2012-06-27 04:08:02
Φωτογραφία για Χρηματική «αποζημίωση» ζητά η Σλοβακία για το κλείσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να διπλασιαστεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη χώρα του προκειμένου να... κατεδαφιστούν οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες, σοβιετικού τύπου, το κλείσιμο των οποίων είχε τεθεί ως προϋπόθεση για την ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ, για λόγους ασφαλείας.

"Θα ζητήσουμε να ανεβεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ το ποσό των 115 εκατομμυρίων που χορήγησαν οι Βρυξέλλες για να καλυφθεί το κόστος διάλυσης των αντιδραστήρων και σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προχωρήσουμε τη διαδικασία", δήλωσε ο Φίτσο.

"Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να επενδύσουμε χρήματα για την διάλυση των αντιδραστήρων, τους οποίους αρχικά δεν θέλαμε να καταστρέψουμε", πρόσθεσε.

Η Σλοβακία, το 55% της ενέργειας της οποίας προέρχεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες, έκλεισε δύο από αυτούς, τύπου VVER-440/230 το 2006 και το 2008, στο πλαίσιο των συμφωνιών ένταξής της στην ΕΕ. Ο Φίτσο υποστήριξε ότι η απόφαση εκείνη ήταν "ένα λάθος" αφού δεν δικαιολογείτο το κλείσιμό τους για τεχνικούς λόγους. "Οι τελευταίες δοκιμές αντοχής έδειξαν ότι οι αντιδραστήρες μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση", διαβεβαίωσε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ