2012-06-22 06:36:04
Φωτογραφία για Αντιδράσεις για την απόπειρα αυτοκτονίας του Ναστάζε
Σοκαριστική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ρουμανικής Γερουσίας Βασίλε Μπλάγκα την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην πρωθυπουργού της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε.«Κανείς πολιτικός δεν μπορεί να σχολιάσει μία τελική και αμετάκλητη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αλλά αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν σοκαριστικό και προφανώς πρόκειται για τραγωδία. Ωστόσο, δεν μπορώ επίσης να συμφωνήσω και με τον αποτρόπαιο τρόπο με τον οποίο ο (Ρουμάνος πρωθυπουργός) κ. Πόντα προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά κέρδη απ' αυτή την τραγωδία» τόνισε ο κ. Μπλάγκα.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα μετέβη αργά χθες στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο κ. Ναστάζε, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είπε πως δεν μπορεί μεν να σχολιάσει δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν μπορούσε να μένει σπίτι, χωρίς να γνωρίζει τι συμβαίνει στον Άντριαν Ναστάζε, κίνηση που σχολιάστηκε κατά τον παραπάνω τρόπο από τον πρόεδρο της Γερουσίας.


Έκπληκτος δήλωσε από την κίνηση αυτή του Άντριαν Ναστάζε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) στη Γερουσία Ίλιε Σάρμπου.

«Αφήνοντας κατά μέρους τη νομική πλευρά του θέματος, την οποία και δεν σχολιάζω, καθώς δεν είμαι αρμόδιος να το κάνω, θεωρώ πως πρόκειται για μία τραγωδία, που πολλοί από εμάς περιμέναμε, χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή της μορφή. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον Άντριαν Ναστάζε να ζει σ' ένα κελί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάρμπου.

Γεγονός που προκαλεί λύπη «σε κάθε άνθρωπο που έχει ευαίσθητη καρδιά» χαρακτήρισε την απόπειρα αυτοκτονίας ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στην επαρχία Τίμις (δυτική Ρουμανία) και δήμαρχος της Τιμισοάρα Νικολάι Ρόμπου.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν ο Άντριαν Ναστάζε είναι ένοχος για διαφθορά ή όχι κι αν η ποινή που του επεβλήθη είναι δίκαιη. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι δεχόταν οχλήσεις από το Γραφείο της Εισαγγελίας για περίπου μία οχταετία δεν είναι τελείως σωστό και δείχνει ότι το Γραφείο εργαζόταν υπό πολιτικές εντολές» υποστήριξε ο κ. Ρόμπου.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μίρτεσα Γκεοάνα δήλωσε πως θα ήταν «δυσάρεστο» κάποιοι πολιτικοί να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά αυτή την τραγωδία και πρόσθεσε πως ο ίδιος προσεύχεται υπέρ της υγείας και της ελευθερίας του πρώην πρωθυπουργού.

«Κάθε πολιτικό σχόλιο σε μία τέτοιου είδους κατάσταση είναι είτε απρεπές είτε υποκριτικό και νομίζω πως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς που ανήκουμε στη 'φυλή' των πολιτικών, είναι να σεβαστούμε την τραγωδία αυτού του ανθρώπου» υπογράμμισε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Άντριαν Ναστάζε πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών για εμπλοκή στο σκάνδαλο, που είναι γνωστό ως 'Quality Trophy'. Η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) παρέπεμψε τον Αντριάν Ναστάζε σε δίκη στις 20 Ιανουαρίου του 2009, για κατάχρηση της επιρροής ή του κύρους του αξιώματός του, καθώς ως πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος οργάνωσε συμπόσιο με θέμα "Quality trophy in constructions" με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2004.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ