2012-06-21 10:44:07
Φωτογραφία για ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Μαραθώνιες διαβουλεύσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους ξεκινούν από σήμερα στο Eurogroup οι χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες θα κορυφωθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιουνίου. 

Η διάσωση των ισπανικών και πιθανόν των κυπριακών τραπεζών, η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Διάσωσης EFSF και ESM, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινάει στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), στο Λουξεμβούργο. 

Παρουσία του Γιώργου Ζανιά, στο Eurogroup αναμένεται να διεξαχθεί μια πρώτη πολιτική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ενδεχομένως για την επικαιροποίηση του Μνημονίου.  «Τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου» παραδέχονται όλοι πλέον στις Βρυξέλλες και ως εκ τούτου η «επικαιροποίηση» του Μνημονίου θεωρείται αναγκαία.


Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης και την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, προτού αποφασίσουν μια ενδεχόμενη επικαιροποίηση του ελληνικού προγράμματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μάλλον να ενταθούν οι πιέσεις προς την Ελλάδα, προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος της μακράς προεκλογικής περιόδου, παρά να υπάρξει χαλάρωση. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και να αναζητήσει τρόπους αύξησης των κρατικών εσόδων.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου, πριν η Τρόικα πάει στην Αθήνα για την τακτική αξιολόγηση του προγράμματος», δήλωσε, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν κατά τη συνεδρίαση των 27 Ευρωπαίων επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη υποστήριξε στη συνεδρίαση των επιτρόπων ότι το ζητούμενο είναι πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να τη βοηθήσει. Η Μ. Δαμανάκη επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη παράτασης του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος και συγκεκριμένης βοήθειας για την αποκατάσταση της ρευστότητας, για ανάπτυξη και επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιόφωνο μίλησε μόνο για ενδεχόμενη χρονική επιμήκυνση. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βέλγος υπουργός οικονομικών, Στίβεν Βανάκερε, δήλωσε πως ενδεχομένως υπάρξει κάποια ελαστικότητα όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου, αλλά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είπε πως πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση.

«Αν η Ελλάδα χαλαρώσει τις προσπάθειές της, τότε θα ανέβει ο λογαριασμός για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Κάθε επανεξέταση του Μνημονίου πρέπει να συζητηθεί με όλες τις χώρες της ευρωζώνης και η χρονική επιμήκυνση προϋποθέτει την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εξάλλου, η ευρωζώνη δέχεται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να διαμορφώσει ταχύτατα το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας και να αποτρέψει την μετάδοση της κρίσης χρέους, έπειτα από τη σύνοδο της Ομάδας G20, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις για μία τέτοια απόφαση. Ως εκ τούτου, η Ισπανία αναμένεται να υποβάλει στο Eurogroup το επίσημο αίτημα ένταξής της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Εξάλλου, στη βάση του «ισπανικού μοντέλου», θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα αναζητήσουν τρόπους στήριξης των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες, μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 7 δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Κύπρος προτίθεται να αναζητήσει δάνειο ύψους 3 ως 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία και παράλληλα να ζητήσει τη βοήθεια της ευρωζώνης για τη διάσωση των τραπεζών της.

Τέλος, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση της Ιταλίας, περί επαναγοράς ομολόγων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Διάσωσης EFSF και ESM. Σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι τέτοιου είδους λύσεις αποτελούν «ασπιρίνες», οι οποίες, όπως είπε,  «θα απάλυναν τον πόνο της κρίσης, χωρίς να καταπολεμήσουν τις γενεσιουργές της αιτίες». Επέμεινε, δε ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ιταλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επικίνδυνο σημείο καμπής…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επικίνδυνο σημείο καμπής…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ