2012-06-26 11:28:35
Φωτογραφία για Η εξόρμηση προς το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο (Μέρος 2ο). Αυξημένες εντάσεις για την ενέργεια  στο Αιγαίο Πέλαγος
Πρώτο μέρος: Η εξόρμηση προς το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο (Μέρος 1ο). Η Λεκάνη Λεβαντίνη και του Ισραήλ - μια νέα γεωπολιτική κατάσταση;

F. William Engdahl*

Μετά τη μελέτη της Ανατολικής Μεσογείου, ο William Enghdal εστιάζεται στους πόρους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Αιγαίο, οι οποίοι προαναγγείλουν μια βαθιά αναταραχή στο γεωπολιτικό τοπίο. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η εκμετάλλευση των αποθεμάτων που ανακαλύφτηκαν θα επέτρεπε τη μείωση του χρέους, οι ξένοι άρχοντες του εν λόγω κράτους που έχει χάσει την κυριαρχία του, έχουν τελείως διαφορετικά σχέδια. Και έτσι, η Χίλαρι Κλίντον ήρθε αυτοπροσώπως στην Αθήνα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και του συζύγου της Μπιλ, τροφοδοτώντας μεταξύ άλλων τις εντάσεις με τη Ρωσία.

Για το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου, κάντε κλικ εδώ

Η ανακάλυψη στα τέλη του 2010 μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ισραηλινά ύδατα της Μεσογείου ενθάρρυνε τις γειτονικές χώρες να επιθεωρήσουν πιο στενά τα δικά τους ύδατα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος είναι γεμάτη από τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό έχει τεράστιες πολιτικές, γεωπολιτικές, οικονομικές συνέπειες, και θα μπορούσε επίσης να έχει στρατιωτικές συνέπειες
.

Οι πρώτες εξερευνήσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν εντυπωσιακά σε όλα τα ύδατα ανοικτά της Ελλάδα, Τουρκίας, Κύπρου και Συρίας.

Το ελληνικό ενεργειακό συρτάκι

Με την καταστροφική οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε σοβαρά να ψάξει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Από τότε που τα βρήκε, η χώρα άρχισε να χορεύει ένα περίεργο μπαλέτο με το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα είδος «συρτάκι της ενέργειας» για τον έλεγχο αυτών των τεράστιων ανακαλύψεων, για το ποιος θα επωφεληθεί τελικά.

Τον Δεκέμβριο του 2010, όταν φαινότανε ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε ακόμα να επιλυθεί χωρίς τα γίγαντα σχέδια διασώσεων ή ιδιωτικοποιήσεων, το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας συγκρότησε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μελετήσουν τις προοπτικές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα ύδατα της. Η πετρελαϊκή βιομηχανία και του φυσικού αερίου της χώρας είχε αρχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις της μετά από μια πρώτη μικρή ανακάλυψη πετρελαίου το 2009. Διεξήχθηκαν τότε σημαντικότερες γεωλογικές μελέτες. Οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι η ποσότητα του πετρελαίου στα ανοικτά των ελληνικών ακτών θα υπερβαίνει τα 22 δισεκατομμύρια βαρέλια στο Ιόνιο Πέλαγος, στα δυτικά και περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια στο βόρειο Αιγαίο, στα ανατολικά. [ 4 ]

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηγέτες του ΔΝΤ και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ζητάνε από την Ελλάδα να πουλήσει τα λιμάνια της και τις δημόσιες επιχειρήσεις, ανάμεσα τις  φυσικά τις κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες, για να μειώσει το χρέος της. Στην καλύτερη περίπτωση, η πώληση των μετοχών θα έφερνε στη χώρα 50 δισεκατομμύρια ευρώ [5].  Τα σχέδια προβλέπουν ότι η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, η ΔΕΠΑ, θα ιδιωτικοποιήσει το 65% των μετοχών της για την αποπληρωμή του χρέους [13 ]

Οι κυπριακές επιπλοκές

Ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο το Φεβρουάριο 2012.

Σαν να μη έφταναν αυτές οι γεωπολιτικές επιπλοκές, η Noble Energy ανακάλυψε επίσης τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στα ανοικτά της Δημοκρατίας της Κύπρος. Τον Δεκέμβριο του 2011, η εταιρεία ανακοίνωσε μια επιτυχή γεώτρηση σε μια περιοχή η οποία εκτιμάται ότι περιέχει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο Charles Davidson, διευθύνων σύμβουλος της Noble Energy, δήλωσε στον Τύπο ότι «αυτή η τελευταία ανακάλυψη δείχνει ότι αυτή η λεκάνη είναι πρωταρχικής σημασίας στον κόσμο, από άποψη ποσότητας και ποιότητας» [ 14 ].

Η Κύπρος είναι ένα περίπλοκο κομμάτι στη σκακιέρα. 

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1970 αποκάλυψαν πρόσφατα ότι ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών, ενθάρρυνε ενεργά και διευκόλυνε τον εξοπλισμό του τουρκικού καθεστώτος του πρώην μαθητή του Κίσινγκερ στο Χάρβαρντ και πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, να οργανώσει την στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο το 1974, με αποτέλεσμα την εθνική διχοτόμηση του νησιού μεταξύ μιας τουρκικής περιοχής στη βόρεια Κύπρο και μίας ελληνικής στα νότια, μια διαίρεση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 

Η στρατηγική του Κίσινγκερ, που υποστήριζαν από τους Βρετανούς, ήταν να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, για να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές παρακολουθήσεις στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. [15 ]

Σήμερα, το ελληνικό μέρος του νότου, όπου η Noble Energy ανακάλυψε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρός του Δημήτρης Χριστόφιας, είναι ο μόνος κομμουνιστής ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης στενός φίλος του Ισραήλ, και της Ρωσίας. Επιπλέον, είναι πολύ κριτικός για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και της Τουρκίας [17 ].

Οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις από την άλλη πλευρά, που ήταν φιλικές στο παρελθόν, έχουν γίνει όλο και πιο τεταμένες κατά τα τελευταία έτη στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. 

Η Άγκυρα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ιστορικών αντιπάλων της, ήτοι της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρος, σύμμαχος της Τουρκίας, φοβάται να μην εκπροσωπηθεί αρκετά στη διανομή του φυσικού αερίου μετά τη συμφωνία του Ισραήλ και της Λευκωσίας για την οριοθέτηση των 250 χλμ. θάλασσας που τους χωρίζουν. [18 ]

Γίνεται φανερό, ειδικά όταν ρίξουμε παράλληλα μια ματιά στο χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, ότι η ακόρεστη όρεξη για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θέτει τα θεμέλια για μια μεγάλη σύγκρουση στην περιοχή, που συμπεριλαμβάνει τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Συρίας και του Λίβανου.

[1] « Greek Companies Step Up Offshore Oil Exploration-Large Reserves Possible », par Ioannis Michaletos, balkanalysis.com, 8 décembre 2010.

[2] Ibid.

[3] « Hillary came to Greece to seal oil exploration deals ! », par Hellas Frappe, hellasfrappe.blogspot.com, 21 juillet 2011.

[4] « Drilling for oil in the Aegean may help ease Greece’s debt crisis », par Chris Blake, hellenext.org, 7 juillet 2011.

[5] Ibid.

[6] « Greece Considering Plugging Aegean Islands into Turkish Energy Grid », par John Daly, businessinsider.com, 22 novembre 2011.

[7] Convention des Nations Unies sur le Droit de la mer, 6ème partie, article 76, Définition du plateau continental.

[8] Chris Blake, op. cit.

[9] Ioannis Michaletos, op. cit.

[10] Hellas Frappe, op. cit.

[11] Ibid.

[12] Ibid.

[13] « Vast gas fields found off Israel’s shores cause trouble at home and abroad », par Hugh Naylor, thenational.ae, 34 janvier 2011.

[14] « Significant Natural Gas Discovery Offshore Republic of Cyprus », Communiqué de presse de Noble Energy, maritime-executive.com, 28 décembre 2011.

[15] « New documents link Kissinger to two 1970s coups », par Larisa Alexandrovna et Muriel Kane, rawstory.com, 26 juin 2007.The Cyprus Conspiracy, America Espionnage and the Turkish invasion, par Brendan O’Malley et Ian Craig, I.B. Tauris éditeur, 1999.

[16] « http://turkeymacedonia.wordpress.co..., par Yilan,turkeymacedonia.wordpress.com, 30 mai 2011.

[17] « Turkey and Cyprus Gas : More Troubles Ahead in 2012 », par Stephen Blank, silkroadstudies.org, 9 janvier 2011.

[18] Hugh Naylor, op. cit.

F. William Engdahl

*Ο F. William Engdahl είναι Αμερικανός δημοσιογράφος, ειδικός στον τομέα της ενέργειας και της γεωπολιτικής.
Πηγή
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ