2012-06-27 17:07:05
Φωτογραφία για Μία ανώνυμη επιστολή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα μέλη της συμμορίας με τα καλάσνικοφ
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να απολογούνται στον Ανακριτή Καβάλας Γιάννη Μαμαδά, οι 23 κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ογκωδέστατη δικογραφία κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην οργάνωση με διάφορους ρόλους, σε διάφορες παράνομες πράξεις οι οποίες κατέληξαν σε ανατινάξεις ΑΤΜ και ληστείες τραπεζών που έγιναν από τον Απρίλιο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2012 σε μια μεγάλη περιοχή που αρχίζει από τον Έβρο και φθάνει ως την Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Τρεις εξ αυτών περιγράφεται ότι ήταν ο σκληρός πυρήνας και άλλοι 3 περιλαμβάνονταν στην εκτελεστική ομάδα της οργάνωσης. Για την ανακάλυψη των διάφορων στοιχείων ρόλο έπαιξαν 500 τουλάχιστον απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και ανώνυμη καταγγελία που με την μορφή ταχυδρομικής επιστολής έφθασε στην Ασφάλεια Καβάλας πρόσφατα. Οι 23 κρατούμενοι βρίσκονται στα κρατητήρια της Α.Δ. Καβάλας. Κάποιοι φέρονται να έχουν ομολογήσει τις πράξεις τους, γεγονός για το οποίο αμφιβάλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Για την ίδια υπόθεση η Ασφάλεια καταζητεί ακόμη 7 άτομα.


Σε αυτές ακούγονται (κατά το κατηγορητήριο) οι κρατούμενοι σε συνεννοήσεις. Χρησιμοποιούν –αναφέρει χαρακτηριστικά το διαβιβαστικό- αλληγορικές και συμβολικές λέξεις επειδή αυτά τα πρόσωπα κάτι έχουν υποψιαστεί ότι ερευνάται σε βάρος τους. Η δικογραφία κάνει λόγο και για διάφορα παρατσούκλια ανθρώπων που αναζητούνται (είναι στο σύνολο 7). Δηλαδή αναφέρονται πρόσωπα με το παρατσούκλια όπως «νοσοκόμος», «μικρός», «κουμπάρος». Εκτός από τις τηλεφωνικές συνομιλίες τις έρευνες βοήθησε πολύ μια ανώνυμη καταγγελία που έφθασε με ταχυδρομική επιστολή στην Ασφάλεια Καβάλας. Γίνεται λόγος για μια επιστολή που έλαβε η Ασφάλεια σχετικά πρόσφατα όπου περιγράφεται η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, υπάρχουν 6 συγκεκριμένα ονόματα και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του κάθε ένα. Η Ασφάλεια φέρεται να επιβεβαιώνει την καταγγελία και στην συνέχεια να ζητά (και να πετυχαίνει) μαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο των 55 σελίδων από τους 23 κρατούμενους 3 ήταν οι αρχηγοί. Άλλοι 3 ήταν στην στενή εκτελεστική ομάδα κι υπόλοιποι είχαν διάφορους μικρότερης σημασίας ρόλους. Αναλάμβαναν τσιλιαδόροι, προμήθευαν όπλα κτλ. Στο διαβιβαστικό υπάρχει αναφορά σύμφωνα με την οποία κάποιοι από τους βασικούς κατηγορούμενους έχουν ομολογήσει ορισμένες από τις ληστείες . Οι συνήγοροι υπεράσπισης όμως αμφιβάλλουν αν οι πελάτες τους ομολόγησαν ή θα αποδεχθούν στον Ανακριτή την ομολογία που τους αποδίδεται.

Χθες στις 9.30 το βράδυ οι κρατούμενοι άρχισαν να παρουσιάζονται ένας ένας στην κ. Εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις. Οι κρατούμενοι παραπέμπονται στον Ανακριτή όπου και θα απολογηθούν. Εκτίμηση όλων είναι ότι οι απολογίες θα αρχίσουν την Παρασκευή αφού νωρίτερα πρέπει ο κ. Ανακριτής να μελετήσει την ογκωδέστατη δικογραφία. Μέχρι την απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα οι κρατούμενοι θα είναι στην Καβάλα, στο κρατητήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης που στο μεταξύ άδειασε. Νωρίτερα, χθες, 10 περίπου κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από την Διεύθυνση στην Νέα Καρβάλη, στο κρατητήριο του τμήματος δίωξης λαθρομετανάστευσης. Έτσι τα κρατητήρια της Διεύθυνσης άδειασαν για τις ανάγκες της νέας και σοβαρής υπόθεσης.

Μέχρι αργά, χθες, βράδυ βρίσκονταν στο Δικαστικό Μέγαρο (εκτός από τους κρατούμενους) πολλοί δικηγόροι που ανέλαβαν συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά και συγγενικά πρόσωπα των κατηγορούμενων. Άπαντες οι δικηγόροι είχαν στα χέρια τους το 55 σελίδων διαβιβαστικό κείμενο για την υπόθεση, κείμενο που υπογράφει αξιωματικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και απευθύνει στην Εισαγγελέα Καβάλας.

Στις σελίδες αυτού του κειμένου υπάρχουν τα βασικά στοιχεία με βάση τα οποία οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται. Σημειώνουμε ότι στους 19 κρατούμενους προστέθηκαν άλλοι 4, που πιάστηκαν με βάση στοιχεία της προανάκρισης το βράδυ της Δευτέρας. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι Νομού Καβάλας.

Σημειώνεται πως μέλη της συμμορίας παρακολουθούνταν επί ένα χρόνο ενώ με την συνδρομή της ΕΥΠ γινόταν παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των δραστών τουλάχιστον από το Νοέμβριο. Η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε από χθες εμπλέκει επίσης στην υπόθεση πολιτικό πρόσωπο δίχως άλλες πληροφορίες ενώ ο φάκελος της δικογραφίας που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός στην υπεράσπιση των κατηγορούμενων περιέχει δεκάδες αδικήματα μεταξύ αυτών κατοχή όπλων, ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις, εκβιασμούς και άλλα αδικήματα.

dailynews24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ