2012-06-28 18:58:19
Φωτογραφία για ''ΑΝΟΙΞΕ'' Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ
Η αυλαία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ άνοιξε, αλλά τα προγνωστικά δεν είναι πολύ καλά. Από τους αναλυτές προεξοφλείται σύγκρουση των Ευρωπαίων ηγετών και ελάχιστα σε επίπεδο αποτελέσματος.

 Όπως όλα δείχνουν, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σημαντικό βήμα πίσω από τις γνωστές θέσεις της, την ώρα που οι χώρες του νότου εκφράζουν αγωνία για το μέλλον τους. Περισσότερο από όλους ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, που βλέπει να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα τα μέτρα που λαμβάνει. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να βρει κοινή γραμμή πλεύσης με τη Ανγκελα Μέρκελ και μέχρι στιγμής έχει πετύχει να βάλει στο στόμα της τη λέξη «ανάπτυξη».

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής άρχισαν στις 16:25 (ώρα Ελλάδος) προς αναζήτηση λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι να στέλνει το μήνυμα ότι η αναβίωση της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, απαιτεί άμεση δράση.


Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα απαιτεί σταθερότητα για σήμερα και αξιόπιστη προοπτική για το μέλλον, επισήμανε μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΕΕ, ενόσω οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» άρχιζαν την κρίσιμη διαβούλευση στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για να βοηθηθούν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που τελούν υπό την πίεση των αγορών.

«Θα ήθελα πολύ γρήγορες αποφάσεις για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις αγορές, ακόμη και αν έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους» είπε ο Ολάντ, σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να δώσουν υπόσταση σε «έναν αποτελεσματικό και γρήγορο μηχανισμό στήριξης και σταθεροποίησης».

Όμως οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Μόντι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, καθώς και οι αγορές, περιμένουν πολύ πιο βραχυπρόθεσμες και άμεσες λύσεις. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σήμανε συναγερμό, προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να δανείζεται με τα επιτόκια που της επιβάλουν οι αγορές, δηλαδή άνω του 6,8%.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε έτοιμος να εργαστεί μέχρι τη νύχτα της Κυριακής, αν χρειασθεί, για να υπάρξει συμφωνία επί σειράς πειστικών λύσεων πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Τα ιταλικά επιτόκια αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την ετοιμότητα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής να δώσει άμεσες απαντήσεις στην κρίση. 

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί, όπως όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας. Δίδεται τεράστια προσοχή στη δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη. Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, όμως, δείχνουν ότι ζητείται ένα χέρι βοήθειας από την  Ευρώπη και η ήπειρός μας πρέπει να ανταποκριθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Κορράντο Πάσσερα, στο ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 24. 

Δύο σύνοδοι κορυφής θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες: η σύνοδος κορυφής των «27» που άρχισε σήμερα το απόγευμα και θα ασχοληθεί με τα μακροπρόθεσμα σχέδια και η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης που θα αρχίσει αύριο και θα είναι αφιερωμένη στους τρόπους άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της επιδείνωσης της κατάστασης της Ισπανίας. 

Η σύνοδος των Βρυξελλών πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να μειωθούν τα πολύ υψηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ιταλία και να δώσει στον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι τα μέσα για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, όπως δήλωσαν ο ιταλός Ρομάνο Πρόντι και ο βέλγος Γκι Φέρχοφστατ.

Το Βερολίνο επιμένει να αντιτίθεται στην πρόταση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο διάδοχος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να συμβάλλουν απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αφού η επιτήρηση των χρηματοοικονομικών συστημάτων των κρατών-μελών της ΕΕ θα συνεχίσει να επιτελείται σε εθνικό επίπεδο, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο σήμερα.

«Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, έχουμε δηλώσει ότι το σημερινό σύστημα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν η επιτήρηση γίνεται ταυτόχρονα από τα κράτη-μέλη», είπε η πηγή αυτή.

Σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι υπάρχουν ήδη επαρκή εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι το Βερολίνο δεν βλέπει την ανάγκη να συζητηθούν νέα μέτρα. Ερωτηθείσα σχετικά με την Ελλάδα, η πηγή επεσήμανε ότι οι επιθεωρητές της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) δεν έχουν επιστρέψει ακόμη και άρα «είναι εντελώς αδύνατο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να δράσουν χωρίς να έχουν λάβει γνώση» της κατάστασης.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και στις δύο συνόδους έχει τεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να υιοθετήσουν ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση που θα βασίζεται στην πρόταση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας για την αποδέσμευση πόρων που ισοδυναμούν με το 1% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, 120-130 δισεκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Θα εξετάσουν επίσης τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι για την εμβάθυνση της νομισματικής και δημοσιονομικής ένωσης, με τη θέσπιση των βάσεων για μία τραπεζική ένωση, η οποία θα περιλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία, εγγύηση καταθέσεων και κοινό μηχανισμό επίλυσης κρίσεων.

Αύριο οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ισπανία και την Κύπρο, την ώρα που η απόδοση των ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε. 
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ