2012-06-21 08:41:49
Φωτογραφία για Να παρεμβαίνουν στη δευτερογενή τα ταμεία στήριξης
By  Michael Steen και Ralph Atkins

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσίως στήριξε την χρήση των κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης για την αγορά κρατικών ομολόγων από την ανοιχτή αγορά, των χωρών που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης, δηλώνοντας ότι με αυτή την κίνηση θα χαλαρώσουν «οι πολύ έντονες πιέσεις» στην Ισπανία και την Ιταλία. 

 Μιλώντας στους Financial Times, ο Benoit Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ο οποίος μάλιστα εποπτεύει τις κινήσεις στις χρηματαγορές, δήλωσε επίσης ότι είναι πιθανό να συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά την επόμενη σύνοδο της ΕΚΤ ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη. Τόνισε όμως, ότι η πολιτική συμφωνία για τη δημοσιονομική ενοποίηση είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα. 

Ο κ. Coeureεξέφρασε την έκπληξή του που ακόμη καμία κυβέρνηση δεν ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) να αγοράσει κρατικά ομόλογα για να μειώσει το κόστος δανεισμού. 


«Βεβαίως αποτελεί μυστήριο γιατί επετράπη στο EFSF πριν από περίπου ένα χρόνο να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά και οι κυβερνήσεις επέλεξαν να μην χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα» δήλωσε ο κ. Coeure.

Στη σύνοδο της G20 στο Μεξικό τη Δευτέρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti, ανέφερε την πιθανότητα εκμετάλλευσης του EFSF για την αγορά ομολόγων. Η Γερμανίδα καγκελάριοςAngela Merkel όμως, δεν στήριξε την ιδέα. 

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Τετάρτη, η κα. Merkel απέρριψε την πρόταση για χρήση των ταμείων στήριξης για την αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων ως «απολύτως θεωρητική συζήτηση». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτή η κίνηση «δεν τίθεται αυτή την στιγμή προς συζήτηση». 

Στην Ισπανία το κόστος δανεισμού εκτοξεύθηκε σε ρεκόρ την τελευταία εβδομάδα, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύθηκε επίσης σημαντικά. 

Βάσει των κανόνων του EFSF, πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή της ΕΚΤ προτού γίνουν αγορές κρατικών ομολόγων. Ο κ. Coeureδήλωσε πως η τράπεζα πιθανότατα θα στήριζε μία τέτοια κίνηση επειδή το κόστος δανεισμού σε αυτά τα επίπεδα δεν αντικατοπτρίζει οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, αλλά «την αγωνία της αγοράς όσον αφορά την πορεία των πολιτικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν, ειδικότερα στην Ισπανία για να αντιμετωπιστεί το τραπεζικό πρόβλημα». 

«Οι τρέχουσες συνθήκες θα δικαίωναν μία παρέμβαση από το EFSF στη δευτερογενή αγορά, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα συμβεί με το σωστό υπόβαθρο των πολιτικών αποφάσεων και λύσεων για τα βασικά θέματα και υπό αυστηρούς όρους». 

Παρόλα αυτά, ο κ. Coere απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γιατί «δεν είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών δυσκολιών ή την στήριξη αφερέγγυων τραπεζών». 

Ο κ. Coeureδήλωσε πως η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ «σαφέστατα αποτελεί μία επιλογή» η οποία εκτιμά ότι θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο της 5ης Ιουλίου. 

«Όσον αφορά την τρέχουσα κρίση, η μείωση επιτοκίου θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν θα έλυνε τα θεμελιώδη προβλήματα» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Διανύουμε τον τρίτο χρόνο της ευρωπαϊκής κρίσης και φτάνουμε σε ένα σημείο όπου κάποιες βραχυπρόθεσμες λύσεις δοκιμάστηκαν και εξαντλήθηκαν και τώρα τίθενται τα βαθύτερα ερωτήματα».

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ