2012-06-22 08:40:57
Φωτογραφία για EUROGROUP: ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μνημονίου δεν συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την Πέμπτη, αλλά επί τάπητος τέθηκε η επικαιροποίησή του, σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε την αποδέσμευση του ποσού του ενός δισ. ευρώ για την Ελλάδα «μέχρι τα τέλη Ιουνίου» από το EFSF. Εξάλλου, η τρόικα αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα τη Δευτέρα για να εκτιμήσει την κατάσταση και, ανάλογα με την πρόοδο που έχει ή δεν έχει συντελεστεί, να κάνει συστάσεις για να επανέλθει η Ελλάδα στο δρόμο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αποδεσμευθούν και οι επόμενες δόσεις του δανείου, κάτι που τόνισαν τόσο ο Γιούνκερ όσο και οι Κριστίν Λαγκάρντ και Όλι Ρεν.

Όσον αφορά το ένα δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε πριν τις εκλογές του Ιουνίου, το ποσό θα δοθεί μεν στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του θα επιστραφεί στον EFSF, αφού αποτελεί μέρος της ελληνικής συνεισφοράς προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοδότησης των αδύναμων κρατών.


Από πλευράς του, ο Όλι Ρεν χαιρέτισε το σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα και υπογράμμισε πως πρώτο της μέλημα είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στις δικές της δηλώσεις, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι απαραίτητη, ενώ επανέλαβε τη σύσταση του Ταμείου περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω των μηχανισμών στήριξης. Η Λαγκάρντ κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι «πιο δημιουργική και εφευρετική» όσον αφορά τη νομισματική πολιτική για να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. 

«Αυτό μπορεί να περάσει μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ή με μια πιο παραδοσιακή πολιτική, εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ