2012-06-27 11:38:06
Φωτογραφία για ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα έχει να αντιμετωπίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο θα έρθει στη χώρα μας για να συντάξει την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, από την οποία και θα κριθεί η επόμενη δόση-μαμούθ, των 30 δισ. ευρώ.   

Ήδη τα έσοδα το πρώτο πεντάμηνο του έτους, παρουσιάζουν υστέρηση 661 εκατομμύρια ευρώ και για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του κ. Ζανιά.

Στην μαύρη τρύπα των εσόδων, πρέπει να προστεθεί και το πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν εκταμιεύσει τουλάχιστον το 50% της ετήσιας επιχορήγησης τους.

Ο  νέος υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε «ζοφερή» την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τόνισε ότι «αν δεν έρθουν επενδύσεις και δεν υπάρξει ανάπτυξη, τα πράγματα είναι δύσκολα».

Έτσι νερό στο μύλο της αγωνίας και για τη σύνταξη του Αυγούστου, που θα προπληρωθούν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένοι στα τέλη του ερχόμενου μήνα, ρίχνουν τα πενιχρά έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ελέω διογκούμενης ανεργίας και εισφοροδιαφυγής, με τα ταμειακά τους αποθέματα να παραμένουν στο «κόκκινο».


Το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας το ΙΚΑ, που ήδη έχει αιμοδοτηθεί οικονομικά με το 62% της κρατικής επιχορήγησης, θα χρειαστεί επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς.

«Η κατάσταση δεν είναι αυτή που θα θέλαμε όλοι να είναι, είναι ζοφερή. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να ανησυχεί κανένας. Κάνω όμως δημόσια έκκληση σε όλους τους εργοδότες, σε όλους τους εργαζόμενους να φροντίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές  που τους αναλογούν στο κράτος», δήλωσε ο νέος υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL.

Εξτρά 800 εκατομμύρια, θα χρειαστούν για καλύψουν τα ελλείμματά τους ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ που ήδη έχουν εκταμιεύσει ποσά που υπερβαίνουν το 50% της ετήσιας χρηματοδότησης.

Στην ίδια δίνη βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, με την μαύρη τρύπα να υπολογίζεται σε δυο δισεκατομμύρια ευρώ, 53.000 αιτήσεις για χορήγηση εφάπαξ να είναι σε αναμονή και το έλλειμμα του σε βάθος δεκαετίας να αγγίζει τα 4 δις ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι το αποθεματικό του ταμείου είναι μηδενικό από τον Οκτώβριο του 2008, και η κάλυψη των υποχρεώσεων, όπως τα 800 εφάπαξ βοηθήματα που καταβάλλονται κατά μέσο όρο το μήνα σε δικαιούχους, γίνεται από τα τρέχοντα έσοδα του οργανισμού.

Και όλα αυτά ενώ το κοκτέιλ ανεργίας-εισφοροδιαφυγής αναμένεται να γίνει πιο εκρηκτικό.
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πυρκαγιά στην Επίδαυρο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πυρκαγιά στην Επίδαυρο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ