χώμα γύρω από τις ρίζες με ένα χοντρό ύφασμα. 

 

Σημάδια ότι το φυτό σας υποφέρει είτε από υπερβολικό πότισμα είτε από ξηρασία είναι τα σκισμένα φύλλα και η εμφάνιση καφέ κηλίδων, ενώ γενικά πρόκειται για φυτό που πολύ δύσκολα προσβάλλεται από ασθένειες.

Αν ενώ το φύλλωμά της είναι υγιές η Στρελίτζια σας δεν ανθίζει, τότε χρειάζεται περισσότερο ήλιο από όσο δέχεται στο σημείο που την έχετε τοποθετήσει. 

Το κάθε λουλούδι ανθίζει δύο φορές, αν κόψετε το πρώτο όταν μαραθεί θα βγει ακόμη ένα.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με διαίρεση των ριζών. Βγάζετε το φυτό από την γλάστρα, διαιρείτε κάθετα τη ρίζα σε δύο ή περισσότερα κομμάτια που στη συνέχεια φυτεύετε το κάθε ένα ξεχωριστά.

Τα πανέμορφα λουλούδια αντέχουν ακόμη και παραπάνω από ένα μήνα κομμένα και τοποθετημένα σε βάζα, αν αλλάζετε συχνά το νερό και κάθε 3-4 ημέρες κόβετε ελαφρά το κοτσάνι στο κάτω μέρος του.

Λόγω της εξωτικής τους εμφάνισης τα λουλούδια της Στρελίτζιας είναι ιδιαίτερα κατάλληλα και για συνθέσεις με χρήση σφουγγαριού ανθοδετικής, στις οποίες θα αντέξουν επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δείτε εδώ λεπτομέρειες για τέτοιου είδους συνθέσεις.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ