2012-06-22 08:28:51
Φωτογραφία για Eurogroup: Επικαιροποίηση του μνημονίου της Ελλάδας
Αποδεσμεύεται το 1δισ.που μας πατρακρατούσαν για να μας απειλουν προεκλογικά.

του Άγγελου Ανδρέου

Την επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά τη λήξη του Eurogroup.

Ο κ. Γιουνκέρ είπε επιπλέον ότι  την επόμενη Δευτέρα περιμένει από τη χώρα μας να προσκαλέσει την τρόικα, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία του προγράμματος διάσωσης, υπογραμμίζοντας ότι στη συνάντηση αυτή θα προετοιμαστεί από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση το «αναθεωρημένο» μνημόνιο, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν έχει κάτι για αναδιαπράγματευση ακόμα.

Παρ' όλα αυτά, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λανγκάρντ, είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιαπραγμάτευση με την έλευση της τρόικα.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την Ευρώπη ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει μέλος του Ευρώ.


Από τη μεριά της η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι δεν θα αργήσει η επικαιροποίηση αυτή από τη στιγμή που θα πάει η τρόικα στην Αθήνα.

Επιπλέον, ο Γιουνκέρ ανακοίνωσε την αποδέσμευση του υπολοιπόμενου ποσού της δόσης του Μαϊου μέχρι το τέλος του Ιούνη.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση

Από νωρίς το απόγευμα διεξήχθη το κρίσιμο Eurogroup, όπου ο Έλληνας υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να κερδίσει χρόνο για την νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, οι υπουργοί των 17 χωρών της ευρωζώνης προσήλθαν ένας ένας προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση που περιλάμβανε Ελλάδα, Ισπανία, κρίση στην ευρωζώνη και ίσως λίγο από Κύπρο.

Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο δηλώσεων επί παντος του επιστητού.

Ο Γάλλος υπουργός Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στη χώρα μας λέγοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει και να είναι πιο ευαισθητοποιημένη σε σχέση με τον ελληνικό λαό και να λάβει μέτρα για να βοήθησει στην ανάπτυξη της χώρας.

«Πρέπει να γίνουν προσπάθειες εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ελπίδας. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και το ευρώ», είπε ο Μοσκοβισί.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτώμενος για το πώς θα τερματιστεί η νευρικότητα των αγορών, τόνισε ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά και να υιοθετήσουν αυτά που έχουν αποφασιστεί και όχι να δημιουργούν προσδοκίες που είναι τελείως μη ρεαλιστικές.

H αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ τόνισε ότι είναι πιθανή,η παράταση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, ενώ στην ερώτηση, εάν θα πρέπει να υπάρξει μία αναδιαπραγμάτευση ή εκ νέου διαπραγμάτευσή του, απαντά πως θα πρέπει να εξεταστεί ποιές παραλήψεις υπήρξαν λόγω του προεκλογικού αγώνα στην Ελλάδα και κατά πόσο πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες στη διαμόρφωση του προγράμματος, ώστε να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ.

Σε δηλώσεις της το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του Eurogroup, η κ. Φέκτερ επισήμανε πως εάν υπήρξαν μεγάλες παραλείψεις, τότε οι Έλληνες θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για το πρόγραμμα που τώρα η διάρκειά του προβλέπεται μέχρι το 2020 και είναι ακόμη αρκετός ο δρόμος, που πρέπει να διανύσουν μαζί τόσο η «ευρωπαική κοινωνία αλληλεγγύης» όσο και οι Έλληνες.

Ο Ισπανός υπουργός Λουίς Ντε Γκίντος ανακοίνωσε έξω από το κτήριο όπου θα διεξαχθεί η συζήτηση ότι η Ισπανία δεν θα ζητήσει σήμερα επίσημα το πακέτο διάσωσης των τραπεζών της, αλλά τις επόμενες ημέρες.

«Δεν έχει σημασία το πότε θα ανακοινωθεί. Πάντως πριν το τέλος του Ιουλίου θα ξέρουμε τι ακριβώς θα ζητήσουμε», είπε ο Ντε Γκίντος.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν πέταξε τα καρφιά του προς την Ισπανία καλώντας την να οριστικοποιήσει την ημερομηνία.

«Όσο δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, τόσο οι αγορές θα αντιδρούν νευρικά εις βάρος όλης της ευρωζώνης».

πηγή:moneypost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ