2012-06-26 00:01:06
Φωτογραφία για Σαν σήμερα μπήκε στη ζωή μας το Barcode
Ένα πακέτο τσίχλες Wringley's στις 26 Ιουνίου 1974 στην Αμερική ,έμεινε στην Παγκόσμια ιστορία και αυτό γιατί ήταν το πρώτο προιόν που χρησιμοποίησε την τεχνολογία του barcode! Διαβάστε στο planet-greece πώς μία σειρά από γραμμές, πλέον καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας Για να αναλύσουμε όμως τί ακριβώς είναι το barcode.

Τι είναι ο barcode.

Ο γραμμωτός κώδικας που διεθνώς ονομάζεται barcode είναι ένα σύστημα αυτόματης οπτικής αναγνώρισης κωδικών αριθμών που αντιστοιχούν σε περιγραφή των χαρακτηριστικών των προϊόντων (Μονάδες Εμπορίας).

Πως λειτουργεί.

Μια συσκευή που ονομάζεται scanner (σαρωτής) στέλνει φως πάνω στην εικόνα του barcode και λαμβάνει πίσω την ανάκλασή του την οποία μεταφράζει σε μια σειρά αριθμών. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τον μηχανισμό αυτής της ανάγνωσης.

Η σειρά αυτή των αριθμών αποτελεί έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην προγραμματισμένη περιγραφή ενός προϊόντος σε μια βάση δεδομένων στον ηλ.υπολογιστή. Η περιγραφή περιλαμβάνει το όνομα και άλλα χαρακτηριστικά όπως βάρος ή όγκο ή ποσότητα και τιμή και συνδέεται και με άλλες πληροφορίες όπως το διαθέσιμο υπόλοιπο σε μια αποθήκη, ημερομηνία λήξης, κωδικός παρτίδας κ.α.


Τι σημαίνουν τα ψηφιά ενός κωδικού barcode.

Τα πρώτα 2-3 ψηφία ενός barcode EAN/UCC καθορίζουν το εθνικό γραφείο ΕΑΝ που έχει χορηγήσει τον κωδικό της επιχείρησης. Τα ψηφία αυτά μαζί με τον κωδικό της επιχείρησης αποτελούν το Εταιρικό Πρόθεμα που περιλαμβάνει 6 έως 10 ψηφία, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Τα επόμενα 1 έως 6 ψηφία είναι ο Κωδικός Αναφοράς Είδους και χρησιμοποιείται κατά την κρίση της επιχείρησης για την ταξινόμιση των προϊόντων.

Το τελευταίο δεξιά ψηφίο είναι το Ψηφίο Ελέγχου και υπολογίζεται αυτόματα (με αριθμητικό τύπο) με βάση όλα τα προηγούμενα ψηφία.

Ο Δείκτης είναι το πρώτο ψηφίο του κωδικού ITF-14. Μπορεί να πάρει τιμές από 1 έως 8 για Μονάδες Εμπορίας σταθερής μέτρησης και την τιμή 9 για Μονάδες Εμπορίας μεταβλητής μέτρησης. Ο όρος "μεταβλητή μέτρηση" περιγράφει προϊόντα των οποίων η ποσότητα δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται συνεχώς, όπως ψάραι, κρέατα, υφάσματα κ.α.

 Ο Alan L. Haberman , ο άνθρωπος που έφερε στην αγορά το γνωστό σε όλους μας Barcode που χρησιμοποιούν όλα τα καταστήματα καθημερινά τόσα χρόνια απεβίωσε στις 15 Ιουνίου 2011, σε ηλικία 81 ετών.

Ο Haberman δεν εφηύρε το barcode αλλά έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος που έφερε αυτήν την τεχνολογία στην αγορά, αφοσιωμένος σε αυτήν την τότε επαναστατική πατέντα προσπάθησε να την προωθήσει από το 1973 με κάθε τρόπο στα καταστήματα αλλά και στους καταναλωτές ως μία πιο γρήγορη και εύκολη λύση στις αγορές τους.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ