2012-06-23 18:11:10
Φωτογραφία για 'Εναρξη χθες του μουσικού φεστιβάλ στο Ναύπλιο.
Θεσμός 21 ετών ΜΕ συνέπεια, χωρίς εκπτώσεις και ένα αξιόλογο πρόγραμμα δίνει το 21ο θερινό πολιτιστικό παρών από χθες βράδυ το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου.

Ο θεσμός, που έχει καθιερωθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της πρώτης νεοελληνικής πρωτεύουσας, στη μεγάλη πορεία του έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών.

Με ψυχή της διοργάνωσης τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, τον διεθνούς φήμης πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη και κινητήρια οργανωτική δύναμη την Εταιρία Συναυλιών Φόρμιγξ. Φέτος από τις σκηνές του φεστιβάλ που βρίσκονται σε διάλογο με τα μνημεία και τις πλατείες του Ναυπλίου, θα περάσουν διαπρεπείς καλλιτέχνες της σοβαρής μουσικής. Στις μουσικές βραδιές με gala όπερας, ρεσιτάλ και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής από την Ελλάδα αλλά και ξεχωριστοί σολίστες από Βραζιλία, Δανία, Ρουμανία, Αυστρία και Λετονία.


Με έναν Έλληνα καλλιτέχνη που θριάμβευσε πρόσφατα στην όπερα Covent Garden του Λονδίνου, τον Δημήτρη Πλατανιά, άνοιξε την αυλαία του το πρόγραμμα. Ο λυρικός καλλιτέχνης προσκαλεί στο «Βουλευτικό» το κοινό σε ένα gala όπερας με άριες από διάσημες όπερες ακολουθώντας με τη φωνή του τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο.

Σε άλλο μουσικό μήκος κύματος απόψε ο δεξιοτέχνης των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας με το σχήμα του «Τύμπανα» εμφανίζεται στο «Φουγάρο». Την Κυριακή ο σολίστ πιάνου από τη Βραζιλία Ζαν Λουί Στόγιερμαν παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αξιώσεων στο «Βουλευτικό». Στην ίδια σκηνή εμφανίζονται τη Δευτέρα δύο νέες δυνάμεις της διεθνούς μουσικής σκηνής, η Λετονή πιανίστα ‘Αρτα Αρνικάν και η Αυστριακή τσελίστα Καταρίνα Γκρος.

Επόμενος σταθμός την Τετάρτη, όπου το φωνητικό και ορχηστρικό συγκρότημα παλαιάς μουσικής από τη Ρουμανία «’Αντον Παν» παρουσιάζει ένα ταξίδι στη μεσαιωνική μουσική έως τα τέλη του 19ου αιώνα (Πλατεία Αγ. Γεωργίου). Στο «Βουλευτικό» την Πέμπτη τα πλήκτρα του πιάνου θα ακουμπούν τα χέρια του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη σε ένα ρεσιτάλ με τις «Εικόνες μιας Έκθεσης» του Μουσόργκσκι και έργα Σοπέν. Επίσης στο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται μια ιδιότυπη παράσταση με μουσική και λόγο με θέμα τη Φρίντα Κάλο από τη σκηνοθέτιδα-ηθοποιό Μάγδα Μαυρογιάννη σε συνεργασία με τη μεσόφωνο Κατερίνα Ρούσσου και την πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου (Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, «Φουγάρο»).

Επίσης για πρώτη φορά προσκαλεί δύο εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης και των τεχνών, τον Γιώργο Βέλτσο και τον Βίκτορα Αρδίττη, οι οποίοι με αφορμή το ποίημα “Ρημάζει” του πρώτου συζητούν για τα τεκταινόμενα (Σάββατο 30 Ιουνίου, «Βουλευτικό»).

Ακολουθούν δύο συμπράξεις διακεκριμένων μουσικών που προετοιμάστηκαν ειδικά για το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου: στην πρώτη ο Δανός σολίστ του ακορντεόν Μπιάρκε Μόγκενσεν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Βακαρέλης και στη δεύτερη ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και οι Παναγιώτης Τζιώτης στο βιολί και Ισίδωρος Σιδέρης στο βιολοντσέλο (Κυριακή 1 Ιουλίου, «Βουλευτικό»). Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει με μια πρωτιά: την πρώτη παρουσίαση εκτός Αθηνών της επιτυχημένης παραγωγής της θρυλικής όπερας “Μποέμ”, του Τζάκομο Πουτσίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όπερα της Βαλίτσας».
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ