2012-06-21 09:04:53
Φωτογραφία για «Να είμαστε στην πρώτη γραμμή στη βάση»
Την πρώτη εσωκομματική μάχη από την ανάληψη των καθηκόντων του κέρδισε χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος, προωθώντας τελικώς μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την απόφασή του για μη συμμετοχή προβεβλημένων πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση.

Οι δύο τελευταίες ημέρες στην Ιπποκράτους ανέδειξαν πάντως το τείχος που τείνει να υψωθεί ανάμεσα στον ίδιο και σε ορισμένους «κορυφαίους», χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η εκδήλωση και νέας σύγκρουσης κατά τη διαδικασία ανασύστασης του Κινήματος που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Το κλίμα στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ήταν τεταμένο, όχι όμως και εκρηκτικό όπως πολλοί ανέμεναν μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος την προηγούμενη ημέρα, όπου ουσιαστικά Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απείλησαν να απόσχουν από τα όργανα και τις διαδικασίες εφόσον τελικώς θα ίσχυε ο αποκλεισμός των πολιτικών προσώπων από την κυβέρνηση συνεργασίας με Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Αριστερά.


ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν χθες ξεκάθαρος στην παρέμβασή του, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση με πολιτικά αλλά μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, και έκανε μία «οριακή εξαίρεση» για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα υποψηφίων βουλευτών που δεν εξελέγησαν σε νομούς όπου το κόμμα δεν εκπροσωπείται καθόλου: «Δεν μιλήσαμε ποτέ για τεχνοκράτες. Δηλαδή ο Ζανιάς, ο Γιαννίτσης ή ο Στουρνάρας είναι τεχνοκράτες; Οχι, είναι υπερπολιτικά πρόσωπα» είπε.

Συγχρόνως σχολίασε ότι εάν η λογική του ΠΑΣΟΚ κινούνταν στη συμμετοχή όλων των βασικών στελεχών, τότε αυτό θα κορυφωνόταν με τη δική του συμμετοχή ως αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα εξήγησε ότι τυχόν δική του άμεση συμμετοχή θα αποδυνάμωνε την πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, γιατί θα αποδυναμωνόταν ο θεσμικός του ρόλος ως αρχηγού του κόμματος, αλλά και στην κοινωνία καθώς θα συνεχιζόταν η ετεροβαρής χρέωση του ΠΑΣΟΚ για κάθε οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Παράλληλα, πάντως, φρόντισε να μη ρίξει λάδι στη φωτιά αιτιολογώντας την αντίθετη άποψη: «Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά στελέχη μας που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετάσχει στην κυβέρνηση με ό,τι πιο προβεβλημένο διαθέτει από πλευράς στελεχικού δυναμικού. Η άποψη αυτή διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα και διαπνέεται από καθαρό ενδιαφέρον για την πορεία του τόπου και για τη συνέχιση της εθνικής προσφοράς της παράταξης» ανέφερε και συμπλήρωσε με νόημα: «Κανείς από αυτούς που υποστηρίζουν την άποψη αυτή δεν έχει προσωπικό κίνητρο ή κυβερνητικές φιλοδοξίες, για τον απλούστατο λόγο ότι πρόκειται για στελέχη μας καταξιωμένα που δεν έχουν ανάγκη από την υπουργική ιδιότητα στην οποία δοκιμάστηκαν με επιτυχία».

ΚΡΙΤΙΚΗ. Παρά τις ενστάσεις που διατύπωσαν οι δύο πρώην υπουργοί δεν δέχτηκαν κριτική από τους συναδέλφους τους ανάλογη με αυτή που τους ασκήθηκε το προηγούμενο βράδυ. Μάλιστα ο Μίμης Ανδρουλάκης πήρε αποστάσεις από σχόλιο που του αποδόθηκε για το εάν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι επιτυχημένος.

Στον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη απάντησε εμμέσως η Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Το να είσαι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και όχι στα μετόπισθεν δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι στην πρώτη γραμμή του Υπουργικού Συμβουλίου. Μπορεί να είσαι στη Βουλή και να είσαι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης». Επίσης, ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε: «Να είμαστε στην πρώτη γραμμή στη βάση».

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε: «Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτικά ουσιαστική. Οποιος και αν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετάσχουμε στο κυβερνητικό σχήμα. Γι' αυτό το θέμα ο πρόεδρος θα ακούσει τις απόψεις, θα συνθέσει και θα αποφασίσει πώς θα το χειριστεί».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην παρέμβασή του είπε: «Ζητώ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτήν την αξιολόγηση όλων των στελεχών της παράταξης με απόλυτη ελευθερία, αξιοκρατικά, δίχως επετηρίδα, χωρίς να δεσμεύεται από κανέναν μας. Ως εκ περισσού η διευκρίνιση πως δεν αυτοπροτείνομαι. Επισημαίνω όμως πως στις πρωτοφανείς συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα, οι δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης είναι απαράδεκτες (...). Η προώθηση των προβλημάτων μας πρέπει να γίνει κατά βάση από δημοκρατικά νομιμοποιημένους πολιτικούς», ανέφερε, για να αφήσει τον έμμεσο υπαινιγμό για τον Βαγγέλη Βενιζέλο: «Εκτός βέβαια, αν κάποιος υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ ούτε πρόσωπα κατάλληλα διαθέτει ούτε εμπειρία και γνώση».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Στην πολύωρη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ πιο οξύς εμφανίστηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διερωτήθηκε χρησιμοποιώντας στρατιωτικούς όρους: «Είμαστε αντιπολίτευση ή συμπολίτευση; Δεν μπορούμε να μείνουμε στα μετόπισθεν και να στείλουμε στη μάχη Ι5».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης πρότεινε να χρησιμοποιηθούν κάποιοι από τους επιτυχημένους υφυπουργούς της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Ωστόσο οι περισσότεροι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο εμφανίστηκαν αντίθετοι. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Ντόλιος σχολίασε ότι «το πολιτικό σύστημα τιμωρήθηκε στο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ως εκ τούτου δεν μπορούν να συμμετέχουν βουλευτές».

Β.Κεχαγιά / ΝΕΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ